Mercato: H πιο στυλάτη τρατορία των νοτίων στο Four Seasons Astir Palace
Pasta WeekΣτο ιταλικό εστιατόριο του Four Seasons Astir Palace Athens απολαμβάνουμε fine comfort ιταλική κουζίνα με ζυμαρικά, διά χειρός Sergio Favata.
- 25/10/2023
- Κείμενο: Γιώτα Παναγιώτου
Οι συστάσεις περιττεύουν: Το Mercato, εντός του λαμπερού Four Seasons Astir Palace Athens, αποτελεί γνωστό σημείο συνάντησης όλων των εραστών της fine comfort ιταλικής κουζίνας. Προικισμένο με μια απίστευτη θέα στη θάλασσα του Σαρωνικού, αλλά και ένα άνετο και σύγχρονο εσωτερικό, το εστιατόριο «παίζει» δυνατά στο τερέν της νοστιμιάς, έχοντας στις επάλξεις του τον ταμπεραμεντόζο chef Sergio Favata, με καταγωγή από τη Σικελία.
Για τους αμετανόητους pasta lovers ο Favata είναι θεσμός, καθώς αποδεικνύει στην πράξη ότι η ιταλική κουζίνα όχι μόνο δεν περιορίζεται γύρω από τις γνωστές συνταγές που έχουμε συνηθίσει, αλλά περιλαμβάνει πάνω από τριακόσιες διαφορετικές σάλτσες. Και αυτό το διαπιστώνει κανείς τόσο στο dinner όσο και στο περίφημο brunch του Mercato -την πιο πληθωρική γευστική εμπειρία των νοτίων προαστίων-, από όπου παρελαύνει όλη η Ιταλία σε επίπεδο προϊόντων, τιμώντας έτσι το όνομά του (στα ιταλικά η λέξη mercato σημαίνει αγορά).
Το μενού του Favata που ξεκίνησε την καριέρα του κοντά στον σπουδαίο Giorgio Locatelli, αποτελεί μια γευστική ωδή σε κλασσικές συνταγές με σύγχρονες, αλλά απόλυτα ταιριαστές πινελιές -γνώση και φαντασία, άλλωστε, αποτελούν το δίπολο γύρω από το οποίο στήθηκε όλος ο κατάλογος.
Από την ενότητα των ζυμαρικών, το «βαρύ πυροβολικό» του εστιατορίου δηλαδή, κυριολεκτικά δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις. Αξέχαστα μας έχουν μείνει τα χειροποίητα ραβιόλι cacio e pepe, που συνδυάζονται αναπάντεχα με παντζάρι και πίκλες μανιταριών, δημιουργώντας μια πολυεπίπεδη σύνθεση και ένα έξυπνο παιχνίδι με τις αντιθέσεις.
Σου προτείνουμε, επίσης, να μην προσπεράσεις τις πένες Genovese με οσομπούκο, μια μεστή σύνθεση βαθιάς νοστιμιάς, με al dente ζυμαρικά, η οποία εκπληρώνει στο ακέραιο τις προσδοκίες σε έκφραση συναισθημάτων, αλλά και μαγειρικών τεχνικών. Ό,τι και να επιλέξεις πάντως θα καταλήξεις στο ίδιο συμπέρασμα: ιταλική κουζίνα δεν είναι μόνο η μπολωνέζ και η καρμπονάρα.
Σε πείσαμε; Αν θέλεις και κάτι παραπάνω, πρόσθεσε και αυτή την μοναδική feel good αίσθηση του Mercato που σε κάνει να νιώθεις σαν το σπίτι σου (σε αυτό συμβάλλει κατά πολύ και το επαγγελματικό, χωρίς καμιά προσποίηση σέρβις, με τις σωστές δόσεις οικειότητας), αλλά και τη λίστα κρασιών, η οποία διαρκώς εμπλουτίζεται.
Πήγαινε σε αυτή την ιταλική φιέστα και θα μας ευγνωμονείς -εμείς τουλάχιστον υποσχεθήκαμε να επιστρέψουμε στο Mercato για το πολυσυζητημένο live station με τα λαζάνια εκατό στρώσεων με ραγού, μπεσαμέλ, μοτσαρέλα και παρμεζάνα που λιώνουν στο στόμα.