Γλυκιές συνταγές με τον χαλβά που έμεινε από το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
Αφιέρωμα: Πάσχα 2024Χρησιμοποιούμε τον χαλβά της Καθαράς Δευτέρας για να φτιάξουμε τρεις υπέροχες γλυκές συνταγές: Σοκολατένιο (και νηστίσιμο) κορμό με χαλβά, λαχταριστά τρουφάκια, muffins με καρύδια και γλάσο ταχινιού.
- 07/03/2022
- Κείμενο: NouPou.gr
Ο Μακεδονικός χαλβάς, δηλαδή ο χαλβάς από ταχίνι (ή αλλιώς σησαμένιος) αποτελεί το βασικό γλυκό της νηστείας της Καθαράς Δευτέρας, αλλά και ολόκληρης της Σαρακοστής. Εκτός όμως από την κλασική εκδοχή του, μπορείς επίσης να τον χρησιμοποιήσεις ως βάση για διάφορα απολαυστικά γλυκά (νηστίσιμα ή και όχι). Βρήκαμε και σου προτείνουμε τρεις συνταγές.
Τρουφάκια με χαλβά
Θα χρειαστείς:
- 200 γρ. τυρί κρέμα
- 350 γρ. Μακεδονικού Χαλβά αμυγδάλου
- 1/2 κούπα κρέμα γάλακτος
- 2 κούπες χοντροκομμένα καρύδια
- 1 κούπα μπισκότα (πτι μπερ) αλεσμένα
- 1 κούπα μπισκότα (πτι μπερ) χοντροκομμένα
- τρούφα πολύχρωμη
Χτυπάμε στο μίξερ το τυρί κρέμα με την κρέμα γάλακτος, μέχρι να γίνουν ένα λείο ομοιογενές μίγμα. Θρυμματίζουμε το χαλβά και τον προσθέτουμε στο μίγμα. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 2′.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλεσμένο μπισκότο και το αναμιγνύουμε με τα χέρια. Στο τέλος, προσθέτουμε τα χοντροκομμένα μπισκότα και καρύδια.
Ζυμώνουμε ελαφρά, μέχρι να αναμιχθούν τα υλικά. Βάζουμε το μίγμα στο ψυγείο για μια ώρα. Το βγάζουμε και το πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια. Βάζουμε την τρούφα σε ένα πιάτο και κυλάμε επάνω το κάθε τρουφάκι, πατώντας το λίγο, έτσι που να κολλήσει παντού η τρούφα. Τη βάζουμε στην ειδική θήκη για τρουφάκια και στη συνέχεια, όλα μαζί τα διατηρούμε στο ψυγείο.
Κορμός χαλβά
Για δυο φόρμες του μισού κιλού θα χρειαστείς:
- 500 gr κουβερτούρα
- 450 gr Μακεδονικό Ταχίνι
- 50 gr παρθένο σησαμέλαιο
- 100 gr ψίχα καβουρντισμένο και ανάλατο φιστίκι Αιγίνης
- 200 gr Μακεδονικό Χαλβά βανίλια κομμένο σε μικρούς κύβους
- φλούδα από 1 πορτοκάλι, ψιλοκομμένη και ζεματισμένη
Λειώνουμε την κουβερτούρα και τη δουλεύουμε μαζί με το ταχίνι και το σησαμέλαιο σε μπεν-μαρί. Προσθέτουμε και τη φλούδα πορτοκάλι. Σε φόρμα κορμού στρώνουμε χαρτί ζαχαροπλαστικής και απλώνουμε λίγη σοκολάτα. Βάζουμε κύβους χαλβά και φιστίκι, προσθέτουμε ξανά σοκολάτα και πάλι χαλβά και φιστίκι μέχρι να γεμίσει η φόρμα. Όταν ο κορμός κρυώσει, τον κόβουμε σε φέτες.
Muffin χαλβά με καρύδια και γλάσο ταχινιού
Θα χρειαστείς:
- 100 gr ζάχαρη
- 150 ml Παρθένο Σησαμέλαιο
- 220 ml χυμό πορτοκάλι
- 40 ml κονιάκ
- 200 gr Μακεδονικό Χαλβά
- 100 gr καρύδι ψιλοκομμένο
- 500 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κουταλάκι κανελο-γαρύφαλλο τριμμένο
- 1 κουταλάκι σόδα
για το γλάσο ταχινιού
- 500 gr ζάχαρη
- 500 ml νερό
- 500 gr Μακεδονικό Ταχίνι
Χτυπάμε τη ζάχαρη, το χαλβά και το λάδι μέχρι ν’ αφρατέψουν. Προσθέτουμε το κονιάκ και το χυμό πορτοκαλιού και στη συνέχεια το αλεύρι με τη σόδα και το κανελογαρύφαλο και ανακατεύουμε απαλά.
Τέλος, προσθέτουμε αλευρωμένα τα καρύδια και μοιράζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένες και αλευρωμένες φόρμες muffin. Ψήνουμε για 25-30 λεπτά στους 170-180 °C και αφήνουμε να κρυώσουν. Στη συνέχεια τα βουτάμε σε γλάσο ταχινιού.
Για το γλάσο ταχινιού:
Φτιάχνουμε σιρόπι και αφού προσθέσουμε το ταχίνι, χτυπούμε το μείγμα και το διατηρούμε σε μπεν μαρί.
Με το γλάσο αυτό μπορούμε να καλύψουμε κέικ, muffins , μπισκότα, τούρτες, τσουρέκια, κρουασάν, βιεννέζικα, κοκ, εκλαίρ, σουδάκια και ότι άλλο μπορούμε να φανταστούμε.
Είναι επίσης ιδανικό για να καλύψουμε ντόνατς και να γεμίσουμε κρέπες.
Αν το κάνεις πιο δυνατό γίνεται σάλτσα καραμέλας ταχινιού και μπορεί να συνοδέψει παγωτά και βάφλες.
Συνταγές: ΑΦΟΙ ΧΑΪΤΟΓΛΟΥ ΑΒΕΕ