Η Δήμητρα Γουμενοπούλου παίζει την Ασιατική κουζίνα στα δάχτυλα
Το Nou-Pou.gr έφτασε στην Νέα Σμύρνη για να μιλήσει με την -μυημένη στα μυστικά της ασιατικής κουζίνας- ιδιοκτήτρια του εστιατορίου Kikuko.
- 16/07/2015
- Κείμενο: NouPou.gr
“Επέλεξα αυτή την κουζίνα γιατί μου άρεσε και γευστικά και ως γενικότερη φιλοσοφία. Θεωρώ υψίστης σημασίας το γεγονός ότι τα πάντα είναι πολύ φρέσκα. Ότι, επειδή η πρώτη ύλη έχει ελάχιστο χρόνο ψησίματος, τα υλικά παραμένουν φρέσκα και οι βιταμίνες, σε μεγάλο βαθμό, ανέπαφες. Αν και ουσιαστικά ήταν μια απόφαση αγάπης. Αγαπώ την κουζίνα. Και αγαπώ να την προσφέρω στην αυθεντική εκδοχή της’’
Προσοχή. Δεν μιλάμε για ένα και δυο ταξίδια, αλλά για κυριολεκτικά δεκάδες, αφού η Δήμητρα δούλευε αρκετά χρόνια σαν tour leader σε γνωστά ταξιδιωτικά γραφεία. Πολλαπλασίασε αυτά τα ταξίδια επί τα πιάτα που δοκίμαζε κατά τη διάρκεια τους και καταλαβαίνεις ότι, αν μη τι άλλο, η ιδιοκτήτρια του Kikuko ξέρει από καλύτερα από τον καθένα το αντικείμενό της.
Έφτασα στην Νέα Σμύρνη ντάλα μεσημέρι (η Δήμητρα γεννήθηκε και μεγάλωσε εδώ, για αυτό και αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στην γειτονιά της) και μπήκα στο Kikuko που βρίσκεται προνομιακά τοποθετημένο πάνω σε μια ήσυχη και καταπράσινη πλατεία (Ηρώων Πολυτεχνείου ) λίγα μέτρα μακριά από την πλατεία της Νέας Σμύρνης (προτιμήστε, τώρα που ανοίγει ο καιρός, τα τραπεζάκια που υπάρχουν έξω).
Στο KIKUKO,κατέληξα ψάχνοντας ανάμεσα σε πολλά ιαπωνικά ονόματα. Ήθελα κάτι που να είναι εύηχο. KIKUKO είναι ένα παιδικό κοριτσίστικο όνομα και υποκοριστικό της λέξης χρυσάνθεμο”
Η πρώτη μου εντύπωση; Ένας φωτεινός, ανοιχτός, καλαίσθητος και φιλόξενος χώρος με μία κουζίνα να απλώνεται από την είσοδο μέχρι τα πρώτα σκαλιά που οδηγούν στο πάνω επίπεδο. Ο μάγειρας έφτιαχνε μπροστά στα μάτια μου το ένα μετά το άλλο πιάτα στο Wok και γέμιζε τον χώρο με εξωτικές μυρωδιές. Εννοείται πως μου άνοιξε με τη μια την όρεξη.
Το ίδιο που μου συνέβη κοιτώντας τον πλούσιο κατάλογο που περιλαμβάνει όλα τα αγαπημένα μου πιάτα από Ιαπωνία, Κίνα, Ταυλάνδη, Πολυνησία, ακόμα και Ινδία. Με άλλα λόγια, μια πανδαισία Ασίας που σε βάζει στο ευχάριστο δίλημα του τι να πρωτοδιαλέξεις
“Στόχος μου ήταν εξαρχής να δημιουργήσουμε ένα πολυασιατικό εστιατόριο που να προσφέρει, σε value for money τιμές, επιλεγμένα παραδοσιακά πιάτα από διάφορες κουζίνες της Ασίας. Αυτό το καταφέραμε. Τους τελευταίους μήνες έχουμε προσθέσει sushi και μερικά bestseller πιάτα ιαπωνικής προέλευσης.
Ένας στόχος πολύ πιο σύνθετος και δύσκολος να επιτευχθεί, από ότι το κάνει να φαίνεται η Δήμητρα, καθώς οι διαφορές ανάμεσα στις συγκεκριμένες κουζίνες είναι πολλές και το να μπορείς να τις προσφέρεις όλες ταυτόχρονα και όλες καλά, είναι εξαιρετικά δύσκολο.
Η προσήλωση στην αυθεντικότητα και η μεγάλη γκάμα του μενού, είναι δυο από τα χαρακτηριστικά που κάνουν το Kikuko να ξεχωρίζει. Εξίσου σημαντικό είναι όμως και αυτό που μου επισημαίνει στην συνέχεια η ιδιοκτήτρια. Ότι δηλαδή “Τα πάντα φτιάχνονται απο εξαιρετικές πρώτες ύλες,τα κρεάτικά και τα λαχανικά είναι ολα φρέσκα, τα ορεκτικά και οι σως παρασκευάζονται στο εστιατόριο. Γενικότερα η προετοιμασία των υλικών είναι χρονοβόρα, αλλά αυτό κάνει τη διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα’’.
Όσον αφορά στο τι από όλα αυτά που βρίσκει κανείς στο μενού του Kikuko έχει αναδείξει ο κόσμος σε bestseller, η Δήμητρα μου εξηγεί ότι “Κάποιοι είναι λάτρεις των νούντλς, κάποιοι άλλοι του τηγανητού ρυζιού. Το συγκεκριμένο μάλιστα είναι λίγο αδικημένο γιατί πολλοί πιστεύουν ότι, επειδή μαγειρεύεται στο wok, είναι βαρύ. Κάτι που δεν ισχύει. Μπορεί να λέγεται τηγανητό, αλλά επειδή φτιάχνεται στο wok και μπαίνει ελάχιστο λάδι στα τοιχώματα του, δεν είναι καθόλου βαρύ. Ίσα ίσα που είναι πολύ υγιεινό’
Μεγάλο κεφάλαιο για το Kikuko αποτελεί το sushi που φιγουράρει τον τελευταίο χρόνο στο μενού με 11 επιλογές, όλες εξαιρετικές. “Στην Ελλάδα εχει αρχίσει να γίνεται πολύ αγαπητό ειμαι κι εγω μια απο τους fun του oπότε βρήκα απλώς την ευκαιρία να το προσφέρω στους πελάτες μας. Πιο δημοφιλή έχουν αναδειχθεί τα maki’’
Αν και, όπως μου παραδέχεται λίγο αργότερα, όταν μιλάμε γενικά για τις γαστρο-ταξιδιωτικές της εμπειρίες, το ωραιότερο φαγητό από όλα το έχει δοκιμάσει στην Ταυλάνδη.
Το Kikuko είναι ανοιχτό από τις 12:30 το μεσημέρι εως τις 12.00 το βραδυ κάθε μέρα ενώ κάθε Κυριακή προσφέρεται μπουφές(1.30-4.30 μμ). Αν θες μπορείς να απολαύσεις τα ασιατικά πιάτα και στο σπίτι σου αφού κάνει delivery σε Νέα Σμύρνη, Παλαιό Φάληρο, Καλλιθέα, Μοσχάτο, Άγιο Δημήτριο, Δάφνη, Νέο Κόσμο, Κουκάκι.
Info: Ιωνίας 52, Νέα Σμύρνη, τηλ.: 210-9326033, www.kikuko.gr, https://www.facebook.com/kikukogr/