Τα πασχαλινά τσουρέκια της Αθήνας: Παραδοσιακά αλλά και πειραγμένα
Αφιέρωμα: Πάσχα 2025
Το Πάσχα πλησιάζει και τα τσουρέκια δεν γίνεται να λείπουν από το τραπέζι. Γι΄αυτό σας προτείνουμε τα δικά μας αγαπημένα.
- 11/04/2025
- Κείμενο: Ελισάβετ Δαπόντε
Καθώς πλησιάζουμε προς το Πάσχα, οι μυρωδιές της πόλης μπλέκουν με αυτές τον φρεσκοψημένων τσουρεκιών και κουλουριών. Δεν υπάρχει πιο ωραία αίσθηση από το να μπαίνετε σε ένα ζαχαροπλαστείο και να γεμίζουν τα ρουθούνια σας από το μοσχοβολιστό τσουρέκι, με το μαχλέπι να «σπάει τη μύτη».
Το τσουρέκι φτιάχνεται ως ένα γλυκό σύμβολο της χαράς και της αναγέννησης. Στη χριστιανική παράδοση, η Ανάσταση του Χριστού είναι το μεγαλύτερο γεγονός της πίστης και το τσουρέκι συμβολίζει την πνευματική και σωματική ανάταση που φέρνει η Ανάσταση. Ας δούμε, όμως, πού ζυμώνονται και φουρνίζονται μερικά από τα καλύτερα τσουρέκια της Αθήνας.
Ξεκινάμε από το Κολωνάκι, όπου το Kora για πέμπτο Πάσχα φτιάχνει τσουρέκι, τελειοποιώντας τη συνταγή του. Πλεξούδες τσουρεκιού μοσχοβολούν πορτοκάλι, μαχλέπι και μαστίχα. Κόψτε μία φέτα και απολαύστε με τον καφέ ή βουτώντας μέσα σε γάλα.
Κατηφορίζοντας προς το κέντρο της Αθήνας, περάστε από τη Νίκης και από το plant-based Holy Llama που εκτός από το κλασικό τσουρέκι, δημιούργησε δύο twists: Ένα εμπνευσμένο από τη viral Dubai Chocolate και ένα γεμιστό με κάστανο, βουτηγμένο σε λευκή σοκολάτα, στολισμένο με κομμάτια σιροπιασμένο κάστανο. Πολύ ωραία και η mini σοκολατένια babka τους.
Στην οδό Μητροπόλεως, συναντάτε έναν ακόμη new age φούρνο με κολασμένα καλούδια που δεν γίνεται να τους αντισταθείτε. Στο 72h Artisanal Bakery θα βρείτε παραδοσιακό τσουρέκι (με μια ελαφρώς πιο γλυκιά ζύμη) αλλά και μια σοκολατένια εκδοχή: Αφράτη ζύμη κλασικού τσουρεκιού, πλεγμένη σαν babka, γεμισμένη με σοκολάτα και πραλίνα φουντουκιού, και ψημένη μέχρι να αποκτήσει μια χρυσαφένια, καραμελωμένη κρούστα.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη 72H Artisanal Bakery (@72h_artisanalbakery)
Κατεβαίνοντας προς τα νότια, θα κάνετε μια στάση για τσουρέκι στο La Maison Καλλιθέα, ίσως το κορυφαίο της περιοχής. Τα τσουρέκια κλασικά με μαχλέπι, πορτοκάλι και μαστίχα, γίνονται ανάρπαστα.
Στη γειτονική Νέα Σμύρνη, το Dolce Casa αποτελεί μια σταθερή αξία της περιοχής με τα τσουρέκια να είναι αφράτα και νόστιμα. Από την άλλη το Maxim φημίζεται για τα πολίτικα τσουρέκια του, που δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που γνωρίζετε, έχοντας μια πιο «γεμάτη» ψίχα.
Στη Νέα Σμύρνη, όμως, θα συναντήσετε και το Prodromos Pies & Pastries. Ο Πρόδρομος Καμπαλούρης, έχοντας παρακαταθήκη τον ερχομό του προπάππου του από τη Σμύρνη, έχει στα κιτάπια του μια συνταγή τσουρεκιού με πολίτικα αρώματα, το οποίο πασπαλίζει μάλιστα με άσπρο και μαύρο σουσάμι.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Maxim Ζαχαροπλαστείο (@maxim_sweetshop)
Στο Παλαιό Φάληρο, το Rio είναι ένα μαγαζί θρύλος. Η συνταγή εδώ και χρόνια είναι η ίδια με τα εξαιρετικά υλικά να συνδυάζονται με την τεχνική. Γι’ αυτό, άλλωστε, τα τσουρέκια του παραμένουν αξεπέραστα.
Συνεχίζοντας προς Γλυφάδα, ο δρόμος βγάζει στο Oh! La Low που φτιάχνει γλυκά μόνο με στέβια, με μικρό/χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Motto του ότι οι γλυκές απολαύσεις πρέπει να είναι προσιτές σε όλους. Τα τσουρέκια του, λοιπόν, (θα βρείτε απλό αλλά και γεμιστό με πατέ κάστανο ή με σοκολάτα) ανταποκρίνονται στη φιλοσοφία αυτή, χωρίς να χάνουν τίποτα απο τη γεύση τους, και έτσι μπορούν να τα απολαύσουν ακόμα κι εκείνοι που προσέχουν τη διατροφή τους ή αποφεύγουν τα γλυκά λόγω διαβήτη.
Λαχταριστό, με γεμάτη γεύση και vegan είναι – επίσης στη Γλυφάδα – και το τσουρέκι του Yum Guilty Free. Με αμυγδαλένιο άρωμα και νότες πορτοκαλιού (αφού φτιάχνεται με αλεύρι, γάλα αμυγδάλου, ζάχαρη καρύδας, μαχλέπι, μαστίχα και πορτοκάλι), το τσουρέκι αυτό είναι σκέτη απόλαυση, αποδεικνύοντας ότι μια πιο healthy προσέγγιση δεν στείρεται ούτε νοστιμιάς, ούτε αποτελεί συνώνυμο της στέρησης.
Για ωραία γεμιστά τσουρέκια (πέρα από την παραδοσιακή συνταγή με αρωματική μαστίχα και φιλέ αμυγδάλου), μπορείτε να κάνετε στάση σε ένα από τα καταστήματα του Exi Bakery σε Ηλιούπολη, Γλυφάδα και Βούλα. Θα τα βρείτε σε τρεις εκδοχές: Με σοκολάτα, με κάστανο ή με κρέμα αμυγδάλου.
Ανηφορίζοντας και πάλι προς την Αθήνα, στην πλατεία Αγίου Γεωργίου της Κυψέλης, εδώ και έξι περίπου δεκαετίες στέκει το ζαχαροπλαστείο Σκαφίδας. Εδώ θα βρείτε ρετρό γλυκά με την ποιότητα να παραμένει αναλλοίωτη όλα αυτά τα χρόνια, ποντάροντας στις εξαιρετικές πρώτες ύλες, μακριά από μείγματα. Το τσουρέκι τους είναι ένα από τα best sellers τους και όχι άδικα, αφού μοσχοβολά αρώματα, έχει την τέλεια μαστιχωτή υφή και τρώγεται μέχρι το τελευταίο ψίχουλο.
Πέρα, όμως, από τα κλασικά τσουρέκια, στην πόλη δημιουργούνται και εκείνα που ενθουσιάζουν με τους συνδυασμούς και τη fine pastry προσέγγισή τους. Ο pastry chef Αντώνης Σελέκος, εκτός από το παραδοσιακό, γεμίζει ένα στρογγυλό και αφράτο τσουρέκι (σε σχήμα τούρτας) με κρέμα από φιστίκι Αιγίνης, πραλίνα από φιστίκι Αιγίνης 100% χωρίς ζάχαρη και ολόκληρα φιστίκια με ανθό αλατιού. Κοστίζει κάτι παραπάνω, αλλά αν θέλετε κάτι πιο ιδιαίτερο, αξίζει σίγουρα τη δοκιμή.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Selekos Conceptual Desserts (@selekos_conceptual_desserts)