5+1 πιάτα-εμμονή από το Alpino Cucina Italiana
Καταφέραμε -με δυσκολία- να ξεχωρίσουμε τα αγαπημένα μας πιάτα από το ιστορικό ιταλικό του Παλαιού Φαλήρου. Αυτή είναι η απολαυστική λίστα μας.
- 02/12/2019
- Κείμενο: NouPou.gr
- Φωτογραφίες: Ολυμπία Ορνεράκη
Υπάρχουν τα εστιατόρια όπου πηγαίνεις και ξέρεις από πριν τι ακριβώς θα παραγγείλεις. Ξέρεις ότι σερβίρουν, για παράδειγμα, πολύ καλό burger, θαυμάσιο ριζότο ή ασυναγώνιστες βελουτέ σούπες. Έτσι, ακόμα κι αν έχεις δοκιμάσει κατά καιρούς να πειραματιστείς, πάντα επιστρέφεις σε κάτι συγκεκριμένο.
Το Alpino δεν ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. Το ιστορικό ιταλικό του Παλαιού Φαλήρου (που, έχοντας περάσει πια στη δεύτερη γενιά του, μετρά 47 χρόνια λειτουργίας), λατρεύει την ιταλική κουζίνα και το αποδεικνύει όχι μόνο με λόγια, αλλά και με -μαγειρικές- πράξεις, αφού έχει καταφέρει κάτι που σπανίως συναντάς σε ένα εστιατόριο: Από τα ορεκτικά και τις σαλάτες του, μέχρι την πίτσα, τα ζυμαρικά και τις μοναδικές επιλογές του σε κρέας, όλα τα πιάτα είναι όχι μόνο άρτια εκτελεσμένα και ευπαρουσίαστα, αλλά πραγματικά απολαυστικά. Στο Alpino, το να διαλέξεις ένα πιάτο (όπως για παράδειγμα την εμβληματική καρμπονάρα του) και να μείνεις πιστός σε αυτό όσες φορές κι αν επισκεφθείς το εστιατόριο, είναι σχεδόν ακατόρθωτο. «Η αλήθεια είναι πως, όταν με ρωτάνε ποια είναι τα best sellers μας, δεν ξέρω τι να απαντήσω. Ίσως ακούγεται υπερβολικό, αλλά 8 στις 10 προτάσεις από τον κατάλογό μας ανήκουν στις αγαπημένες των πελατών μας» λέει ο Κώστας Σκάρλας, ένας από τους δύο ιδιοκτήτες του Alpino Cucina Italiana (ο δεύτερος είναι ο αδερφός του, Βαγγέλης).
Παρ’ όλα αυτά, εμείς το προσπαθήσαμε: Συγκεντρώσαμε σε αυτή τη λίστα τα απολύτως αγαπημένα μας από το μενού του εμβληματικού ιταλικού εστιατορίου του Παλαιού Φαλήρου και τα προτείνουμε χωρίς επιφυλάξεις, μόνο με γνήσιο μεσογειακό ενθουσιασμό.
Πιάτο #1: Η Σαλάτα του Καίσαρα
Με ψητό κοτόπουλο, μαρούλι, μπέικον, κρουτόν, παρμεζάνα και σως caesar, αυτή η σαλάτα του Καίσαρα ανήκει σίγουρα στις καλύτερες που έχουμε δοκιμάσει. Σερβίρεται σε μια πανέμορφη ρουστίκ πιατέλα με κομμάτια αραβικής πίτας και -μαζί με τη χειροποίητη ποικιλία από ψωμάκια και φρεσκοψημένη φοκάτσια που έρχονται σχεδόν αχνιστά μόλις καθίσεις στο τραπέζι- βγάζει εις πέρας την πιο κρίσιμη για κάθε εστιατόριο αποστολή: Να κερδίσει τις πρώτες εντυπώσεις, δημιουργώντας μια ευχάριστη αίσθηση προσμονής για όσα θα ακολουθήσουν.
Πιάτο #2: Τα γεμιστά μανιτάρια
Μανιτάρια champignon, γεμιστά με προσούτο, πράσο και καπνιστή μοτσαρέλα, με ζεστή κρέμα τυριών και λάδι τρούφας. Όσοι έχουν αδυναμία στα μανιτάρια αποκλείεται να μην ερωτευθούν αυτή τη συνταγή. Για τους υπόλοιπους, η mozzarella di bufala με προσούτο, ρόκα και τοματίνια είναι το ορεκτικό που παραλίγο να κερδίσει στην ψηφοφορία του Nou-Pou. Τελικά βγήκαν μπροστά τα μανιτάρια με 5-4 στις ψήφους.
Πιάτο #3: Σπαγγέτι με gorgonzola και τρούφα
Η gorgonzola, το μπλε τυρί που λατρεύεται (και παράγεται αποκλειστικά) στη βόρεια Ιταλία, συναντά την επίσης έντονη γεύση της τρούφας δίνοντας έναν ιδιαίτερο αλλά ταυτόχρονα ισορροπημένο συνδυασμό. Κι ενώ στο Alpino η φρέσκια pasta έχει κυρίαρχη θέση στο μενού των ζυμαρικών, τη συγκεκριμένη μακαρονάδα θα σου προτείνουν να την απολαύσεις με spaghetti de cecco. Πράγματι, η al dente υφή αυτών των ζυμαρικών δένει υπέροχα με τη συγκεκριμένη σάλτσα, αναδεικνύοντας τις γεύσεις των ξεχωριστών πρώτων υλών της.
Πιάτο #4: H πίτσα Ferrari
Η πίτσα του Alpino, με τη λεπτή και τραγανή στις άκρες ζύμη της -ακριβώς όπως την τρώνε στη Ρώμη- είναι από μόνη της λόγος για να έρθεις μέχρι το Παλαιό Φάληρο. Το μυστικό της, σύμφωνα με τον Κώστα Σκάρλα, είναι το καλής ποιότητας αλεύρι και φυσικά η δεξιοτεχνική διαχείρισή του. Ο συνδυασμός της με καπνιστή πανσέτα, λάδι τρούφας, μοτσαρέλα, φλύδες Parmigiano Reggiano, ανάμεικτα μανιτάρια και χειροποίητη σάλτσα με κομματάκια φρέσκιας τομάτας πραγματικά την απογειώνει.
Πιάτο #5: Η ταλιάτα από οργανικό μοσχάρι Black Angus
Με άριστης ποιότητας πρώτες ύλες, ιδιαίτερη παρουσίαση και απίστευτα πλούσια γεύση, η ταλιάτα είναι ένα μία από τις προτάσεις που θα έλεγε κανείς πως συμπυκνώνει ολόκληρη τη φιλοσοφία του Alpino. Συνοδεύεται με φοκάτσια δενδρολίβανο, chips από φρέσκες τηγανητές πατάτες και δύο διαφορετικές σάλτσες.
Προτείνεται σε medium ψήσιμο και, αν θέλεις, κόβεται στο τραπέζι σου και σερβίρεται σε ένα καυτό μαντέμι ώστε να ολοκληρώσεις το ψήσιμο μέχρι ακριβώς το σημείο που επιθυμείς. «Έχουμε πελάτες που είναι μανιακοί με τα κρέατά μας, όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται αυτό για ένα ιταλικό εστιατόριο στην Ελλάδα. Νομίζουμε ότι ιταλικό σημαίνει μόνο pizza και pasta, αλλά η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Το κρέας για τον Ιταλό είναι σημαντικό κομμάτι της διατροφής του» λέει ο Κώστας Σκάρλας.
Πιάτο #6: Το στιγμιαίο τιραμισού
Στο Alpino, θα βρεις το τιραμισού στην κλασική εκδοχή του, δηλαδή σε κομμάτι ενός ολόφρεσκου γλυκού που φτιάχνεται κάθε πρωί στο εργαστήριο του εστιατορίου. Όμως αν είστε λίγο μεγαλύτερη παρέα ή αν απλώς έχετε καταφέρει να κρατήσετε λίγο παραπάνω χώρο για το γλυκό, προτιμήστε με κλειστά μάτια τη στιγμιαία εκδοχή του. Ο σερβιτόρος θα έρθει στο τραπέζι σας μαζί με όλα τα απαραίτητα υλικά για να δημιουργήσει επιτόπου το πιο φρέσκο, σπιτικό και λαχταριστό γλυκό που έχεις δοκιμάσει.
Αφού χτυπήσει την κρέμα και τη μαρέγκα, θα μαρινάρει τα μπισκότα σε amaretto και φρεσκοψημένο καφέ και θα «χτίσει», βήμα προς βήμα, το απαράμιλλο ιταλικό γλυκό, σε μια από τις πιο εντυπωσιακές και νόστιμες εκδοχές του. Κι αν δεν καταφέρετε να το φάτε όλο (αφού η μερίδα είναι πράγματι τεράστια), ζητήστε το σε πακέτο. Το δοκιμάσαμε και μπορούμε να εγγυηθούμε πως και την επόμενη μέρα είναι συγκλονιστικό.