Το ιδανικό after-shopping περιλαμβάνει τους πιο νόστιμους μεζέδες στο MEZZE
To Mezze μας κακομαθαίνει με τα mezze-κλίκια του και για το "ευχαριστώ" στα πιάτα μας δε μένει ούτε ψίχουλο!
- 28/01/2016
- Κείμενο: NouPou.gr
Υπάρχουν κάποιες μέρες που είναι ιερές. Όπως η πρώτη μέρα των εκπτώσεων. Εκείνη τη μέρα παραδοσιακά πηγαίνω με τους φίλους μου στο κέντρο της Γλυφάδας για να ψωνίσουμε πρώτοι και να θυμηθούμε τα σχολικά μας χρόνια, όταν κατεβαίναμε όλοι μαζί κομπανία, για βόλτα στη Μεταξά και καφέ στη Ζησιμοπούλου. Ώρα 8 το βράδυ, μια μέρα εκπτωτικού shopping έχει φτάσει στο τέλος της και έρχεται η ώρα για το παρασύνθημα. Το φαγητό φυσικά. Παρόλο που η παρέα είχε χωριστεί κυρίως σε άντρες και γυναίκες για στοχευμένο shopping, το ραντεβού ήταν πολύ συγκεκριμένο. Φοίβης 11 και Μεταξά 34 για after shopping mezze-δοκατάνυξη. Τώρα το κατά πόσο μένουμε μόνο στο μεζέ είναι μια άλλη ιστορία της κοιλιόδουλης ύπαρξης αυτής της παρέας.
Αλλά ας αρχίσω από τους υπόλοιπους λόγους που το ραντεβού μας ορίστηκε εκεί (μην παραγνωριστούμε από την αρχή!). Από την πρώτη στιγμή που επισκέφτηκα το Mezze, το μεζεδοπωλείο του Ομίλου Καστελόριζο, με διαπέρασε αυτή η αύρα της παλιάς Αθήνας. Πολυκαιρισμένες πόρτες και παντζούρια από παλιά αθηναϊκά σπίτια συνθέτουν το σκηνικό στους τοίχους, ενώ σιδεριές από μπαλκόνια κοσμούν το ταβάνι, αποπνέοντας ένα νοσταλγικό allure που προσφέρει οικειότητα. Και αυτή ακριβώς είναι η λέξη κλειδί, όταν ψάχνω με τους φίλους μου μέρη που μας εκφράζουν και μας κάνουν να νιώθουμε ζεστασιά, σαν να βρισκόμαστε στο σπίτι κάποιου από όλους εμάς.
Έπειτα, εκτός από το γεγονός πως το Mezze βρίσκεται στην ιδανική τοποθεσία της Γλυφάδας, για να πάμε με το που τελειώνουμε τα ψώνια μας, καλύπτει όλα τα γούστα, και στεριά και θάλασσα. Κρεατομεζέδες για τους ορκισμένους στεριανούς και θαλασσομεζέδες για τους αμετανόητους θαλασσινούς. Ο καταξιωμένος σεφ Νίκος Φωτιάδης μας παίζει σε διπλό ταμπλό και μας αρέσει! Γιατί καταλαβαίνεις, πως μέχρι να συντονίσουμε ποιανού η γαστριμαργική επιθυμία θα περάσει, θα το ξημερώναμε νηστικοί και το δικό μου στομάχι δεν φημίζεται επουδενί για την υπομονή του. Ιδιαίτερα όταν του σκάνε σαν όραμα εικόνες, μυρωδιές και γεύσεις από τα ντοματοπιτάκια με τη σάλτσα φάβας, την τηγανιά μανιταριών με γραβιέρα Κρήτης ή από το μπουρέκι γεμιστό με κιμά και κασέρι. Αυτό δε, το βίτσιο μου να γράφω γι’ αυτά όταν δεν τα έχω μπροστά μου και να ξυπνάω επικίνδυνα ένστικτα πρέπει να το κοιτάξω (ή να ζητήσω αύξηση!).
Κάθε φορά πάμε στο Mezze για light μεζέδες αλλά τώρα πραγματικά, εσύ νομίζεις πως θα μπορούσες να αντισταθείς σε ένα ζουμερό σαγανάκι τυριών σε κανταΐφι ή στην τηγανιά με αυγά μάτια, πατατούλες & πικάντικο σουτζούκι; Γιατί αν μπορείς, πολύ ευχαρίστως να σου απονείμουμε το βραβείο της εγκράτειας στο φαγητό την ώρα που έχουμε πέσει με τα μούτρα μέσα στην πιατέλα με την τσιπούρα ολόκληρη ψημένη σε τραγανή κρούστα αλατιού (ένα πιάτο σκέτη ηδονή!) και στο κοκκινιστό γιουβετσάκι με γαρίδες ή το μανιταροπίλαφο με καπνιστή πανσέτα. Όλα αυτά συνοδεία από ούζα, τσίπουρα, κρασιά και κοκτέιλ με μαστίχα και ρακή. Και το γέλιο για παλιές και νεότερες αναμνήσεις ρέει πιο άφθονο και από τα παραπάνω ποτά στα ποτήρια μας! Μετά από τέτοιο τσιμπούσι, κάθε φορά φεύγουμε από το Mezze με γεμάτο στομάχι και πιο γεμάτες καρδιές και ας μην είμαστε σίγουροι αν τα ρούχα που ψωνίσαμε θα μας μπαίνουν την επόμενη μέρα!
Mezze, Φοίβης 11 & Αγγέλου Μεταξά, Γλυφάδα, τηλ. 210 8980480
Φωτογραφίες: Δημήτρης Βέργης