Βγήκαμε για ιταλικό στην κομψή αυλή του Cortile
Με διακόσμηση που παραπέμπει σε αυλή κάπου στην Τοσκάνη και κουζίνα που έχει τη βάση της στην ιταλική γαστρονομία, το Cortile στη Σαρωνίδα γίνεται προορισμός.
- 21/07/2023
- Κείμενο: NouPou.gr
- Φωτογραφίες: Κατερίνα Καπετάνη
Cortile στα ιταλικά σημαίνει αυλή και αυτό το όνομα επέλεξαν να δώσουν στο εστιατόριό τους ο Αντώνης και η Γιώτα Σηφάκη, θέλοντας να αποτυπώσουν επακριβώς την αίσθηση που επιθυμούν να αφήνει στον επισκέπτη ο χώρος. «Σαν μια αυλή σε μονοκατοικία στην Τοσκάνη», μας λένε και η αλήθεια είναι ότι το εστιατόριο που άνοιξε τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Σαρωνίδα και φέρει την υπογραφή του διακοσμητή Στράτου Χιωτέλη, διακρίνεται για την κομψότητά του. Πέρα από την δροσερή αυλή μπροστά ωστόσο, η δράση στο Cortile συνεχίζεται και εντός, στην σάλα με το αψιδωτό μπαρ και την ανοιχτή κουζίνα, όπου βλέπεις όλη τη δράση ενώ γαργαλιστικές μυρωδιές γεμίζουν τον χώρο, αλλά και στο πατάρι που προτείνεται για πιο χαλαρές βραδιές.
Όσο για το μενού, στο Cortile αγαπούν τις παραδοσιακές ιταλικές γεύσεις, χωρίς ωστόσο να λείπουν κάποια ενδιαφέροντα twists. Αυτό βέβαια δεν έχει να κάνει τόσο με την διαφοροποίηση των συνταγών, όσο με τη χρήση σύγχρονων τεχνικών μαγειρικής αλλά και την αξιοποίηση ελληνικών προϊόντων στα πιάτα. Στα ορεκτικά για παράδειγμα, έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις Τσακώνικη τηγανητή μελιτζάνα με καπνιστό χέλι. Κοινό σημείο των πιάτων, τα προσεκτικά επιλεγμένα και άριστης ποιότητας υλικά. «Έχουμε καθημερινές παραλαβές στο κατάστημα και για να βγαίνει ένα άρτιο αποτέλεσμα η κουζίνα διακρίνεται για την επιμέλειά της», σπεύδουν να επισημάνουν.
Στην πρόσφατη επίσκεψή μας αυτή η ιδιαίτερη μελιτζάνα ήταν το πρώτο πιάτο που προσγειώθηκε στο τραπέζι μας, παρέα με μία σαλάτα Panzanella με αγγούρι, ντοματίνια, χαρούπι, κρεμμύδι, φράουλες, ξινομυζήθρα Κρήτης, ελιές καλαμών και οξύμελο. Δύο άκρως καλοκαιρινά πιάτα, που ήταν μια ωραία αρχή για το δείπνο που θα ακολουθούσε.
Μιας και το μαγαζί διαθέτει ξυλόφουρνο δεν θα μπορούσαμε να μην βάλουμε στη μέση και πίτσα. Προτιμήσαμε την Bologna με μορταδέλα, burrata, κρέμα τυριών και φιστίκι, που έφτασε αχνιστή και μοσχοβολιστή, με ελαστικό, λεπτό ζυμάρι και ωραία καψίματα στο στεφάνι της.
Στα κυρίως πάλι, ξεχωρίσαμε την ζουμερή ταλιάτα, το πληθωρικό Ragu alla Barese Ricotta με χειροποίητα νιόκι, σιγομαγειρεμένα δεματάκια από μοσχαρίσιο χτένι, lardo, σκόρδο και πεκορίνο, αλλά και το Pasta e fagioli -το κλασικό ιταλικό πιάτο που συνδυάζει ζυμαρικά με φασόλια και στο Cortile το δοικιμάσαμε με Calamarata, λευκά φασόλια, pansetta afumicatta, μύδια και pepperoncino. Από την κατηγορία pasta έχουμε σημειώσει να δοκιμάσουμε την επόμενη φορά και το Zozzona -το έτερο ragu του καταλόγου, από κιμά αγριογούρουνου και μοσχάρι black angus. Το γεύμα ολοκληρώθηκε γλυκά με ένα ανάλαφρο tiramisu.
Στο Cortile βρίσκεις και μια ενδιαφέρουσα wine list για να συνοδεύσεις το γεύμα σου, αν και εμείς θα σου προτείναμε να επιλέξεις και cocktail, όπως το Salina με βάση το gin και άρωμα βιολέτας ή το ομώνυμο cocktail του καταλόγου με βότκα, γκρέιπφρουτ και passion fruit.
Στα συν του εστιατορίου και οι lounge ethnic μουσικές που δημιουργούν μια όμορφη και χαλαρή ατμόσφαιρα για να απολαύσεις όπως πρέπει την έξοδό σου, καθώς και το γρήγορο και πολύ φιλικό σέρβις. «Αυτό που προσπαθούμε είναι το Cortile να έχει μια οικεία αίσθηση και οι επισκέπτες μας να περνούν ευχάριστα, τόσο χάρη στο φαγητό όσο και χάρη στην πολύ καλή εξυπηρέτηση», επισημαίνουν οι ιδιοκτήτες και έχοντας περάσει ένα πολύ ευχάριστο βράδυ, θα έλεγα ότι η επιστροφή στο Cortile θα είναι άμεση. Άλλωστε, αυτή την εποχή του χρόνου, που όλοι αναζητάμε λίγο παραπάνω τις εξόδους κοντά στη θάλασσα η Σαρωνίδα είναι μια καλή επιλογή.
Extra tip: Το εστιατόριο λειτουργεί Τρίτη με Σάββατο από τις 20:00 έως τις 00:00 και τις Κυριακές από τις 14:00. Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή η κράτηση κρίνεται απαραίτητη.