Κάν’το όπως οι Ιταλοί: Για Aperitivo e Vino στην υπέροχη αυλή του Villa Grigio
Αν περπατήσεις σε μια ιταλική πόλη -κυρίως του βορρά- το απόγευμα θα δεις Ιταλούς να πίνουν κρασί ή cocktails σε ποτήρια κρασιού και να τσιμπολογάνε μικρές μπουκιές φαγητού. Είναι το λεγόμενο aperitivo, συνοδευόμενο από τα cicchetti. Αυτή την ίδια εμπειρία μπορείς να τη ζήσεις και στο Παλαιό Φάληρο και συγκεκριμένα στο Villa Grigio το οποίο λατρεύει την Ιταλία και το δείχνει σε κάθε έκφανσή του.
- 16/12/2021
- Κείμενο: Δημήτρης Κουπριτζιώτης
Άνοιξε το 2016 και αποτελεί το μικρό αδελφάκι του γειτονικού -και θρυλικού- Da bruno. Το Villa Grigio 46 από την πρώτη στιγμή που άνοιξε, ξεχώρισε για όλα όσα προσφέρει. Το πρώτο από όλα είναι η υπέροχη αυλή του, η οποία είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε ενώ βρίσκεσαι στον κεντρικότερο δρόμου του Παλαιού Φαλήρου να νομίζεις ότι είσαι σε μια αποκομμένη αυλή. Μία ιταλική όαση που σου προσφέρει ποιοτικά πράγματα, κάθε ώρα της ημέρας και της νύχτας.
To όνομα Villa Grigio, η Γκρι Βίλα όπως μεταφράζεται στα ελληνικά, ήρθε αυθόρμητα στον ιδιοκτήτη Δημήτρη Τσουκάρη. Όταν ακόμα φτιαχνόταν το μαγαζί και άνοιξε ξαφνικά την πόρτα, διαπίστωσε ότι στο κτίριο του Μεσοπολέμου που στέκει εκεί από το 1935 κυριαρχούσαν οι 30 αποχρώσεις του γκρι. Κι έτσι ‘απαίτησε’ να πούνε το μαγαζί Villa Grigio. Μέσα κυριαρχεί η μίνιμαλ αισθητική ενώ η κάθε μικρή ή μεγάλη λεπτομέρεια έχει προσεχθεί και με το παραπάνω: από τα κάγκελα της αυλής μέχρι τα παράθυρα και τα κάδρα στη σάλα τα οποία είναι αριθμημένοι πίνακες γνωστών καλλιτεχνών, όλα προσδίδουν μια ιταλική φινέτσα η οποία όμως δεν είναι καθόλου επιτηδευμένη.
Όλη αυτή η ατμόσφαιρα είναι που το κάνει ιδανικό για συναντήσεις το πρωί πριν τα ψώνια, ή το απόγευμα μετά τη δουλειά. Το λεγόμενο στην Ιταλία Aperitivo e Vino. Απεριτίφ και κρασί. Και μιας και αναφέραμε το κρασί, στο Villa Grigio 46 θα βρεις 30-40 ετικέτες λευκού, κόκκινου και ροζέ κρασιού, από τις οποίες τις περισσότερες μπορείς να τις πιεις και σε ποτήρι. Ανάμεσά τους προσφέρετε και μια ετικέτα φυσικού κρασιού για όσους λατρεύουν την νέα αυτή τάση. Το Beaujolais Villages Natural προέρχεται από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας, ζυμωμένα με άγριες (όχι πρόσθετες) ζύμες, χωρίς εξωτερική προσθήκη θειώδους, χωρίς φιλτράρισμα και κολλάρισμα. Αν δείτε στο κάτω μέρος ένα μικρό ίζημα, δείξτε κατανόηση – είναι το αντίστοιχο με την πέτσα που είχαν τα γιαούρτια που τρώγαμε κάποτε.
Στα aperitivi θα βρεις αρκετές παραλλαγές από τα αγαπημένα spritz όπως Aperol Spritz, αλλά και μερικές ενδιαφέρουσες εναλλακτικές προτάσεις, όπως το Campari Spritz ή το Fantastico Spritz με περγαμόντο. Από την άλλη ο κατάλογος του cocktail θα σε κάνει να μην ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις. Ξεκινάει πάνω πάνω με τα υπέροχα Negroni τα οποία αποτελούν και το σήμα κατατεθέν του μαγαζιού. Εκτός από το κλασικό, το οποίο σου έρχεται σε μπουκαλάκι, υπάρχουν και άλλες τρεις παραλλαγές. Πέρα από το Negroni, το οποίο πρέπει όπως-και-δήποτε να το δοκιμάσεις, υπάρχει το Zombie αλλά και το Forbidden Fruit, με gin, πράσινο μήλο και shisho.
Το κρασί και το cocktail όμως δεν πάνε μόνα τους. Θέλουν και κάτι για συνοδευτικό. Από ένα μαγαζί με ιταλικό προσανατολισμό δεν θα περίμενες να λείπει η παραλλαγή της πίτσας, η Pinsa Romana, με 4 πεντανόστιμες παραλλαγές. Επίσης από τις 16:00 μπορείς να διαλέξεις σαλάτες όπως η Ceasar’s ή η Burrata Panzanella αλλά και άλλα πιάτα συνοδευτικά όπως τρεις επιλογές σε Bruschetta, ποικιλίες αλλαντικών και τυριών αλλά και ένα vegan burger, vitello tonnato ή tacos gamberetti.
Αν τώρα για κάτι είναι φημισμένο το Villa Grigio σε όλη την Αττική, αυτό είναι το brunch του. Πιο παλιά προσέφερε μπουφέ ο οποίος μάλιστα κάθε Κυριακή ήταν θεματικός. Τώρα προσφέρει πεντανόστιμα πιάτα όπως το υπέροχο Croque Madame του, Panino Mortadella, καγιανάς Salsiccia, αυγά Benedict ή Avocado e Salmone. Όλα τους περιποιημένα και τόσο νόστιμα που σου φτιάχνουν την ημέρα.
Όπως μας λέει ο ιδιοκτήτης, Δημήτρης Τσουκάρης,: “Πλέον έχουμε ξεφύγει από συνοικιακό μαγαζί και έρχεται εδώ κόσμος από όλη την Αθήνα. Ανοίγουμε από τις 10 και κλείνουμε τις καθημερινές στη μία και σαββατοκύριακο στις δυο ενώ έχουμε κάθε μέρα Dj. Εκτός από την έμφαση στην ποιότητα στο φαγητό αλλά και στο cocktail κάνουμε και μερικές φιλανθρωπικές δράσεις. Συνεργαζόμαστε με την δράση “O Άλλος Άνθρωπος” στον Κεραμεικό. Έρχεται ο κόσμος και αφήνει τρόφιμα καθημερινά και εμείς τα πηγαίνουμε εκεί όπου μαγειρεύουν και διαθέτουν τις μερίδες σε όλο τον κόσμο. Επίσης πουλάμε κάποιες τσαντες πάνινες και μπλούζες και όλα τα έσοδα πάνε στον “Άλλο Άνθρωπο”.
Κάπως έτσι κλείσαμε την υπέροχη επίσκεψή μας στο Villa Grigio, τον ναό του ιταλικού aperitivi e vino στην Αθήνα. Το μαγαζί που μόλις μπαίνεις στην αυλή του νομίζεις ότι βρίσκεσαι στην Ιταλία.