Η απόβαση του φαλάφελ
Στην αρχή ήταν οι κρέπες. Εν συνεχεία τα καλαμάκια. Ακολούθησαν τα μπέργκερ και μετά τα γιαουρτάδικα. Η τελευταία -ακόμη ελεγχόμενη και λιγότερο μαζική- τάση είναι τα φαλάφελ. Μετά την τρομερή επιτυχία του "Falafellas" στην Αιόλου, ήρθε ένα ακόμη μαγαζί να προσφέρει ρεθυθοκεφτέδες και όχι μόνο (όπως εξηγεί το όνομα του). Ναι, μόνο που στα Νότια Προάστια είμαστε προετοιμασμένοι για αυτή την επέλαση εδώ και καιρό.
- 20/03/2014
- Κείμενο: NouPou.gr
Το φαλάφελ, βέβαια, έχει καθιερωθεί ως “κάτι με αραβική πίτα”. Πως είναι δηλαδή το δικό μας το σουβλάκι που μπορεί να περιέχει, κοτόπουλο, ή οτιδήποτε άλλο, έτσι και το φαλάφελ έχει ξεφύγει από την έννοια του ρεβυθοκεφτέ και έχει πάει περισσότερο στην πίτα.
Στην περίπτωση μας, όμως, τα δύο μαγαζιά που έχουν ανοίγει στο κέντρο φημίζονται για τους ρεβυθοκεφτέδες (εξαιρετικούς μπορείτε να βρείτε επίσης στα Πετράλωνα και συγκεκριμένα στο “Ραντεβού”), αν και ο Falafellas δουλεύει πολύ και τους κεφτέδες. Στη στήλη “Πάμε Κέντρο” είχαμε γράψει για το νέο στέκι στην Αιόλου που σχηματίζει ουρές στον πεζόδρομο.
Το νέο μαγαζί ακούει στο όνομα “Not Just Falafel” και βρίσκεται στη γωνία Ρόμβης και Περικλέους, σ’ ένα παλιό κτίριο του Τσίλερ. Τι σημαίνει, όμως, “όχι μόνο φαλάφελ”; Σημαίνει αιγυπτικά κουμπέμπα (ή κιμπέ), χούμους, φατούς, ταμπουλέ, μουχαμάρα. Όλα τα καλά. Η φιλοσοφία του είναι διαφορετική βέβαια, καθώς διαθέτει τραπεζάκια έξω και μερικούς πάγκους, ενώ σε σύγκριση με το “Falafellas” μένει ανοιχτό μέχρι αργά (Παρασκευοσάββατα ως τις 04.00).
Είναι, λοιπόν, το φαλάφελ η νέα μόδα; Γιατί όχι; Εξάλλου πρόκειται για εκπληκτικό μεζέ, που ταιριάζει στην ελληνική κουλτούρα (μεταξύ μας είναι ένα διαφορετικό σουβλάκι). Οπότε να περιμένουμε μια σχετική “απόβαση” και στα νότια προάστια; Ενδεχομένως. Αν και υπάρχει η σχετική υποδομή εδώ και αρκετά χρόνια. Στη Γλυφάδα για παράδειγμα, το λιβανέζικο που βρισκόταν στο δρόμο που καταλήγει στον Άγιο Κωνσταντίνο, παρέδωσε αλλού τη σκυγάλη. Στο “Λιβανέζικο” (με τ’ όνομα) στην Κωνσταντινουπόλεως, το δρόμο της Μπιφτεκούπολης. Πολύ καλός χώρος και πολύ καλό φαγητό.
Όταν ακούς όμως για τέτοια κουζίνα, η σκέψη σου πάει, πάντως, αυτόματα στο “Souk”. Ναι, στο μαγαζί που έχει ανοίξει στο παλιό “La bussola”. (Δια)Φημίζεται ως μαγαζί με street food, έχοντας φανερές επιρροές από τη λιβανέζικη κουζίνα και την ιαπωνική. Ο κατόλογος διαθέτει, δηλαδή, όλα τα καλά: χούμους, φατούς, μανουσέ, κεμπάπ και πάει λέγοντας. Στο Φάληρο υπάρχει ακόμη το “Maroush”, με παράδοση που κρατάει από το 1981, αλλά και το “Lebanon Palace” στον Άλιμο (με μπόνους τον ναργιλέ).
Οπότε από λιβανέζικη κουζίνα ξέρουμε. Το μόνο που μένει είναι να φάμε και ένα φαλάφελ στα όρθια…