Σπύρος Πεδιαδιτάκης: Ο διακεκριμένος pastry chef πίσω από τα γλυκά – κομψοτεχνήματα του Ourse στην Άνω Γλυφάδα
Ο Σπύρος Πεδιαδιτάκης είναι ένας από τους δημιουργούς του Ourse, του boutique ζαχαροπλαστείου της Γλυφάδας που έχει γίνει εδώ και έναν περίπου χρόνο talk of the town.
- 29/12/2021
- Κείμενο: Μάρω Παρασκευούδη
Ένας από τους πιο ταλαντούχους pastry chef της γενιάς του, ο Σπύρος Πεδιαδιτάκης έχει στο βιογραφικό του συνεργασίες με κουζίνες εμβληματικών εστιατορίων (όπως η Σπονδή) και ξενοδοχείων σε Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά και βραβεύσεις όπως αυτή του Pâtissier de l’année 2020 από τον Gault & Millau Hellas. Ο διακεκριμένος pastry chef βρίσκεται επίσης πίσω από το boutique ζαχαροπλαστείο Ourse στα νότια προάστια, καθώς είναι ένας εκ των ιδιοκτητών του, ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Notebook: Pastries for Restaurants».
Γεννημένος στο Ηράκλειο Κρήτης και με μουσική κλίση, ο Σπύρος Πεδιαδιτάκης άφησε τη γενέτειρά του και τις νότες για να ακολουθήσει το πάθος του για τη ζαχαροπλαστική. Κι αυτή η αγάπη τελικά νίκησε όλες τις άλλες, δίνοντάς του μια θέση στη γαστρονομική σκηνή του σήμερα.
Παρά τη σημαντική πορεία που έχει διανύσει, ο pastry chef δεν είναι από τους ανθρώπους που απολαμβάνουν τις δάφνες τους. Στην παρουσίαση του βιβλίου του ανέφερε πως είναι η σκληρή δουλειά αυτή που τον έχει οδηγήσει στο σήμερα και είναι διατεθειμένος να συνεχίζει να μοιράζεται την αγάπη του για τη ζαχαροπλαστική αλλά και τις γνώσεις του.
«Το βιβλίο αυτό έγινε για να δώσει έμπνευση στους συναδέλφους μου ζαχαροπλάστες, αφού οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε το επάγγελμά μας τέχνη. Από την αρχική ιδέα μέχρι την εκτέλεσή της, στόχος μου ήταν να μοιραστώ τις εμπειρίες και την δική μου οπτική προσέγγιση, να εμπνεύσω, να κινητοποιήσω. Να δημιουργήσω μια διάδραση. Το βέβαιο είναι ότι η ιδέα μου αυτή δεν θα είχε γίνει ποτέ πραγματικότητα χωρίς την υποστήριξη όλων των ανθρώπων που είχα δίπλα μου» είχε πει χαρακτηριστικά.
Οι δημιουργίες του Σπύρου Πεδιαδιτάκη ξεχωρίζουν τόσο σε γεύση όσο και σε εικόνα, καθώς η εμπειρία ξεκινά από την πρώτη ύλη και καταλήγει στο στοιχείο του εντυπωσιασμού. Στο Ourse, που άνοιξε τις πόρτες του στην Άνω Γλυφάδα το φθινόπωρο του 2020, χάρη στην αγάπη των ιδιοκτητών για την περιοχή, ο pastry chef παρουσιάζει γλυκά – κομψοτεχνήματα. Μέσα στον ένα χρόνο λειτουργίας του, το ζαχαροπλαστείο έχει δημιουργήσει τις δικές του version κλασικών γαλλικών γλυκών όπως το Paris-Αίγινα (την ελληνική εκδοχή του Paris-Brest) και την Flan Parissien, δείχνοντας πώς ένα γλυκό μπορεί να θεωρηθεί έργο τέχνης.
Σοκολάτα, καφές, λεμόνι, φυστικοβούτυρο αλλά και ποπκορν, τζίντζερ, ξανθιά σοκολάτα είναι οι πρωταγωνιστές των νέων γλυκών που κυκλοφορούν αυτό τον χειμώνα, ενώ ειδικά για τις γιορτές τα πανετόνε, η παραδοσιακή γαλλική βασιλόπιτα Galette des Rois και οι εντυπωσιακοί κορμοί στολίζουν τις εορταστικές βιτρίνες του Ourse.