Το πρόβειο γιαούρτι του Μπακογιάννη είναι ίσως το καλύτερο επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
Από το γιαούρτι και το παγωτό μέχρι τις λαχταριστές κρέμες, στο γαλακτοπωλείο Μπακογιάννης στην Ηλιούπολη βρίσκουμε εδέσματα που ταιριάζουν άψογα και στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
- 08/12/2022
- Κείμενο: Βούλα Ακριβάκη
Ο κ. Γιάννης Μπακογιάννης, σε πείσμα των καιρών επιμένει στην παράδοση. Το κατάστημά του στην Ηλιούπολη, στη Χρυσοστόμου Σμύρνης, ανοίγει περίπου στα μέσα Οκτωβρίου και κλείνει αρχές Ιουλίου, όταν πλέον δεν υπάρχει πρόβειο γάλα. Με μια ιστορία που ξεκινάει πάνω από 80 χρόνια νωρίτερα, από τα βοσκοτόπια της Φωκίδας και φτάνει μέχρι σήμερα στα νότια της Αττικής, ο Μπακογιάννης έχεις ίσως το καλύτερο γιαούρτι, τις ωραιότερες κρέμες και το πιο νόστιμο σοκολατούχο γάλα που έχεις δοκιμάσει.
Οι συνεργάτες του κυρίου Γιάννη, οι βοσκοί δηλαδή, εξακολουθούν και μεγαλώνουν τα κοπάδια τους με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή τους καλοκαιρινούς μήνες τα βόσκουν στα ορεινά του Παρνασσού και της Γκιώνας και μόλις γεννήσουν τα κατεβάζουν πιο χαμηλά, στα Γεράνια Όρη από τη μεριά της Κορίνθου για να ξεχειμωνιάσουν, βόσκοντας ελεύθερα σε διαφορετικού είδους βοσκοτόπια. Αυτή ακριβώς η διαδικασία, η ελεύθερη βοσκή και η διαφορετική τροφή είναι που δίνει στο γάλα υψηλή ποιότητα και ξεχωριστή γεύση.
Τώρα λοιπόν που τα Χριστούγεννα είναι προ των πυλών και σκέφτεσαι το μενού σημείωσε τι μπορείς να βρεις στο παραδοσιακό γαλακτοπωλείο της Ηλιούπολης για να κάνεις τη διαφορά.
Καταρχάς δεν νοείται παραδοσιακό οικογενειακό τραπέζι χωρίς γιαούρτι από φρέσκο πρόβειο γάλα στο πήλινο, που θα το σερβίρεις στο τέλος με ένα καλό μέλι και τριμμένα καρύδια ή μια επιλογή από γλυκά του κουταλιού. Θα το βρεις σε ατομικά κιούπια, αλλά και σε αυτά των 2,5 κιλών και είναι ό,τι πρέπει για να καθαρίσει η γεύση σου από το γιορτινό μενού -μην αρχίσουμε να λέμε και για τα προβιοτικά και πόσο καλό κάνουν στο οργανισμό, θα κρατήσουμε το προφίλ του κειμένου καθαρά γευστικό.
Στον Μπακογιάννη φτιάχνουν επίσης και εξαιρετικό παγωτό ημέρας, φυσικά από ολόφρεσκο γάλα, που επίσης ταιριάζει ως επιδόρπιο στο γιορτινό τραπέζι. Το παγωτό καϊμάκι γίνεται με φυσική μαστίχα Χίου, το βανίλιας με κανονική βανίλια και το σοκολάτας με πραγματικό κακάο.
Τώρα εάν θέλεις να φτιάξεις το δικό σου γλυκό, για παράδειγμα ένα ωραίο γαλακτομπούρεκο, θα πας στον Μπακογιάννη για φρέσκο πρόβειο γάλα, γιατί τη διαφορά στα γλυκά την κάνουν τα άριστης ποιότητας υλικά. Εννοείται θα πάρεις και πρόβεια φέτα για τις πίτες σου αλλά και για τα πλατό, που κερδίζει τις γευστικές εντυπώσεις μιας και το φρέσκο πρόβειο γάλα από το οποίο φτιάχνεται προέρχεται από πρόβατα που βόσκουν ελεύθερα.
Πολύ καλή πρόταση για το Χριστουγεννιάτικο και Πρωτοχρονιάτικο πρωινό είναι και οι φρέσκες, μοσχοβολιστές κρέμες που βρίσκεις στις βιτρίνες του Μπακογιάννη, όπως η βελούδινη κρέμα βανίλιας αλλά και η κρέμα σοκολάτας με πραγματική σοκολάτα και μέλι αντί για ζάχαρη και φυσικά, το αξεπέραστο ρυζόγαλο πασπαλισμένο με κανελίτσα. Για τα πιτσιρίκια -και όχι μόνο- μπορείς να πάρεις και σοκολατούχο γάλα με φρέσκο πρόβειο γάλα, κανονική σοκολάτα και μέλι, την πλέον υγιεινή εκδοχή του δηλαδή, που θα λατρέψουν.