Σ´ εσάς που θα τα φτιάξετε μόνοι σας στο σπίτι, σας βγάζουμε το καπέλο. Για όλους τους υπόλοιπους, βρήκαμε και προτείνουμε τα πιο νόστιμα τσουρέκια στα νότια.
Το τσουρέκι αποτελεί αναμφίβολα το πιο δημοφιλές γλυκό του Πάσχα. Αφράτο, μαστιχωτό και μυρωδάτο, στα παρακάτω ζαχαροπλαστεία και φούρνους των νοτίων θα το βρεις σίγουρα στην πιο απολαυστική και λαχταριστή μορφή του.
Το τσουρέκι του Belle Vue
Το ζαχαροπλαστείο που λειτουργεί σταθερά από το 1975 στη Νέα Σμύρνη προσφέρει αγαπημένες γεύσεις με την εγγύηση της ποιότητας που χαρακτηρίζει τις παρασκευές του όλα αυτά τα χρόνια. Ανάμεσα στις επιλογές που θα βρεις εκεί είναι και το πολίτικο τσουρέκι, στην κλασική εκδοχή του, που μοσχομυρίζει μαστίχα. Δεν γίνεται να περάσεις έξω από το Belle Vue και να μη σε παρασύρουν στο εσωτερικό του καταστήματος οι μυρωδιές του.
Το τσουρέκι του Cakers
Δεν γίνεται να πας στο The Cakers και να μην πάρεις τσουρέκι. Φτάνοντας εκεί άλλωστε, θα σε παρασύρουν τα αρώματα από το μαχλέπι και τη μαστίχα που κατακλύζουν κάθε Πάσχα τον χώρο. Αφράτα, μαστιχωτά και μυρωδάτα, τα χειροποίητα τσουρέκια του The Cakers σου ξυπνούν τις πιο γλυκές γευστικές αναμνήσεις, σε κάθε μπουκιά. Πέρα από την κλασική εκδοχή τους, τα τσουρέκια στο The Cakers γίνονται επίσης γεμιστά -με πραλίνα σοκολάτας ή φυστικιού, αλλά και με κάστανο-, ενώ δεν λείπουν και σε αυτή την περίπτωση οι περίτεχνες, πασχαλινές διακοσμήσεις.
Το τσουρέκι του Captain’s Bakery
Για το Captain’s Bakery, σημασία δεν έχει μόνο η συνταγή (που είναι η παραδοσιακή πολίτικη με προζύμι, μαστίχα και μαχλέπι που έφτιαχνε ο φημισμένος Καπετάνιος από το 1928), αλλά η διαδικασία παρασκευής και ωρίμασης αφού, όπως όλα τα καλά πράγματα, το νόστιμο τσουρέκι θέλει τον χρόνο του. Αν ωστόσο προτιμάς τις πιο πληθωρικές (και όταν λέμε πληθωρικές, εννοούμε κολασμένα σοκολατένιες) γεύσεις, τότε μην το σκέφτεσαι καθόλου. Διάλεξε το γεμιστό τσουρέκι του Captain’s, με σοκολατένια επικάλυψη. Με λευκή ή bitter σοκολάτα, με γάλακτος ή σκέτα ό,τι κι αν επιλέξεις θα σε καταπλήξουν με την αφράτη γεύση τους και τη μαστιχωτή υφή που σε προκαλεί πριν ακόμα δοκιμάσεις την πρώτη μπουκιά.
Το τσουρέκι του Daily Deli
Το ζαχαροπλαστείο Daily Deli στη Βούλα για ακόμα μία χρονιά έχει ξεκινήσει από νωρίς τις ετοιμασίες ενόψει Πάσχα και σε περιμένει να διαλέξεις το ιδανικό γλυκό για κάθε περίσταση. Να ξέρεις, μάλιστα, πως εκεί το παραδοσιακό τσουρέκι έχει την τιμητική του: Φτιάχνεται με μαχλέπι, μαστίχα και φρέσκο βούτυρο και πάντα παίρνει τον χρόνο του για να φουσκώσει, όπως επιβάλλει η πολίτικη συνταγή του.
Το τσουρέκι του Maxim
Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν όλη η Αθήνα έχει περάσει μια βόλτα από το παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο Maxim, για να γευτεί έστω και για μια φορά το διάσημο τσουρέκι του. Όσοι έχουν αδυναμία στην αυθεντική πολίτικη συνταγή, θα μαγευτούν από το μυρωδάτο και αφράτο τσουρέκι του κ. Κώστα Αντωνιάδη, που φτιάχνεται ίδιο και απαράλλαχτο από το 1983, με τη συνταγή της αδερφής του. Είναι σίγουρο ότι με ένα βήμα στο κατάστημα οι μυρωδιές από το μαχλέπι, το βούτυρο και την μαστίχα θα σε οδηγήσουν σε αυτό και δεν υπάρχει περίπτωση να αντισταθείς στον πειρασμό να το κάνεις για μια ακόμη φορά δώρο στον εαυτό σου.
Το τσουρέκι του Nouvelle Patisserie
Το Nouvelle Patisserie που μένει συνειδητά ίδιο και απαράλλακτο από το 1982 επί της Αμφιθέας στο Παλαιό Φάληρο, μας έχει συνηθίσει στις ποιοτικές γεύσεις και συνταγές του. Τα γλυκά και οι τούρτες του είναι ποίημα, αλλά ξεχωριστή θέση στις βιτρίνες και την καρδιά μας, ειδικά την περίοδο του Πάσχα, κατέχει το πολίτικο τσουρέκι. Εκεί θα το βρεις σε δύο εκδοχές: στην απλή και κλασική, αλλά και γεμιστό με σοκολάτα. Και για να είσαι σίγουρος ότι θα το προλάβεις, σημείωσε να κάνεις ένα τηλέφωνο νωρίς το πρωί για να σου κρατήσουν.
Το τσουρέκι του Oh! La Low
Φέτος το Πάσχα, το Oh! La Low, το ζαχαροπλαστείο της Γλυφάδας που στηρίζεται σε μια healthy φιλοσοφία και μας αποδεικνύει πως το νόστιμο δεν είναι ταυτόχρονα και απαγορευμένο, ετοιμάζει χειροποίητα πασχαλινά τσουρέκια, δια χειρός του pâtissier Απόστολου Ζιάπα και μάλιστα χωρίς ζάχαρη. Θα τα βρεις σε δυο λαχταριστές εκδοχές, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, για να διαλέξεις αυτή που ταιριάζει περισσότερο στις γεύσεις σου, ωστόσο σου εγγυόμαστε πως δεν θα σε απογοητεύσει καμία. Οι επιλογές σου είναι από τη μια- για τους παραδοσιακούς τύπους- τσουρέκι κλασικό πολίτικο με φυσική μαστίχα Χίου και μαχλέπι και από την άλλη,- για τους λάτρεις της σοκολάτας- τσουρέκι γεμιστό με σοκολάτα και πραλίνα.
Το τσουρέκι του Rio
Εδώ και 40 χρόνια που λειτουργεί, το Rio έχει κερδίσει επάξια τη θέση του στη λίστα με τα πιο αγαπημένα ζαχαροπλαστεία της πόλης. Λιτό, χωρίς φανφάρες, μηχανές καφέ και φασαρία – κυριολεκτικά και μεταφορικά-, διαθέτει μια μεγάλη βιτρίνα στην οποία βλέπεις κλασικά γλυκά που θα σε γεμίσουν νοσταλγία. Πιο γνωστά απ΄ όλα όμως είναι τα πολίτικα γλυκά του, που μοσχοβολούν βούτυρο και μεράκι, μεταξύ των οποίων και το τσουρέκι. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που το αναζητούν όλο τον χρόνο, εξαφανίζοντάς το κυριολεκτικά λίγες ώρες αφού ξεφουρνιστεί!
Το τσουρέκι του Rita’s Cookies
Το Rita’s Cookies στην Παλιά Κοκκινιά είναι ένα από εκείνα τα συνοικιακά μαγαζιά που ξέρεις ότι αν περάσεις την πόρτα τους δεν θα βγεις χαμένος. Άλλωστε, τα αρώματα που βγαίνουν από το εργαστήριο πίσω, δεν σε αφήνουν να προσπεράσεις. Η κυρία Ρίτα είναι μεγάλη μαστόρισσα του είδους και ζυμώνει τα τσουρέκια της με τα πιο αγνά υλικά και πάντα στρογγυλά και σε φόρμα. Τα φτιάχνει δε σε τέσσερις εκδοχές, κλασικό που μοσχοβολάει μαστίχα και μαχλέπι, με κομματάκι σοκολάτας υγείας, με σοκολάτα και καρύδι και με σοκολάτα και δαμάσκηνα. Έτσι, για να μην ξέρεις ποιο να πρωτοδιαλέξεις.
Το τσουρέκι του Yum Guiltfree
Στη γειτονιά της Ξενοφώντος στη Γλυφάδα, η Λίζα Βαβούρη δημιουργεί τις πιο νόστιμες εκδοχές των αγαπημένων μας γλυκών, ανάμεσα σε αυτά και το τσουρέκι. Ανάμεσα στα πασχαλινά γλυκά του Yum Guiltfree βρίσκεις ένα ιδιαίτερο vegan πασχαλινό τσουρέκι, αφράτο και λαχταριστό, καθώς σοκολατένια Babka με γέμιση λαχταριστής μαύρης σοκολάτας και σοκολατένια επικάλυψη, που ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες επιλογές που συναντάμε στην αγορά γιατί είναι επίσης vegan και sugar-free, πράγμα που δύσκολα θα καταλάβαινες δοκιμάζοντάς το.
Το τσουρέκι του Παλόγλου
Η στάση για γλυκό σε ένα από τα νότια ζαχαροπλαστεία Παλόγλου, σε Πειραιά, Παλαιό Φάληρο και Νέα Σμύρνη, κρύβει πάντα γευστικές εκπλήξεις. Τώρα το Πάσχα μάλιστα, η πλούσια γκάμα τους εμπλουτίζεται και με παραδοσιακά αλλά και πιο σύγχρονα γλυκίσματα, που δίνουν στις γιορτινές ημέρες την γεύση που τους αξίζει. Και για να μιλήσουμε για έναν από τους κλασικούς πρωταγωνιστές των ημερών, τα τσουρέκια, εδώ τα βρίσκεις αφράτα, μαστιχωτά και άκρως αρωματικά, χάρη στη γνήσια μαστίχα Χίου και το μαχλέπι Ηπείρου που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή τους. Plus: Στο ζαχαροπλαστείο θα βρεις και την Colomba by Paloglou, που συστήνεται ως το ιταλικό τσουρέκι της Λαμπρής, με ένα υπέροχο άρωμα και πλούσια γεύση.
Παλόγλου ζαχαροπλαστεία
* Παλαιό Φάληρο: Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 68, τηλ: 210 9419010
* Νέα Σμύρνη: Αγίας Σοφίας 111, τηλ: 210 9314731
* Πειραιάς 1: Γρηγορίου Λαμπράκη 98-100, τηλ: 210 4127288
* Πειραιάς 2: Λεωφ. Χατζηκυριάκου 6, τηλ: 210 4288066
Facebook
Instagram
Το τσουρέκι του ΒΕΝΕΡΗ
Με ποιότητα υλικών, τέχνη και καταγωγή από την Κρήτη, το τσουρέκι του ΒΕΝΕΡΗ εντυπωσιάζει μέσα στην απλότητά του. Χρυσαφένιο και αφράτο, γεμάτο γεύση και μυρωδιές από το μαχλέπι, το πορτοκάλι και το βούτυρο γάλακτος δίνει άρωμα και χαρακτήρα και στο φετινό Πάσχα. Οι αγαπημένες γεύσεις και τα αγνά υλικά, που δένουν αρμονικά μεταξύ τους και που εμπιστευόμαστε από το 1964, αποτελούν για ακόμα μία χρονιά κίνητρο για να επισκεφτεί κανείς το μαγαζί για τα απαραίτητα εδέσματα των ημερών.
Το τσουρέκι του Έξη
Σήμα κατατεθέν του Έξη το νοστιμότατο τσουρέκι του, είναι ένας κωδικός που δουλεύει ανεξαρτήτως εποχικότητας. Όπως όλα τα προϊόντα του μαγαζιού είναι απολαυστικό, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί μία ελαφριά γεύση. Παρασκευάζεται με τις καλύτερες πρώτες ύλες και η συνταγή του είναι παραδοσιακή πολίτικη με μαστίχα, μαχλέπι και φρέσκο βούτυρο. Το τσουρέκι στο Έξη θα το βρεις πάντα φρέσκο κι αφράτο, αφού παράγεται πολλές φορές μέσα στην ημέρα, ιδιαίτερα την περίοδο των γιορτών.
Έξη
Σοφ. Βενιζέλου 88, Ηλιούπολη, Τηλ.: 210 9901911, Facebook
Γρηγορίου Λαμπράκη 54, Γλυφάδα, Τηλ.: 210 9630753, Facebook
Το τσουρέκι του Θωμά
Ο Θωμάς στην Ηλιούπολη πετυχαίνει πάντα το τσουρέκι να είναι αφράτο και μαστιχωτό, με έντονη ανατολίτικη γεύση, η οποία οφείλεται στις συνταγές και τις επιρροές της κυρίας Ιφιγένειας, που έχει καταγωγή από τη Σμύρνη. Σήμερα, το κατάστημα έχει περάσει στα παιδιά και τα εγγόνια της, όμως το τσουρέκι παραμένει απαράλλαχτο, νόστιμο και μυρωδάτο, με μπόλικο καβουρντισμένο αμύγδαλο από πάνω, όπως πρέπει δηλαδή να είναι ένα τσουρέκι. Κι αν θέλεις να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό από το παραδοσιακό, στον Θωμά θα βρεις και τσουρέκι με γέμιση σοκολάτα, ενώ βγαίνει επίσης με πραλίνα και με επικάλυψη λευκής και μαύρης σοκολάτας.
Το τσουρέκι του Κατσαρού
Στον Κατσαρό τα πάντα φτιάχνονται με μπόλικο μεράκι και τα πασχαλινά τσουρέκια δεν αποτελούν εξαίρεση. Με παράδοση δεκαετιών στα ψωμιά και τα γλυκίσματα, αποτελεί αγαπημένο μας σταθμό στα νότια και το Πάσχα, για να προμηθευτούμε το παραδοσιακό τσουρέκι, πλεγμένο σε πλεξούδα και πασπαλισμένο με μπόλικο φιλέ αμυγδάλου. Κόβοντάς το, διαπιστώνεις πόσο μαστιχωτό και αέρινο είναι, ενώ το άρωμα από τη μαστίχα και το μαχλέπι σου ξυπνάει τις πιο γλυκές αναμνήσεις.
Το τσουρέκι του Ριβιέρα
Οι πραγματικοί “Πολίτες” της Αθήνας ξέρουν το Riviera απ’ έξω και ανακατωτά. Το Πάσχα, μάλιστα, συρρέουν όπως οι πιστοί στην Ιερουσαλήμ, για να προσκυνήσουν το αυθεντικό τσουρέκι με μαχλέπι που μπορεί να βρει κανείς στα μέρη μας. Αρωματισμένο τόσο όσο και εξαιρετικά αφράτο. Μια δοκιμή θα σε πείσει ότι θεός υπάρχει και έχει ένα κόκκινο αβγό στη μέση.
Το τσουρέκι του Φούρνου Κατσιούλη
Ο Κατσιούλης ιστορικός φούρνος του Ελληνικού προσφέρει γεύσεις που θυμίζουν κάτι από τα παλιά αλλά συγχρόνως γεμίζει τις βιτρίνες του με νέα προϊόντα. Έτσι και το Πάσχα, δεν θα μπορούσε να μην φτιάχνει λαχταριστά πασχαλινά τσουρέκια. Για τους κλασικούς, η επιλογή είναι μία: Παραδοσιακό πολίτικο τσουρέκι, αφράτο και μοσχομυριστό, που φτιάχνεται με την ίδια συνταγή εδώ και δεκαετίες. Για όσους αναζητούν κάτι πιο σύγχρονο, τα γεμιστά τσουρέκια (μπουένο ή με πραλίνα) είναι η πιο λαχταριστή απάντηση.
Το τσουρέκι του Τάσου
Με το σμυρναίικο τσουρέκι του Τάσου (του Αναστάση, δηλαδή) θα κάνει Ανάσταση μέχρι και το στομάχι σου. Ο Τάσος φτιάχνει ένα από τα ωραιότερα τσουρέκια των νοτίων προαστίων με μαχλέπι, μαστίχα και μια ζύμη άλλο πράμα. Και μια πληροφορία με αξία ανεκτίμητη: Το Μεγάλο Σάββατο τα τσουρέκια εξαφανίζονται πολύ νωρίς, οπότε αν θέλεις να είσαι σίγουρος ότι θα βρεις φρόντισε να κάνεις τηλεφωνική «κράτηση» από την προηγούμενη μέρα ή πολύ νωρίς το πρωί του Σαββάτου.