Πού τρώμε τα πιο ωραία cinnamon rolls & buns στα νότια

Αφράτα, κανελένια και απλά ακαταμάχητα. Βρήκαμε πέντε νότια μαγαζιά που σερβίρουν cinnamon rolls ή buns στην πιο ωραία εκδοχή τους.
- 22/02/2025
- Κείμενο: Άννυ Τζαβέλλα
Παρόλο που τα cinnamon rolls έχουν τις ρίζες τους στην αμερικανική κουζίνα, η αλήθεια είναι ότι έχουν κατακτήσει τον κόσμο με τις αναρίθμητες παραλλαγές τους, αποκτώντας κάθε φορά καινούργιες ταυτότητες, νέες γεύσεις και απρόσμενα twists.
Από τις πιο παραδοσιακές εκδοχές, μέχρι τις πιο δημιουργικές και ανατρεπτικές, τα cinnamon rolls είναι το ιδανικό γλυκό για κάθε στιγμή της ημέρας και εμείς ξεχωρίσαμε πέντε νότια spots, στα οποία θα τα απολαύσεις με τα όλα τους.
Στο Yum Guilt Free για cinnamon roll χωρίς ενοχές
Στη Γλυφάδα, το Yum Guilt Free -που επεκτάθηκε πρόσφατα στον ακριβώς διπλανό χώρο, επί της Ξενοφώντος, και πλέον είναι πολύ μεγαλύτερο- προσφέρει ποικιλία σε healthy, ωμοφαγικές και vegan επιλογές, αποδεικνύοντας πως η υγιεινή διατροφή δεν σημαίνει στέρηση, αλλά ανακάλυψη νέων τρόπων να τρεφόμαστε σωστά. Όλα τα γλυκά εδώ μπορείς να τα απολαύσεις χωρίς τύψεις, αφού φτιάχνονται χωρίς ζάχαρη, αβγά ή ζωικά γαλακτοκομικά, διατηρώντας ωστόσο μία πλούσια γεύση που δεν χάνει σε τίποτα.
Τα cinnamon rolls του φτιάχνονται με αλεύρι, γάλα αμυγδάλου, ζάχαρη καρύδας, φυτικό βούτυρο και κανέλα. Βγαίνουν αφράτα και μοσχοβολιστά, με την κανέλα να πρωταγωνιστεί έντονα σε κάθε μπουκιά. Έχουν επίσης μια πολύ ωραία “τσουρεκένια” υφή, καθόλου στεγνή, αλλά αντίθετα ζουμερή και λαχταριστή.
Yum Guilt Free / Ξενοφώντος 40, Γλυφάδα
Στο Darlin’ για… λεμονάτο ρολάκι κανέλας
Το Darlin στην καρδιά της Ηλιούπολης είναι το μέρος που θα θες να επισκεφτείς για ένα απολαυστικό break στη μέρα σου. Αρτοποιήματα, σάντουιτς, σαλάτες και bowls γεμίζουν τον κατάλογο, ενώ ο καλοφτιαγμένος καφές τους συμπληρώνει ιδανικά την κάθε σου παραγγελία.
Ένα must-try του μενού είναι το cinnamon roll του, εξαιρετικά αφράτο και φουλ κανελένιο. Μπορεί να μην έχει την κλασική ζουμερή υφή κάποιων άλλων εκδοχών, αλλά περιχύνεται με μια υπέροχη κρέμα με ξύσμα λεμονιού που αφενός προσφέρει την ιδανική υγρή ισορροπία, αφετέρου το κάνει extra γευστικό και τόσο-όσο όξινο.
Darlin’ / Λεωφ. Μαρίνου Αντύπα 150, Ηλιούπολη
Στο La Linda με αέρα Λατινικής Αμερικής

Στις βιτρίνες του La Linda θα βρεις διάφορα καλούδια, όπως τα αφράτα bizcochos (που μοιάζουν με μικρές γεμιστές σφολιάτες), τα μπισκότα alfajor με γέμιση βανίλια ή σοκολάτα, τα περίφημα empanadas αλλά και το Rojel, ένα γλυκό που θυμίζει μιλφέιγ. Γλυκά με «καταγωγή» από τη Λατινική Αμερική, όπως και το αρτοποιείο που άνοιξε πριν από περίπου έναν χρόνο στη Γλυφάδα και δεν άργησε να γίνει σημείο συνάντησης για κατοίκους και μη.
Όπως κατάλαβες, οι επιλογές εδώ είναι πολλές και πραγματικά καλές. Θα είχαμε πολλά να σου προτείνουμε, αλλά στην προκειμένη θα σου πούμε απλώς πως αξίζει να δοκιμάσεις το υπερ-αφράτο cinnamon roll του. Εδώ το βρίσκουμε στην κλασική εκδοχή του, αλλά το μαγαζί φροντίζει να βγάζει και εποχικές γεύσεις για να σε κρατά μονίμως πιστό οπαδό του και να σε κάνει να επιστρέφεις ξανά και ξανά εκεί.
La Linda / Κύπρου 13, Γλυφάδα
Για cinnamon roll απευθείας από τον «Όβεν»
Το Όβεν manufactory στη Γλυφάδα έχει γίνει πλέον κλασικό meeting point για κάθε ώρα της ημέρας, αλλά ειδικά την ώρα του brunch έχει την τιμητική του. Στο κατάστημα λειτουργεί και το εργαστήριο -εξ ου και το manufactory στον τίτλο-, όπου φτιάχνονται όλα τα ψωμιά και τα αρτοσκευάσματα που απολαμβάνεις.
Φρέσκα σάντουιτς, πιάτα ημέρας, σαλάτες και συνταγές με αβγά σερβίρονται καθημερινά στο Όβεν της Γλυφάδας (και στο αδερφάκι του στη Βούλα) και όλα έχουν ένα ιδιαίτερο twist, που τα κάνει να ξεχωρίζουν. Αν όμως θες να το πας πιο κλασικά, επίλεξε το cinnamon roll το οποίο σερβίρεται πασπαλισμένο με ζάχαρη on top και γίνεται το πιο ωραίο γλύκισμα για το ξεκίνημα ή ακόμη και το τελείωμα της μέρας σου.
Oven Manufactory / Αρτέμιδος 9, Γλυφάδα
Στο Temps Perdu για cinnamon bun αλά γαλλικά
Το σχετικά νέο διαμαντάκι του Πειραιά ακούει στο όνομα Temps Perdu και πολύ πιθανό να το έχεις ήδη ακούσει -ή δοκιμάσει, αφού από την πρώτη μέρα λειτουργίας του έγινε viral. Στο dough lab της κρουασαντερί ψήνονται καθημερινά κρουασάν και άλλα μικρά έργα Τέχνης, τα οποία εκτίθενται με αντίστοιχο τρόπο στον ιδιαίτερο χώρο του (μίνιμαλ, με βιομηχανικό στυλ) και, βεβαίως, γίνονται ανάρπαστα.
Ανάμεσα στις επιλογές, έχουμε ξεχωρίσει το αρωματικό cinnamon bun του που έρχεται με σιρόπι τόνκα, κανέλα, βανίλια και κάρδαμο και καλύπτεται με γαλένι (κρητικό τυρί με κρεμώδη υφή). Υπέροχα τραγανό και με αυτή την ωραία βουτυρίλα που δεν σε βαραίνει καθόλου, ισορροπεί άρτια ανάμεσα στο γλυκό και το αλμυρό χάρη στο τυρένιο γλάσο του.
Temps Perdu / Καραΐσκου 114, Πειραιάς