Τα πιο ονειρεμένα cakes φτιάχνονται στο The Cakers
Σε ένα ήσυχο σημείο της Γλυφάδας, στην πλατεία Ξενοφώντος, βρίσκεται το εργαστήριο των Τhe Cakers. Εκεί όπου δοκιμάζεις τα πιο φρέσκα και λαχταριστά cakes και οι μυρωδιές σε ακολουθούν μέχρι έξω.
- 07/11/2020
- Κείμενο: Γεωργία Περιμένη
- Φωτογραφίες: Έλενα Παυλίδου
Το εργαστήριο καλλιτεχνικής ζαχαροτεχνίας The Cakers βρισκόταν για καιρό στην Ηλιούπολη. Το ολοκαίνουργιο σπίτι του βρίσκεται στην ήσυχη πλατεία Ξενοφώντος στη Γλυφάδα, σε μια φιλόξενη γειτονιά με παιδική χαρά, που θυμίζει κάτι από τα παλιά. Μέσα σε αυτό φτιάχνονται απίστευτα cakes, βγαλμένα από το μεράκι και την εμπειρία της Ελισάβετ Αρμάου και της Λουίζας Διγενή, των δύο γυναικών των οποίων η συνάντηση, χρόνια πριν, ήταν αυτό που λέμε μοιραία.
«η Ελισάβετ εργαζόταν για χρόνια στην οικογενειακή κατασκευαστική επιχείρηση ενώ εγώ στον χώρο της ναυτιλίας. Από την πρώτη κιόλας συνάντησή μας καταλάβαμε ότι μας συνδέουν πολλά. Στην αρχή πήγαινα στο εργαστήριό της, ερχόταν εκείνη στο δικό μου και γρήγορα είδαμε ότι δουλεύαμε εξαιρετικά μαζί. Το καταπληκτικό που συμβαίνει είναι ότι μας αρέσουν και είμαστε καλές σε διαφορετικά πράγματα. Είναι εξαιρετική τύχη να κάνει η κάθε μια μόνο αυτό που της αρέσει. Η Ελισάβετ είναι της λεπτομέρειας και ζωγραφίζει καταπληκτικά ενώ εγώ ασχολούμαι με τη γλυπτική, τις φιγούρες και τα λουλούδια που βάζουμε στα γλυκά μας», μας εξηγεί η Λουίζα Διγενή.
Στον παραμυθένιο χώρο που έχουν δημιουργήσει, με την απαλή μουσική που θυμίζει γαλλικό bistrot, θα βρεις cakes ολόκληρα ή με το κομμάτι, loaf και bundt cakes, cupcakes γλυκά και αλμυρά, muffins, τάρτες, μπισκότα, donuts, φρέσκο παγωτό και άλλα λαχταριστά ‘’καλούδια’’. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι όλα αυτά είναι φτιαγμένα όπως θα ήθελε μια μαμά για το παιδί της. Στο Cakers προσπαθούν να αντικαταστήσουν τα ‘’βαριά’’ υλικά με πιο υγιεινές επιλογές, ώστε στο τέλος το γλυκό να είναι όσο το δυνατόν πιο ελαφρύ, χωρίς να χάνει τη νοστιμιά του. «Έχουμε προσαρμόσει τις γεύσεις μας στον μεσογειακό ουρανίσκο. H ζαχαροτεχνία προέρχεται από βόρειες χώρες που έχουν άλλες γευστικές συνήθειες, είναι πιο βαριές και βουτυράτες οι παρασκευές τους. Αυτό στην Ελλάδα με τους 40 βαθμούς δεν μπορεί να καταναλωθεί. Γι’ αυτό και τα πρώτα χρόνια εμφάνισης της ζαχαροτεχνίας στη χώρα μας υπήρχε η άποψη ότι αξίζει μόνο η εμφάνιση τους».
Αυτό που σου τραβά αμέσως το βλέμμα, είναι το εργαστήριο που είναι ορατό στο βάθος του χώρου. Εκεί βλέπεις τις δυο τους και τους βοηθούς τους να ετοιμάζουν με προσήλωση τα γλυκά τους σαν να φτιάχνουν κάποιο έργο τέχνης και οι μυρωδιές σε συνεπαίρνουν. «Ήταν μεγάλη μας λαχτάρα να έρθουμε σε έναν χώρο όπου ο πελάτης θα μπορεί να ρίχνει κλεφτές ματιές στο εργαστήριο. Είμαστε περήφανες για τον τρόπο που δουλεύουμε και όχι απλά δεν θέλουμε να το κρύψουμε, αλλά θέλουμε να μπορεί ο καθένας να βλέπει τι κάνουμε», αναφέρει η Λουίζα.
Την παράσταση κλέβουν φυσικά οι τούρτες που αποτελούν και τα best sellers του Cakers. Σε αυτές θα δεις λουλούδια, φιγούρες και άλλα μοναδικά σχέδια τα οποία επιμελούνται φυσικά οι δυο ιδιοκτήτριες. Οι γεμίσεις τους; Λαχταριστές και ανάλαφρες, με την κάθε λεπτή στρώση κέικ να εναλλάσσεται με ελαφριά γέμιση, ώστε να τρώγεται ευχάριστα. «Η ζαχαροτεχνία κρίνεται δύο φορές. Η μια είναι μόλις θα ανοίξεις το κουτί και θα δεις την εικόνα και η επόμενη όταν θα πάρεις το κουτάλι και θα τη γευτείς. Όταν μπει η κουταλιά στο στόμα και δεν αρέσει, ακόμη και έργο τέχνης να είναι, έχει ξεχαστεί», μας εξηγούν. Φυσικά μπορείς να παραγγείλεις τη δική σου custom made τούρτα.
Όσο για τα κέικς, δοκίμασε το κέικ μήλου με κομμάτια φρέσκου φρούτου και μυρωδικά όπως κανέλα, τζίντζερ και κάρδαμο. Μοναδικό είναι επίσης το Red Velvet, που αποτελεί κλασική αξία καθώς και το κέικ σοκολάτας με καραμελωμένα πεκάν που έχουν μια επίγευση καφέ. Για πιο ιδιαίτερη γεύση δοκίμασε την τούρτα λεμόνι με γέμιση mousse λεμόνι και σπιτικό lemon curd. Αν ακολουθείς vegan διατροφή θα βρεις το τέλειο κέικ σοκολάτας με μους ταχίνι, καθώς και το carrot cake με μους πορτοκαλιού που συνδυάζονται υπέροχα. «Παίρνουμε κλασικές συνταγές και τις ‘’χαλάμε’’! Πειραματιζόμαστε με άριστες πρώτες ύλες και αποκλειστικά δικές μας παρασκευές μέχρι να φτάσουμε τη γεύση εκεί που θέλουμε για να έχουν τα γλυκά μας σπιτική γεύση και ποιότητα».
Το Cakers είναι ένα take away spot, οπότε φεύγοντας με το κέικ και τον καφέ σου μην ξεχάσεις να ζητήσεις τα παραδοσιακά κουλουράκια που θυμίζουν συνταγή της μαμάς, σε μια παραλλαγή με γιαούρτι και στη συνέχεια δοκίμασε να φας μόνο ένα. Μάλλον δεν θα τα καταφέρεις.
Extra info: Μπορεί ήδη να έχεις δοκιμάσει κάποιο κέικ των Cakers εν αγνοία σου, αφού τις δημιουργίες τους τις βρίσκεις στα περισσότερα καφέ Petite Fleur και στο Ellyz στην Αθήνα.