Το panettone Paloglou έχει γίνει Χριστουγεννιάτικος θεσμός στα νότια
Xmas Guide 2023Πλούσιο άρωμα που σε κατακλύζει με το που ανοίγεις την κομψότατη συσκευασία σου, αφράτο και με γεύση που σου μένει για ώρα, το χειροποίητο panettone by Paloglou είναι το γλύκισμα που αναζητάμε σταθερά κάθε Χριστούγεννα.
- 04/12/2023
- Κείμενο: Μάρω Σενετάκη
Το panettone είναι από τα πιο διάσημα γλυκά της Ιταλίας και ενώ θα πίστευες ότι η ιστορία του είναι μία και γνωστή, η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλές εκδοχές αλλά και μύθοι γύρω από την καταγωγή του. Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή γενέτειρά του είναι το Μιλάνο και η δημιουργία του κρύβει πίσω της μια ρομαντική ιστορία, που θέλει έναν ερωτευμένο ευγενή το μακρινό 1494 να δημιουργεί το «pan de ton», που μεταφράζεται σε «ψωμί πολυτελείας», προκειμένου να κερδίσει την καρδιά της αγαπημένης του. Μπορεί να μην είμαστε βέβαιοι για την γνησιότητα της παραπάνω ιστορίας, αλλά το σίγουρο είναι πως όπως και αν δημιουργήθηκε το panettone, κατάφερε να αγαπηθεί τόσο ώστε η φήμη του έχει ξεφύγει από τα όρια της Ιταλίας και πλέον, θεωρείται παραδοσιακό εορταστικό γλύκισμα και για εμάς.
Κάθε Χριστούγεννα οι προθήκες των ζαχαροπλαστείων φιλοξενούν panettone, με τα περισσότερα να έχουν έρθει απευθείας από την Ιταλία. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι και εκείνοι που καταπιάνονται με το ομολογουμένως δύσκολο έργο της παρασκευής panettone, προσφέροντας ολόφρεσκες και χειροποίητες δημιουργίες. Στα νότια, η οικογένεια Παλόγλου -των ομώνυμων ζαχαροπλαστείων- φροντίζει κάθε χρόνο τέτοια εποχή να μας προσφέρει χειροποίητο, premium panettone σε δύο γεύσεις, που έχουμε ξεχωρίσει και αγαπήσει.
Η οικογένεια Παλόγλου ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στον χώρο της ζαχαροπλαστικής από το 2007. Ο Χρήστος Παλόγλου, ιδρυτής της νότιας αλυσίδας ζαχαροπλαστείων Παλόγλου και άνθρωπος ανήσυχος και δημιουργικός, επιδόθηκε με πείσμα, επιμονή και υπομονή στην αναζήτηση της τέλειας συνταγής του panettone, ενός αρτοποιήματος που η παρασκευή του μόνο εύκολη δεν είναι και έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις. «Η διαδικασία παραγωγής ενός panettone είναι αρκετά χρονοβόρα, ενώ παράλληλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται για ένα άριστο αποτέλεσμα δεν είναι σίγουρα τα έτοιμα μείγματα», εξηγεί ο ίδιος μιλώντας στο NouPou και προσθέτει: «δεν χρησιμοποιούμε καν μαγιά αλλά φυσικό προζύμι για το panettone, όλο τα υλικά μας είναι υψηλής ποιότητας και η δική μας συνταγή κρατά την παράδοση ετών και είναι μοναδική».
Όπως μας ενημερώνει ο κ. Παλόγλου, «Χρειάστηκαν δύο χρόνια αλλαγών και δοκιμών μέχρι να τελειοποιήσουμε τη συνταγή μας. Η σωστή διαδικασία απαιτεί 40-60 ημέρες φυσικής ωρίμασης του προζυμιού και τρεις ημέρες ξεκούρασης για την “ιερή ζύμη” που οι Ιταλοί ονομάζουν “Μητέρα Μαγιά”. Για τις τρεις αυτές ημέρες αναμονής απαιτείται έλεγχος κάθε τέσσερις ώρες, μέρα και νύχτα». Όλη η προσπάθεια που κατέβαλε καρποφόρησε, αφού το προϊόν τελειοποιήθηκε και αναγνωρίστηκε ως άριστο από κορυφαίους Ιταλούς δημιουργούς του είδους, που του έδωσαν τα εύσημα.
Την τελευταία πενταετία λοιπόν, το panettone by Paloglou έχει καταφέρει να γίνει χριστουγεννιάτικος θεσμός και όχι τυχαία, αφού ξεχωρίζει για την εμφάνιση και τη γεύση του, ενώ ακόμη και η συσκευασία που το φιλοξενεί είναι ένα κομψοτέχνημα. Ό,τι ακριβώς αναζητάς δηλαδή τόσο για το δικό σου γιορτινό τραπέζι όσο και για να προσφέρεις ως δώρο στα καλέσματα των ημερών.
Το πρώτο που αντιλαμβάνεσαι με το που ανοίγεις μία συσκευασία panettone by Paloglou είναι το φίνο άρωμά του. Καθώς υποχωρεί ελαφρά στο κόψιμο με το χέρι, απλώνει στο χώρο ένα μοναδικό άρωμα βανίλιας και βουτύρου. Το εσωτερικό του έχει ωραία κυψέλωση και λαμπερή κίτρινη απόχρωση, με το αφράτο ζυμάρι να φιλοξενεί μικρές εκρήξεις διαφορετικών υφών, διατηρώντας ξεκάθαρες τις γεύσεις των υλικών, από την έντονη σοκολάτα Βελγίου μέχρι το διακριτικό λεμόνι και τη μεθυστική σταφίδα. Όσο για την μακρά επίγευση του, σου μένει για ώρα στο στόμα, ξυπνώντας όμορφες γιορτινές αναμνήσεις. Το καλύτερο; Το panettone διαρκεί για έως και 60 ημέρες – τα καλά της ζύμης φυσικής ωρίμασης.
Σημείωσε εδώ ότι το panettone by Paloglou το βρίσκεις σε δύο εκδοχές: την κλασική (panettone classico) με κορινθιακή σταφίδα, κύβους από ζαχαρωμένο πορτοκάλι, πάστα λεμόνι και πάστα πορτοκάλι τα οποία μπλέκουν τρυφερά με προζύμι φυσικής ωρίμασης και την σοκολατένια (panettone cioccolato) με βούτυρο, σοκολάτα γάλακτος και σοκολάτα υγείας υψηλής ποιότητας από το Βέλγιο, που βρίσκουν τη θέση τους μέσα στην αφράτη, κυψελωτή καρδιά του κλασικού panettone και συνδυάζονται εξαιρετικά με πορτοκάλι.
Ιδιαίτερη μνεία βέβαια αξίζουν και τα elegant κουτιά που φιλοξενούν το panettone by Paloglou, σε φούξια και πετρόλ χρώμα, με διακριτική εκτύπωση, τα οποία αποπνέουν πολυτέλεια αλλά και την σιγουριά ότι αυτό το δώρο θα συγκινήσει τον παραλήπτη του. Μάλιστα, είναι αυτή η κομψή συσκευασία που το κάνει ιδανικό και για εταιρικό δώρο, που πίστεψέ μας θα εκτιμηθεί δεόντως. Υπεύθυνη για τις εμβληματικές συσκευασίες αλλά και για το σύνολο των ενεργειών marketing και διαφήμισης της επιχείρησης, είναι η κόρη του Χρήστου Παλόγλου, Σέβη, μια νέα και δραστήρια επιχειρηματίας που με τις ιδέες της εξελίσσει και αναβαθμίζει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της επιχείρησης.
«Το panettone απαιτεί δέσμευση, υπομονή, αγάπη. Δεν αρκεί μόνο η επένδυση σε υλικά υψηλής ποιότητας. Ο δημιουργός πρέπει να δώσει ένα κομμάτι από τον εαυτό του προκειμένου να πάρει πίσω το απόλυτο στη γεύση, στην υφή και στο άρωμα. Εμείς το έχουμε πετύχει κι αυτό είναι που μας κάνει να ξεχωρίζουμε», καταλήγει ο κ. Παλόγλου.
Extra tip: Η διάθεση του panettone by Paloglou είναι αυστηρά εποχιακή και θα το βρεις στα τέσσερα νότια ζαχαροπλαστεία Παλόγλου αλλά και μέσω του επίσημου e-shop, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.
Παλόγλου ζαχαροπλαστεία
* Παλαιό Φάληρο: Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 68, τηλ: 210 9419010
* Νέα Σμύρνη: Αγίας Σοφίας 111, τηλ: 210 9314731
* Πειραιάς 1: Γρηγορίου Λαμπράκη 98-100, τηλ: 210 4127288
* Πειραιάς 2: Λεωφ. Χατζηκυριάκου 6, τηλ: 210 4288066
www.panettonepaloglou.com
Facebook
Instagram