Maltagliati: Η αυθεντική value for money trattoria του Παλαιού Φαλήρου όπου κάθε μέρα είναι γιορτή
Xmas Guide 2024Το Maltagliati στο Παλαιό Φάληρο, με τα πεντανόστιμα χειροποίητα ζυμαρικά του, τις χορταστικές μερίδες του και μια αίσθηση ιταλικής επαρχίας, γίνεται ιδανικός προρισμός για τα γεύματα των γιορτών (χωρίς να μας βγάλει εκτός budget).
- 22/12/2024
- Κείμενο: Εμμανουέλα Ρουσσάκη
Τα Χριστούγεννα είναι η εποχή που όλοι αναζητούμε τη θαλπωρή, τη γεύση της παράδοσης και τη μαγεία μιας ζεστής, φιλόξενης γωνιάς. Μια τέτοια γωνιά βρίσκεται στο Παλαιό Φάληρο, αλλά για να το βρεις θα πρέπει πρώτα να το αναζητήσεις. «Κρυμμένο» στην οδό Τερψιθέας, έναν κεντρικό κατά τα άλλα δρόμο που όμως βρίσκεται εκτός του εμπορικού χάρτη της περιοχής, το Maltagliati είναι μια γραφική trattoria που μοιάζει να βγήκε από σελίδες ενός ιταλικού παραμυθιού και αποτελεί σίγουρα μια ενδιαφέρουσα πρόταση για τις γιορτές.
Το Maltagliati σε ταξιδεύει στις παραδοσιακές γεύσεις της Εμίλια-Ρομάνια, της καρδιάς της ιταλικής κουζίνας. Το όνομά του, που στα ιταλικά σημαίνει «κακοκομμένα», προέρχεται από τα χαρακτηριστικά ζυμαρικά της περιοχής, φτιαγμένα από υπολείμματα ζύμης. Και αν αυτό σου ακούγεται σαν μια ταπεινή αρχή, είναι γιατί ακριβώς αυτό πρεσβεύει το Maltagliati: απλότητα και αυθεντικότητα, με μια δόση μαγείας.
Την πρώτη φορά που επισκέφθηκα το Maltagliati ήταν μια χειμωνιάτικη βραδιά λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Οι δρόμοι του Παλαιού Φαλήρου ήταν στολισμένοι με λαμπιόνια και το ελαφρύ κρύο έκανε την ατμόσφαιρα ακόμα πιο γιορτινή. Καθώς πλησίαζα την είσοδο του εστιατορίου, τα ξύλινα παράθυρα και η ζεστή λάμψη από τα φώτα στο εσωτερικό, όπως φαίνονται από τις τζαμαρίες, με έκαναν να νιώσω σαν να μπαίνω σε έναν άλλο κόσμο — έναν κόσμο γεμάτο ιταλική ζεστασιά.
Μπαίνοντας, το πρώτο πράγμα που σε υποδέχεται είναι η μυρωδιά της φρέσκιας πάστας, του σκόρδου που τσιγαρίζεται και της σάλτσας που σιγοβράζει. Οι ξύλινες λεπτομέρειες, τα retro διακοσμητικά και τα μαλακά φώτα δημιουργούν μια ατμόσφαιρα που μοιάζει με ιταλικό χωριό, ντυμένο για τις γιορτές. Καρέκλες παλιού τύπου, κάποιες ίδιες και άλλες λίγο παράταιρες που μοιάζουν σαν να ήρθαν από την κουζίνα μιας ιταλίδας «nonna», καρό τραπεζομάντηλα και ασπρόμαυρες φωτογραφίες σού δίνουν την αίσθηση ότι βρίσκεσαι καλεσμένος σε ένα σπίτι μιας άλλης εποχής.
Η αληθινή μαγεία, όμως, ξεκινά μόλις καθίσεις. Ο σερβιτόρος φέρνει μπροστά σου έναν ξύλινο δίσκο γεμάτο χειροποίητη πάστα. Κάθε επιλογή είναι και μια μικρή ιστορία: από τα βελούδινα fettuccine μέχρι τα στιβαρά casarecce, κάθε ζυμαρικό φτιάχνεται καθημερινά με αγάπη και προσοχή. Την ημέρα εκείνη, διάλεξα τα pappardelle — φαρδιές κορδέλες ζυμαρικών που φάνταζαν ιδανικές για τον κρύο χειμωνιάτικο καιρό.
Μετά την επιλογή της πάστα όμως, η πραγματική πρόκληση είναι η επιλογή της σάλτσας. Από την κλασική carbonara, φτιαγμένη όπως πρέπει – με κρόκο αβγού, τραγανό guanciale και pecorino – μέχρι την απλή αλλά αξεπέραστη cacio e pepe, κάθε σάλτσα είναι ένα μικρό αριστούργημα. Ως λάτρης των πικάντικων προτίμησα την amatriciana, που ταίριαζε τέλεια με τη χειμωνιάτικη διάθεση. Για όσους αγαπούν τα θαλασσινά, το linguine με φρέσκα όστρακα και σάλτσα από σκόρδο και λευκό κρασί είναι σίγουρα μια ενδιαφέρουσα πρόταση.
Στον κατάλογο του Maltagliati δε θα βρεις πίτσα. Όπως είπα εξαρχής, εδώ ο πυρήνας του μενού είναι τα ζυμαρικά. Ωστόσο, αν θέλεις να ξεκινήσεις το γεύμα σου με κάτι ελαφρύ, προτείνω την ποικιλία antipasti. Η mozzarella di bufala, που συνοδεύεται από φρεσκοψημένα μαριναρισμένα λαχανικά, είναι μια άψογη εισαγωγή στο γεύμα. Ωστόσο, τα ζυμαρικά δεν κάνουν παιχνίδι μόνα τους, αφού ο κατάλογος διαθέτει επίσης ποικιλία σε secondi, δηλαδή κυρίως πιάτα με βάση το κρέας. Μικρό, ενδεικτικό αλλά νόστιμο παράδειγμα το straccetti — λεπτές φέτες μοσχαρίσιου κρέατος με ρόκα, ντοματίνια και μπαλσάμικο.
Βέβαια αυτό που κάνει τη μικρή trattoria του Παλαιού Φαλήρου να ξεχωρίζει ακόμα περισσότερο είναι η σχέση ποιότητας-τιμής. Παρά την εξαιρετική ποιότητα των υλικών και την τέχνη που κρύβεται σε κάθε πιάτο, οι τιμές παραμένουν λογικές και οι μερίδες πολύ χορταστικές. Είναι σπάνιο να βρίσκει κανείς ένα μέρος που προσφέρει τόσο υψηλού επιπέδου γεύσεις χωρίς να ξεφεύγει από τον προϋπολογισμό.
Και φυσικά, κανένα γεύμα δεν ολοκληρώνεται χωρίς γλυκό. Το τιραμισού του Maltagliati είναι μια αποκάλυψη. Αφράτο mascarpone, μπισκότα σαβαγιάρ βουτηγμένα σε δυνατό espresso και μια διακριτική στρώση κακάο δημιουργούν την τέλεια ισορροπία. Αν θέλεις κάτι διαφορετικό, δοκίμασε τη panna cotta — κρεμώδης, ελαφριά και με την ιδανική δόση γλυκύτητας. Συνόδευσέ το με ένα ποτήρι limoncello, και έχεις το τέλειο φινάλε.
Το Maltagliati, πάντως, δεν είναι μόνο το φαγητό του. Είναι κυρίως η ατμόσφαιρα, η φιλοξενία και η αίσθηση ότι βρίσκεσαι ανάμεσα σε φίλους. Κάθε φορά που επισκέπτομαι το εστιατόριο, νιώθω ότι δεν είμαι απλώς πελάτης, αλλά μέρος της οικογένειας. Γι’ αυτό και οι φετινές γιορτές με βρίσκουν και πάλι φέτος εδώ.
Extra tip: Μην ξεχάσεις να ζητήσεις το σπιτικό τους λάδι peperoncino — ένα μικρό, πικάντικο θαύμα που κάνει κάθε πιάτο αξέχαστο.