Nomi: Κοσμοπολίτικος αέρας και ζυμαρικά για απαιτητικούς στη Λαοδίκης
Pasta WeekΣτο ιταλικό εστιατόριο Nomi στη Γλυφάδα, δοκιμάσαμε καρμπονάρα και σπαγγέτι με θαλασσινά, που κέρδισαν τον σεβασμό μας.
- 25/10/2023
- Κείμενο: Γιώτα Παναγιώτου
- Φωτογραφίες: Ιωάννα Μορφινού
To Nomi δεν είναι «ένα ακόμη ιταλικό στη Γλυφάδα». Και οι Νότιοι το ξέρουν. Εντυπωσιακό, με μια tailor-made διακόσμηση, έργο της interior designer Άννας Ξυλούρη, θυμίζει έντονα Νέα Υόρκη κι αυτός ήταν άλλωστε και ο σκοπός των ιδιοκτητών του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου, Δημήτριου Τσιλίκου και Αντώνη Πολυκανδριώτη: να δημιουργήσουν ένα εστιατόριο με «μητροπολιτικό» αέρα. Βέβαια, δεν περιορίστηκαν μόνο στο ντεκόρ, αφού η μεγάλη «επένδυση» έχει γίνει στη γεύση.
Το εστιατορίου άνοιξε τις πόρτες του πριν από περίπου έξι χρόνια και από τότε οι φανατικοί του φίλοι όλο και αυξάνονται. Παρά το γεγονός ότι διακοσμητικά δεν θυμίζει σε τίποτα μια τυπική τρατορία, αντιμετωπίζει το φαγητό με τη ίδια σπιτική θέρμη και είναι ιδανικό τόσο για ένα επαγγελματικό δείπνο ή για ένα απολαυστικό ραντεβού μετά τη δουλειά, όσο και για ένα κυριακάτικο τραπέζι με αγαπημένους φίλους.
Γνωρίζαμε καλά τις επιλογές του σε pizza και τα περίφημε κρέατα στον ξυλόφουρνο Josper, αλλά στην πιο πρόσφατη επίσκεψή μας αποφασίσαμε να επενδύσουμε στα ζυμαρικά. Και δεν το μετανιώσαμε.
Ανοίγοντας ένα μπουκάλι κρασί από την κάβα του Nomi, που δίνει έμφαση στις ετικέτες της Μεσογείου, αποφασίσαμε να κινηθούμε «θαλασσινά» και διαλέξαμε από τον κατάλογο αρχικά τα σπαγγέτι με κυδώνια τα οποία μας ενθουσίασαν. Τα άψογα βρασμένα ζυμαρικά τύλιγαν απαλά τα ολόφρεσκα όστρακα, ενώ την ένταση ανέβαζε καθοριστικά το αυγοτάραχο Μεσολογγίου.
Επόμενη επιλογή μας ήταν μια κλασική συνταγή, η οποία όμως δεν λείπει από κανένα ιταλικό εστιατόριο που σέβεται τον εαυτό του. Ο λόγος, φυσικά, για τη διάσημη καρμπονάρα που εικάζεται ότι προέρχεται από ένα πιάτο το οποίο δημιουργήθηκε στα Aπέννινα Όρη, στην περιοχή Abruzzo, 50 χλμ. ανατολικά από την Ρώμη, από ανθρακωρύχους (στα ιταλικά carbonari). Στο Nomi η εκδοχή της καρμπονάρας είναι πληθωρική, με αβγό -όπως άλλωστε απαιτεί η κλασική συνταγή. Η al dente pasta σε συνδυασμό με την κρεμώδη σάλτσα, το πιπέρι και το guanciale δημιουργούν μια αρμονική, μελωμένη σύνθεση που μας άρεσε πολύ και η οποία σίγουρα θα επιδοκιμαστεί από τους λάτρεις της ιταλικής κουζίνας, καθώς αυτή η ισορροπία είναι το ζητούμενο.
Με δυναμική στην κουζίνα και έμφαση στην καλύτερη ποιότητα των πρώτων υλών, το Nomi αναδεικνύεται σε κορυφαίο προορισμό για ιταλική κουζίνα στη Γλυφάδα.
Extra tip: Μην παραλείψεις να ξεκινήσεις το φαγητό σου με ένα καλοφτιαγμένο cocktail στην εντυπωσιακή του μπάρα. Θα μας θυμηθείς.