H αυθεντική Κρήτη στο μενού της Πασιφάη
Η οικογένεια Τρουλάκη από τα Χανιά, μας σερβίρει παραδοσιακά πιάτα της Κρήτης στο εστιατόριο Πασιφάη στη Γλυφάδα
- 10/06/2015
- Κείμενο: NouPou.gr
Η βασίλισσα της μινωικής Κρήτης Πασιφάη μετενσαρκώνεται σε βασίλισσα της γεύσης στο παραδοσιακό ομώνυμο Κρητικό εστιατόριο, που άνοιξε τις πόρτες του πριν λίγο καιρό στην Γλυφάδα.
Η οικογένεια Τρουλάκη μαγειρεύει τις κρητικές παραδοσιακές συνταγές της εδώ και δεκαπέντε χρόνια στο πρώτο της εστιατόριο στον Κορυδαλλό και τώρα έρχεται πιο κοντά μας για να μπορέσει περισσότερος κόσμος να τις απολαύσει.
Η απόφαση τους να έρθουν στα μέρη μας για να μας “μυήσουν” στην αγαπημένη κουζίνα της Κρήτης, μας δίνει την ευκαιρία να απολαύσουμε επιτέλους αυθεντικά κρητικά, νόστιμα πιάτα σε έναν υπέροχα διακοσμημένο και φιλόξενο χώρο στη Γλυφάδα.
Ποια είναι όμως μερικά από τα πιάτα εκείνα που δεν πρέπει με τίποτα να ξεχάσουμε να δοκιμάσουμε στην Πασιφάη; Ο υπεύθυνος του εστιατορίου και γνήσιος μερακλής και Κρητικός καλοφαγάς κ. Στέλιος Τρουλάκης, μας δίνει τα απαραίτητα “σκονάκια”.
Χειροποίητα καλτσούνια
Τα προτιμάς με μυζήθρα, με χόρτα του βουνού, ανάμεικτα ή με κρεμμύδι και μάραθα; Όλα τα πιτάκια της Πασιφάης φτιάχνονται με χειροποίητο χωριάτικο φύλλο και τηγανίζονται άψογα σε ελαιόλαδο ή ψήνονται σε πυρόπλακα.
Πασιφάη μεζέ
Μια συνταγή της γιαγιάς Τρουλάκη σε ένα εξαιρετικό πιάτο που έχει πάρει το όνομα του εστιατορίου. Τρία διαφορετικά κρεατικά (χοιρινό, κοτόπουλο και λουκάνικο) παντρεύονται μεταξύ τους μαζί με μαραθόριζα, γραβιέρα και πατάτες. Αξίζει να το δοκιμάσετε.
Σταμναγκάθι
Μπορεί να σου φαίνεται ένα απλό πιάτο, αλλά αν είσαι φαν των χορταρικών γνωρίζεις ήδη ότι το σταμναγκάθι είναι ανάμεσα στους αδιαμφισβήτητους πρωταγωνιστές Ειδικά το συγκεκριμένο σταμναγκάθι κάνει τη διαφορά και σε κάθε μπουκιά σου θα καταλαβαίνεις την σημασία του φρέσκου και καλοδιατηρημένου χορταρικού. Μην ξεχάσεις το λεμόνι και το λάδι.
Σφουγγάτο
Η παραδοσιακή κρητική ομελέτα ανεβαίνει ένα επίπεδο υψηλότερα στο μενού της Πασιφάη και αρκεί μια δοκιμή για να σας πείσει ότι οι Κρητικοί ακόμα και μια απλή ομελέτα την κάνουν καλύτερα. Το απλό σφουγγάτο με τα αυγά συναντάει τις τηγανητές πατάτες και τα λαχανικά ή το απάκι και το αποτέλεσμα ικανοποιεί τον καλοφαγά που έχουμε μέσα μας.
Χειροποίητα Κρητικά Λουκάνικα
Φυσικά έντερα γεμισμένα παραδοσιακά με κομμάτια χοιρινού κρέατος και μυρωδικά. Αν σας αρέσουν τα λουκάνικα σίγουρα θα σας εντυπωσιάσουν θα τα λατρέψετε και θα τα προτείνετε σε όλους!
Μπουρμπουριστοί χοχλοί
Κρητικά σαλιγκάρια τηγανισμένα στο ελαιόλαδο με αρισμαρί (δεντρολίβανο) και ξύδι .Από τα πιο υγιεινά πιάτα της κρητικής διατροφής και από τα κορυφαία πιάτα του εστιατορίου Ο μοναδικός τρόπος να φας χοχλιούς για πρώτη φορά και να τους λατρέψεις.
Γαμοπίλαφο
Ένα από τα πιο διάσημα πιάτα της Κρήτης σερβίρεται απαραίτητα σε κάθε τραπέζι των Κρητικών. Η καλή νοικοκυρά κρίνεται με το αν κάνει καλό πιλάφι και η Πασιφάη έχει κριθεί ότι εδώ και 15 χρόνια παρασκευάζει άριστο γαμοπίλαφο. Καλό κρέας, τέχνη και αγάπη για αυτούς που μαγειρεύεις, αυτά είναι τα μυστικά του.Αν δεν έχεις φάει, αμαρτία!
Απάκια
Δεν γίνεται να κάνεις Κρητικό γλέντι χωρίς να συνοδεύσεις τη ρακή σου με λίγο απάκι . Το εκλεκτό χοιρινό κρέας, καπνισμένο με κρητικά βότανα με τον παραδοσιακό τρόπο, μηδενίζει τελείως τα αλλαντικά που συνήθως φιγουράρουν στα τραπέζια μας. Φεύγοντας θα παρακαλάμε για μια μερίδα πακέτο.
Mακαρόνια στο ζουμί με ανθότυρο
Μακαρόνια μαγειρεμένα στο ζωμό του κρέατος, πασπαλισμένα με κρητικό ανθότυρο. Ή αλλιώς η γοητεία της απλότητας σε ένα πιάτο. Μπορεί να σου φαίνεται εύκολη η συνταγή, αλλά η μαεστρία του μάγειρα δεν φαίνεται στα σύνθετα πιάτα. Μια μόνο πιρουνιά θα σε πείσει.
Σφακιανή πίτα
Ή αλλιώς “ βοσκόπιτα”, γιατί την έψηναν οι βοσκοί πάνω στις πέτρες της φωτιάς τους. Παραδοσιακά πολύ λεπτή πίτα με μυζήθρα, ψημένη στην πυρόπλακα. Ίσως από τα καλύτερα γλυκά του κόσμου, αν της βάλετε μέλι από πάνω.
Πασιφάη
Λαζαράκη 63, Γλυφάδα
Τηλ: 210-9944024