Γνωρίζετε γιατί τρώμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά την 25η Μαρτίου;
Ο μπακαλιάρος, συνοδευόμενος από την -αγαπάμε να μισούμε- σκορδαλιά, αποτελεί σταθερή επιλογή γεύματος για την 25η Μαρτίου. Πόσοι από εμάς, όμως, γνωρίζουμε πως γεννήθηκε αυτό το έθιμο;
- 23/03/2018
- Κείμενο: NouPou.gr
Η παράδοση θέλει τον μπακαλιάρο να φτάνει στο ελληνικό τραπέζι τον 15ο αιώνα και να καθιερώνεται τάχιστα ώς το το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου. Οι λόγοι είναι δύο και είναι περισσότερο απλοί από όσο θα περίμενε κανείς. Κρατήστε σημειώσεις για να το παίζετε έξυπνοι στους φίλους σας.
Τα παλαιότερα χρόνια, το ψάρι – με εξαίρεση τα νησιά- ήταν δυσεύρετο, κυρίως στις ορεινές περιοχές. Η επιλογή του παστού μπακαλιάρου ήταν μία προφανής λύση, καθώς μόνο όσοι ζούσαν κοντά στη θάλασσα μπορούσαν να τρώνε φρέσκα ψάρια. Όσοι ζούσαν, όμως, σε απομακρυσμένες περιοχές είχαν μεγάλο πρόβλημα γιατί δεν υπήρχαν ψυγεία ώστε να γίνεται συντήρηση. Voila! Αυτός θεωρείται και ο πρωταρχικός λόγος που το παστό ψάρι, καθιερώθηκε σαν επίσημο γεύμα αυτής της γιορτής.
Παρά το ότι ο μπακαλιάρος δεν είναι ένα «ελληνικό» ψάρι, καθώς τον βρίσκουμε κυρίως στις ακτές του βορειοανατολικού Ατλαντικού, το γεγονός ότι γίνεται παστός τον καθιστά ένα τρόφιμο φθηνό κι εύκολο στη συντήρηση. Έτσι, αποτέλεσε την ιδανική λύση.
Ο δεύτερος λόγος είναι θρησκευτικός. Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού μόνο δύο φορές, μια εξ αυτών είναι η 25η Μαρτίου, δηλαδή η ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Πρόκειται για μια χαρμόσυνη εορτή, κόντρα στο κλίμα πένθους που χαρακτηρίζει την Σαρακοστή. Επειδή είναι εορτή αφιερωμένη στην Παναγία και άρα ιδιαίτερα σημαντική, καταλύονται το ψάρι, το λάδι και το κρασί.
Η δεύτερη ημέρα που επιτρέπεται σύμφωνα με τη θρησκεία η κατανάλωση ψαριού -παρά τη νηστεία- είναι η Κυριακή των Βαΐων. Η συγκεκριμένη ημέρα είναι αφιερωμένη στον επίγειο βίο του Ιησού και οι πιστοί εκτός από ψάρι μπορούν πάλι να καταναλώνουν και λάδι και κρασί. Για την ιστορία, η κατανάλωση του λαδιού επιτρέπεται και την Μεγάλη Πέμπτη.
5 τρόποι για να φύγει η μυρωδιά του σκόρδου
Ανήκετε σε αυτούς που δε μπορείτε να να απολαύσετε 100 % τη σκορδαλιά γιατί σκέφτεστε πως εκεί που μιλάτε, ο κόσμος γύρω σας θα αρχίσει ανεξήγητα να απομακρύνετε; Σας έχουμε και καλά και κάκα νέα. Τα κακά νέα είναι πως η δυσάρεστη αναπνοή δεν πρόκειται να βελτιωθεί στον απόλυτο βαθμό. Τα καλά νέα είναι πως τα παρακάτω tips θα σας βοηθήσουν σημαντικά στον περιορισμό της δυσοσμίας, δηλαδή θα σας σώσουν τα άτιμα. Συνεπώς, φάτε άφοβα όση σκορδαλιά θέλετε και μας ευχαριστείτε αργότερα.
Οδοντόκρεμα: Παραδοσιακά ένα καλό πλύσιμο δοντιών (πάντα σε συνδυασμό με βούρτσισμα της γλώσσας) συμβάλλει στην καθαρή αναπνοή.
Γάλα: Η λιπαρότητα του γάλακτος εξουδετερώνει τις οσμές της αναπνοής έως και 50%. Προτιμήστε το πλήρες.
Τσάι: Το τσάι περιέχει πολυφαινόλες που μειώνουν την επίδραση των ουσιών που παράγει το σκόρδο. Προτιμήστε το πράσινο.
Μαϊντανός / Θυμάρι / Δενδρολίβανο: Καταναλώστε τα σε μικρές ποσότητες (καθώς όλα τα φρέσκα βότανα) μιας και η χλωροφύλλη βοηθά στην εξουδετέρωση της έντονης μυρωδιάς.
Ωμό μήλο / Χυμός λεμονιού: Σύμφωνα με έρευνες οι πολυφαινόλες που υπάρχουν στα μήλα αδρανοποιούν σημαντικά τη μυρωδιά του σκόρδου. Παρόμοια δράση έχουν τα οξέα του χυμού λεμονιού.