Canarino: Το ατμοσφαιρικό ιταλικό του Νέου Κόσμου μας ταξιδεύει σε μια αυλή στην Puglia
Xmas Guide 2024Στο Canarino θα βρεις την ιδανική ήρεμη και ρομαντική ατμόσφαιρα, τις πλούσιες γεύσεις και αυτό το κάτι διαφορετικό που θα σε ταξιδέψει στην απλότητα και την ξεγνοιασιά μιας ανθισμένης ιταλικής αυλής.
- 07/12/2024
- Κείμενο: Εμμανουέλα Ρουσσάκη
- Φωτογραφίες: Φανή Τουμπουλίδου
Το Canarino μας συστήθηκε το 2019 με έμφαση στο delivery και το take away -καραντίνα γαρ- κερδίζοντας τις καρδιές όσων αγαπούν την ιταλική κουζίνα. Πέντε χρόνια μετά, έχει ανανεωθεί αναβαθμίζοντας (θεαματικά!) τον χώρο και το μενού του και μετατρέπεται στο «ultimate dinner date spot» του Νέου Κόσμου που θα ταξιδέψει όλες τις αισθήσεις σου στη Νότια Ιταλία.
Το Canarino είναι στημένο έτσι ώστε να θυμίζει μια αυλή στην Puglia, μια περιοχή με πολύ χαρακτηριστική αρχιτεκτονική της Νότιας Ιταλίας, γνωστή και ως «Φλωρεντία του Νότου». Φυσικά το σκηνικό είναι καθόλα γνώριμο τόσο από τις κλασικές ιταλικές ταινίες της Cinecittà που μας ταξιδεύουν σε ειδυλλιακά Μεσογειακά τοπία, όσο και λόγω των κοινών στοιχείων που έχει με τη δική μας παράδοση.
Πέτρα και απαλές αποχρώσεις του μπεζ είναι τα κυρίαρχα στοιχεία, όμως οι λεπτομέρειες της διακόσμησης είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά και σου δίνουν αληθινά την αίσθηση ότι είσαι στην αυλή ενός αρχοντικού στην ιταλική επαρχία. Στις γωνίες υπάρχουν λεμονόδεντρα που απλώνουν τα κλαδιά τους μέχρι το ταβάνι και μπλέκονται σαν κλιματαριές, στους τοίχους μικρά περβάζια με κρυφούς φωτισμούς στολισμένα με βάζα, στα σκαλάκια γλάστρες με μικρά πλατύφυλλα φυτά. Κάθε σημείο του Canarino κρύβει κι απο μια μικρή λεπτομέρεια που θα σε ταξιδέψει.
Την περίοδο των Χριστουγέννων ο στολισμός δίνει μια άλλη διάσταση στον χώρο. Μεγάλες μπάλες σε λευκό χρώμα και φωτάκια με ζεστό τόνο δημιουργούν μια εντυπωσιακή σύνθεση που σε κάνει να νιώθεις ότι έχεις μπει σε έναν παραμυθένιο μικρόκοσμο. Παράλληλα, ο σεφ Νίκος Χαρίτος έχει επιμεληθεί ένα Christmas set menu με κλασικά αγαπημένα χειμερινά πιάτα, και άλλα, πιο ιδιαίτερα, που εμπνεύστηκε ειδικά για τις γιορτές.
Όμως η γιορτινή διάθεση δεν σταματά εκεί. Η ανανεωμένη «μπάρα» του Canarino έχει δημιουργήσει τρια Signature Christmas Cocktails για να σε βάλει στο απόλυτο christmas mood. Το «μελομακάρονο», με blend από ρούμι, ιρλανδικό ουΐσκί, σιρόπι gingerbread με μέλι, μπαχαρικά, αρωματικά bitter και για γαρνιτούρα ένα καραμελωμένο καρύδι με ζάχαρη και κανέλα (που σου προτείνουν να φας αφού πιεις τη γουλιά σου – και ναι, το cocktail έχει γεύση μελομακάρονο), ο «κουραμπιές» με λικέρ μαστίχα αρωματισμένο με βούτυρο, ανθόνερο, λεμόνι και σιρόπι πικραμύγδαλο και τέλος το κλασικό χειροποίητο «gluchwein» που φτιάχνεται με λικέρ πορτοκάλι, μέλι, cordial πορτοκαλιού και δάκρυα μαστίχας.
Το ανανεωμένο μενού έχει κρατήσει ως «κορμό» το στιλ της παραδοσιακής trattoria, ενσωματώνοντας πινελιές από την ελληνική κουζίνα και χρησιμοποιώντας ντόπια υλικά. Όπως μας είπε ο σεφ, το Canarino επιχειρεί να αλλάξει αυτό που θεωρούμε «ιταλικό φαγητό» αναδεικνύοντας νέα πιάτα που ανανεώνονται συνεχώς με βάση την εποχικότητα. Παράλληλα, επενδύει στα ντόπια προϊόντα και έχει ξεκινήσει μια ιδιαίτερη συνεργασία με τη φάρμα Κουτσιώφτη, η οποία εκτρέφει ελληνικό Black Angus σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, για αυξημένα Ω3 λιπαρά στις κοπές.
Οι μικρές λεπτομέρεις στην αισθητική, στα υλικά, στη διακόσμηση, στις γεύσεις είναι άλλωστε αυτές που κάνουν το Canarino να ξεχωρίζει. Πριν καν ξεκινήσεις το γεύμα σου, σε έχει ήδη καλωσορίσει με ένα μικρό, μοναδικό χαρτάκι που περιμένει στο σερβίτσιο σου για να σου δώσει μια «συμβουλή», ή απλώς να σε κάνει να γελάσεις και να σου φτιάξει τη διάθεση.
Πράγματι, βλέποντας το μενού του είναι ξεκάθαρο πως έχει δοθεί έμφαση στα υλικά και στην ποιότητα με εμπνευσμένα, αλλά απλά πιάτα. Ξεκινώντας από τα antipasti πρέπει να δοκιμάσεις την παραδοσιακή σαλάτα «panzanella» με βουβαλίσια μπουράτα, πέστο βασιλικού και -για το twist- σως φράουλας, για ένα φρέσκο και πολύ ιδιαίτερο ξεκίνημα στο γεύμα σου που συνδυάζει ισορροπημένα το αλμυρό με το γλυκό.
Προχωρώντας στα κλασικά ιταλικά πιάτα, δεν μπορείς να κάνεις λάθος με την πίτσα «μορταδέλλα», με λεπτή και τραγανή ζύμη, λευκή σάλτσα, μοτσαρέλλα, stracchino, και blend με φυστίκι αιγίνης. Όσον αφορά τα ζυμαρικά, οι συνδυασμοί είναι πλούσιοι και αλλάζουν συχνά ανάλογα με την εποχή, ώστε να έχουν πάντα φρέσκα υλικά. Σου προτείνω τα χειροποίητα νιόκι πατάτας με γκοργκοντζόλα, ραντίτσιο, αχλάδι και καρύδι, ένα ελαφρύ και πολύ γευστικό πιάτο. Φυσικά αν είσαι λάτρης των πιο κλασικών ιταλικών γεύσεων, η κρεμώδης «cacio e pepe» με τρούφα σίγουρα θα σε ικανοποιήσει.
Το αποκορύφωμα το γεύματος, όμως, και το πιάτο που πιστεύω ότι ενσωματώνει τη νέα νοοτροπία του Canarino όσον αφορά τις γεύσεις ήταν το φιλέτο κοτόπουλο, με jus από τα κόκαλα, σεληνόριζα, χειροποίητη μουστάρδα καρότου και για γαρνιτούρα πτισάνη και άγρια μανιτάρια του δάσους. Fun fact, η πτισάνη είναι το αποφλοιωμένο κριθάρι που, σύμφωνα με ιστορικές πηγές, οι Σπαρτιάτες χρησιμοποιούσαν για να παρασκευάσουν τον «μέλανα ζωμό» – φημίζεται για τις ευεργετικές του ιδιότητες και είναι μάλιστα κατάλληλο για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη. Συνολικά, πρόκειται για ένα πιάτο με ιδιαίτερη όσο και «μαμαδίστικη» πλούσια γεύση, που συνδυάζει την ιταλική γαστρονομία με τις ελληνικές πρώτες ύλες.
Μετά από ένα πλούσιο γεύμα, έχει νόημα να δοκιμάσεις ένα από τα χειροποίητα γλυκά. Το banoffee, με premium σοκολάτα valrhona, λευκή σοκολάτα valrhona opalis με τόνκα, σε δυο υφές, χειροποίητη καραμέλα και παγωτό με γεύση αλμυρή καραμέλα και honeycomb, είναι από τα γλυκά που πραγματικά «λυπάσαι» να χαλάσεις με το κουτάλι σου. Όμως η γεύση του σίγουρα αξίζει αυτή τη μικρή «ιεροσυλία», ειδικά αν το συνοδεύσεις με ένα espresso martini, φτιαγμένο με χειροποίητο λικέρ καφέ.
Καθώς το μενού ανανεώνεται συχνά, είναι σίγουρο πως θα επιστρέψουμε στο Canarino για να δοκιμάσουμε κάτι καινούργιο κάθε φορά, όμως, εκτός από τις γεύσεις, η ηρεμία και η απλότητα που αποπνέει το καθιστούν την ιδανική ρομαντική ιταλική γωνιά.