Για φρέσκα ζυμαρικά επισκεφθήκαμε το Pizza Days στον Άγιο Δημήτριο
Επισκεφθήκαμε το Pizza Days στον Άγιο Δημήτριο, καθίσαμε στα τραπεζάκια της δροσερής πλατείας Ηρώων και δοκιμάσαμε τα φρέσκα ζυμαρικά του.
- 17/06/2022
- Κείμενο: Βικτωρία Καλονάρου
Ένα θεματικό ταξίδι του Αναστάσιου Δήμα, ιδιοκτήτη του Pizza Days, στη Μπολόνια, τη μητρόπολη της ιταλικής γαστρονομίας και συγκεκριμένα της «pastafresca» στάθηκε η αφορμή της δημιουργίας ενός παρασκευαστηρίου φρέσκων ζυμαρικών στο πατάρι του Pizza Days. Επόμενο βήμα η γνώση του αντικειμένου και η οργάνωση του χώρου. Ακολούθησε μια σειρά σεμιναρίων παρασκευής χειροποίητων ζυμαρικών όπως και ζυμαρικών μηχανής με παράλληλη εκμάθηση τεχνικής καπνίσματος του κρέατος. Ένας πλήρης τεχνολογικός εξοπλισμός από την Ιταλία και την Ιαπωνία, με έμφαση στην επεξεργασία και τη σχηματοποίηση της πρώτης ύλης, της ζύμης, ολοκλήρωσε το pastificio, το παρασκευαστήριο.
Με πολλή αγάπη και ενθουσιασμό, οι άνθρωποι του Pizza Days επιδόθηκαν στη δημιουργία όμορφων και γευστικών πιάτων, όπου τα χειροποίητα ζυμαρικά και τα ζυμαρικά μηχανής συνδυάζονται αρμονικά με ντελικάτες σάλτσες, λαχανικά, ψαρικά ή κάποιο κρέας.
«Τα υλικά για τη δημιουργία τους είναι απλά, αλεύρι, νερό και αυγό. Όσον αφορά τα ζυμαρικά μηχανής, υπάρχουν δύο ειδών, τα κοντά, όπως τα Casarecce και τα μακριά όπως είναι οι παπαρδέλες, τα σπαγγέτι, τα λιγκουίνι κ.ά. Στα χειροποίητα ζυμαρικά δίνονται ιδιαίτερα σχήματα ανάλογα με την επιλογή του εργαλείου που θα χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή τους, ενώ και η γέμισή τους προσαρμόζεται ανάλογα είτε με ρικότα και σπανάκι, είτε με κάποιο καπνιστό κρέας, είτε με μοσχαράκι ή κοτόπουλο με τυρί προβολόνε, μέχρι και με πάπια. Τα σχήματα που προκύπτουν στα χειροποίητα ζυμαρικά είναι περίτεχνα και δημιουργικά, ενώ η ποσότητα που παρασκευάζεται καθημερινά εξαρτάται από τη ζήτηση που υπάρχει μέσα στην εβδομάδα. Τα Σαββατοκύριακα βέβαια, που η ζήτηση είναι μεγαλύτερη, ειδικά σε συγκεκριμένους κωδικούς, το pastificio δεν σταματά την παραγωγή», μας λέει ο κ. Δήμας.
Το προσωπικό του Pizza Days είναι πάντα πρόθυμο να σε ενημερώσει για τις επιλογές ημέρας σε φρέσκα ζυμαρικά και μάλιστα, προχωρώντας ένα βήμα ακόμη, ο Αναστάσιος Δήμας αναφέρει: «μαζί με το μενού ο σερβιτόρος αφήνει σε κάθε τραπέζι δύο βαζάκια με δείγματα των ζυμαρικών που σερβίρονται τη συγκεκριμένη ημέρα». Μια αναφορά στα φρέσκα ζυμαρικά που προτείνονται κατά διαστήματα στο PizzaDays περιλαμβάνει: Ραβιόλια, Τορτελόνια, Γεμιστά Agnolotti, Casarecce, Paccheri, Mafaldine, Ραντιατόρι, Παπαρδέλες, Ριγκατόνι, Λιγκουίνι και Νιόκι από πατάτα.
Σε ότι αφορά τις ετικέτες κρασιών που μπορούν να συνοδεύσουν τα πιάτα, το προσωπικό είναι εκπαιδευμένο για να σε καθοδηγήσει. Τα κρασιά που προτείνονται είναι ιταλικά και ελληνικά από επιλεγμένες ελληνικές ποικιλίες μικρών παραγωγών καθώς και μεγαλύτερων οινοποιιών. Επίσης, μελλοντικά θα συμπεριληφθούν στο μενού και κάποια φυσικά κρασιά.
Για προφανείς λόγους, το αλεύρι που χρησιμοποιείται για την παρασκευή των ζυμαρικών είναι ιταλικό. Άλλωστε υπάρχει και μια μικρή «ιταλική αγορά» σε κεντρικό σημείο της σάλας, από όπου μπορείς να προμηθευτείς συσκευασμένα ιταλικά προϊόντα όπως ζυμαρικά, ελαιόλαδο, κρασιά, σάλτσες, ακόμη και αναψυκτικά και μπύρες.
Το Pizza Days φιλοξενείται στον Άγιο Δημήτριο, από το 2019.Τα φρέσκα ζυμαρικά του ανταγωνίζονται σε γεύση την καλοψημένη, τραγανή πίτσα του στον ξυλόφουρνο. Και κάπως έτσι έχει αποκτήσει ένα πιστό κοινό που ολοένα αυξάνεται, καθώς η φήμη του υπερβαίνει τα όρια του Αγίου Δημητρίου. Εν όψει καλοκαιριού πάλι, το σημείο που βρίσκεται το εστιατόριο ενδείκνυται για βραδινή έξοδο στην ήσυχη πλατεία Ηρώων. Μην το σκέφτεσαι λοιπόν, σήμερα κιόλας ενημερώσου για το μενού ημέρας και κάνε την κράτησή σου για να απολαύσεις μια βραδιά «αλά ιταλικά» στο Pizza Days.
Αν ωστόσο προτιμάς να απολαύσεις ένα γεύμα με ιταλική «εσάνς» στο σπίτι, να ξέρεις ότι το κατάστημα διαθέτει και υπηρεσία delivery, που εξυπηρετεί τις κοντινές περιοχές. Μπορείς να παραγγείλεις από το νέο ανανεωμένο site του Pizza Days όπου θα ανακαλύψεις και το e-shop.