Στο Yum Guiltfree τα πασχαλινά γλυκά είναι sugar free – αλλά γεμάτα γεύση
Στη γειτονιά της Ξενοφώντος στη Γλυφάδα, η Λίζα Βαβούρη δημιουργεί τις πιο νόστιμες εκδοχές των αγαπημένων μας γλυκών, με healthy twist και χωρίς την προσθήκη κατεργασμένης ζάχαρης και ζωικών συστατικών.
- 04/04/2023
- Κείμενο: Κατερίνα Αντωνίου
- Φωτογραφίες: Ιωάννα Μορφινού
Δεν χρειάζεται να έχεις υιοθετήσει ειδική διατροφή για να συγκλονιστείς από τα ιδιαίτερα γλυκά του Yum Guiltfree. Εντυπωσιακές τάρτες, απολαυστικά semifreddo, σοκολατένιοι κορμοί, τραγανά μπισκότα και, φυσικά, οι μπάρες και τα μπαλάκια ενέργειας από όπου ξεκίνησαν όλα, παρατάσσονται στην περιποιημένη βιτρίνα του σε ένα πλήθος από διαφορετικές γεύσεις και συστατικά, έχοντας ως κοινά σημεία την υψηλή ποιότητα και τη φρεσκάδα των υλικών, την δελεαστική εμφάνιση, αλλά και τη νοστιμιά που σε κάνει να ξεχνάς ότι από τη σύστασή τους απουσιάζουν πλήρως η ζάχαρη και τα γαλακτοκομικά. Μάλιστα, τα περισσότερα είναι και ωμοφαγικά, vegan και gluten-free.
Κι αν ένα λαχταριστό vegan τιραμισού ακούγεται ιδανική επιλογή για τη διάρκεια της νηστείας, η Λίζα Βαβούρη, το πρόσωπο πίσω από το επιτυχημένο εναλλακτικό ζαχαροπλαστείο της Γλυφάδας, έχει δημιουργήσει σοκολατένια πασχαλινά αβγά, αλλά και ένα vegan τσουρέκι, για να υποκύψεις και στους αναστάσιμους «πειρασμούς» χωρίς τύψεις.
Πασχαλινές απολαύσεις χωρίς ενοχές
Δυο είδη πασχαλινών αβγών γίνονται το τέλειο κέρασμα ή δώρο για μικρούς και μεγάλους, με τις διαφορετικές εκδοχές τους να ικανοποιούν και τον πιο απαιτητικό. Μικρά και σοκολατένια, τα πασχαλινά αβγά που ανήκουν στο πρώτο είδος γεμίζουν με λαχταριστή κρέμα φουντούκι -το bestseller του ζαχαροπλαστείου- και «φορούν» τρία διαφορετικά χρώματα, καθώς αποτελούνται από μαύρη, λευκή ή ροζ σοκολάτα. Τα δεύτερα είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος και κόβονται στη μέση, για να γεμίσουν με μικρά σοκολατένια καρεδάκια που λιώνουν στο στόμα -το ιδανικό «ευχαριστώ» στους οικοδεσπότες μας στα γιορτινά τραπέζια.
Φέτος, για πρώτη φορά, βρίσκουμε στο Yum Guiltfree και ένα ιδιαίτερο πασχαλινό τσουρέκι, διαφορετικό από το παραδοσιακό τσουρέκι που έχουμε συνηθίσει, το οποίο παραπέμπει περισσότερο σε μπάμπκα. Γεμιστό με σοκολάτα και την trademark κρέμα φουντουκιού, ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες επιλογές που συναντάμε στην αγορά γιατί είναι επίσης vegan και sugar-free, πράγμα που δύσκολα θα καταλάβαινες δοκιμάζοντάς το.
Γιορτινά στη γεύση και την όψη, τα πασχαλινά γλυκά τοποθετούνται σε festive κουτιά -ενώ τα παιδιά, που πάντα έχουν την τιμητική τους τις μέρες του Πάσχα, πέρα από τις σοκολατένιες επιλογές μπορούν να απολαύσουν και τα πασχαλινά γλειφιτζούρια που έχει δημιουργήσει ειδικά για εκείνα το Yum Guiltfree.
Δημιουργικό παιχνίδι με τις γεύσεις
Κοιτάζοντας τις λαχταριστές επιλογές του εναλλακτικού ζαχαροπλαστείου, δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε πόσες προκλήσεις κρύβονται πίσω από κάθε επιτυχημένη συνταγή, ιδίως από τη στιγμή που η εμπνεύστριά τους ξεκίνησε να ασχολείται με τη ζαχαροπλαστική ερασιτεχνικά, με σκοπό να απαντήσει στη δική της ανάγκη για υγιεινά γλυκά, χωρίς ζωικά συστατικά. «Το δύσκολο είναι φτάσεις γευστικά τα γλυκά στο σημείο που να καλύπτουν όντως την ανάγκη για ζάχαρη», λέει η Λίζα Βαβούρη. «Όσοι τρώνε τα γλυκά μας, μας λένε ότι δεν μπορούν να πιστέψουν ότι δεν έχουν κατεργασμένη ζάχαρη. Η δυσκολία δεν είναι τεχνική, απλώς επειδή ξεφεύγουμε από την κλασική ζαχαροπλαστική, απαιτείται περισσότερος πειραματισμός».
Αυτόν τον πειραματισμό, πάντως, η κ. Βαβούρη τον απολαμβάνει εμφανώς, από το στάδιο της δημιουργίας των συνταγών, μέχρι και εκείνο της παρουσίασης των γλυκών της, την οποία επιμελείται επίσης η ίδια. Όταν μιλά για τη διαδικασία της σύλληψης μιας νέας συνταγής, δεν μπορεί να κρύψει τον ενθουσιασμό στη φωνή της. «Μου αρέσει πολύ και θέλω να αρέσει και στον κόσμο αυτό που φτιάχνουμε, γι αυτό και προσπαθώ να βελτιώνω διαρκώς το επίπεδο ποιότητας, οπτικά και γευστικά», σημειώνει. «Είναι μια καθημερινή διαδικασία. Υπάρχουν συνταγές που τις δουλεύω από το 2017, αλλά ακόμη και τώρα προσπαθώ να βελτιώνω τις λεπτομέρειές τους. Στην αρχή μπορεί να χρειαστούν ακόμη και μήνες για να φτάσουμε ένα γλυκό σε επίπεδο που να μας ικανοποιεί. Το τσουρέκι μας, για παράδειγμα, το δουλεύουμε από τον Σεπτέμβριο. Με συγκεκριμένα άλευρα, χωρίς αυγά, χωρίς ζάχαρη. Η αρτοποιία έχει πολλές δυσκολίες».
Όμως στην κ. Βαβούρη αρέσουν οι προκλήσεις. Είτε πρόκειται για την υλοποίηση μιας δικής της ιδέας, είτε για την προσπάθειά της να ανταποκριθεί στις -κυριολεκτικές και μεταφορικές- παραγγελίες των πελατών της. Έτσι, εξάλλου, έχουν προκύψει και αρκετές από τις δημιουργίες που βρίσκουμε στις βιτρίνες του Yum Guiltfree. «Πολλά προϊόντα βασίζονται στους πελάτες μας, πρώτα από όλα της χονδρικής, που μας έχουν ζητήσει για παράδειγμα μπάρες με συγκεκριμένα συστατικά», θυμάται. «Όμως και πελάτες λιανικής μάς έχουν προτείνει να δοκιμάσουμε διαφορετικά πράγματα: τα κέικ μας έχουν βγει έτσι, τα cookies, το τσουρέκι και τα cinnamon rolls. Ακούμε πολύ τον κόσμο και μας αρέσει να πειραματιζόμαστε και να προσπαθούμε να φτιάξουμε τα κλασικά γλυκά με τη δική μας φιλοσοφία. Μας εξιτάρει αυτή η διαδικασία».
Υγιεινό και σοκολατένιο Πάσχα
Λίγα χρόνια πριν, η ιδέα ενός sugarfree γλυκού για τις ημέρες του Πάσχα μάλλον παραξένευε τον κόσμο. «Οι πρώτοι πελάτες δίσταζαν ακόμα και να δοκιμάσουν», θυμάται η κ. Βαβούρη. Όμως στο διάστημα που μεσολάβησε από τα εγκαίνια του Yum Guiltfree μέχρι σήμερα, φαίνεται ότι το ελληνικό κοινό στράφηκε δυναμικά στην παγκόσμια τάση για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. «Είναι τρομερό το πώς εξελίχθηκε αυτό, εντελώς από μόνο του πήρε έναν δρόμο. Αλλά είναι κάτι που το αγαπώ τόσο πολύ, το προσέχω τόσο πολύ, που νομίζω ότι και ο κόσμος το καταλαβαίνει αυτό και το εκτιμάει», σημειώνει η ίδια.
Η φροντίδα αυτή ξεκινά πρώτα από όλα από τις πρώτες ύλες που μπαίνουν στο εργαστήριο. «Τα υλικά μας, επειδή ακριβώς το 80% των προϊόντων μας είναι ωμοφαγικά και δεν έχουν άλλες προσμείξεις, πρέπει να είναι πρώτης ποιότητας -αν δεν είναι, ο καταναλωτής θα το καταλάβει αμέσως. Δουλεύουμε κυρίως με ξηρούς καρπούς, χουρμάδες, σύκα, οσμωτικά φρούτα χωρίς ζάχαρη, βιολογικά υλικά. Όλα τους εξαιρετικής ποιότητας». Κύριος πρωταγωνιστής πάντως, εξίσου προσεκτικά διαλεγμένος και ποιοτικός, είναι η σοκολάτα, την οποία και συναντάμε στα πιο δημοφιλή γλυκά του Yum Guiltfree: τριπλή και ακαταμάχητη ή παντρεμένη με φουντούκι στα semifreddo Τριπλή Σοκολάτα και Νουτέλα, σε αμαρτωλούς κορμούς και αθώα τρουφάκια, σε ζουμερές ωμοφαγικές τάρτες και κέικ. Εξάλλου, όπως τονίζει η κ. Βαβούρη, φαίνεται πως ως λαός δύσκολα θα απαρνηθούμε ποτέ το συγκεκριμένο υλικό.