Nomi: Το κομψό ιταλικό εστιατόριο της Γλυφάδας με αέρα μητρόπολης
Το Nomi είναι το ιταλικό εστιατόριο της Γλυφάδας που συνδυάζει αυθεντικές γεύσεις, κομψή αισθητική και μια cozy ατμόσφαιρα που σε κερδίζει αμέσως. Σερβίροντας από πίτσες ξυλόφουρνου μέχρι premium πιάτα και δημιουργικά cocktails, προσφέρει μια αναβαθμισμένη γευστική εμπειρία που ενισχύεται από τη ζεστασιά και την αφοσίωση των ανθρώπων του.
- 11/12/2024
- Κείμενο: NouPou.gr
- Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ιωαννίδης
Η ιταλική κουζίνα είναι χωρίς αμφιβολία μια από τις αγαπημένες μας, συνδυάζοντας απλότητα, ποιότητα και γεύσεις που μαρτυρούν κάτι οικείο. Όταν αυτή δε, μαγειρεύεται από ανθρώπους που την κατανοούν και την αγαπούν, το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό γεύμα, είναι μια εμπειρία.
Ένα τέτοιο μέρος που σέβεται την παράδοση, αλλά ταυτόχρονα βασίζεται στην καινοτομία, είναι το Nomi, το ιταλικό εστιατόριο στη Γλυφάδα, που κερδίζει αμέσως τις εντυπώσεις και το γαστρονομικό ενδιαφέρον κάθε επισκέπτη – και εμείς δεν αποτελέσαμε εξαίρεση.
Η αισθητική του Nomi είναι urban, κομψή και φιλόξενη
Με το που διασχίζεις την πόρτα του, το Nomi σε κάνει να πιστεύεις ότι βρίσκεσαι σε κάποιο κοσμοπολίτικο resto bar – όχι στην καρδιά μιας ελληνικής γειτονιάς, αλλά κάπου ανάμεσα στις μητροπόλεις του κόσμου. Περισσότερο, στη Madison Avenue τις Νέας Υόρκης, θα έλεγα. Την ίδια στιγμή, ο ψηλοτάβανος χώρος έχει τη φινέτσα της μιλανέζικης φιλοσοφίας που συνδυάζει διακριτική πολυτέλεια, μοντερνισμό και λειτουργικότητα: κολώνες, μάρμαρο, μεταλλικά και ξύλινα στοιχεία με το «βραβείο» της αισθητικής να παίρνουν οι βελούδινες καρέκλες σε αποχρώσεις του μπλε.
Η ατμόσφαιρα είναι ζεστή και φιλόξενη- ειδικά τώρα που το Nomi έχει «φορέσει» τα γιορτινά του. H διακόσμηση είναι tailor-made, προσεγμένη μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, αποτελώντας σημείο συνάντησης του μοντέρνου με το κλασικό, ακριβώς όπως η κουζίνα του εστιατορίου.
Αυθεντική ιταλική κουζίνα με μεσογειακές αναφορές
Και κάπως έτσι, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το φαγητό. Το μενού του Nomi είναι γεμάτο γαστρονομικές απολαύσεις, που βασίζονται στην αυθεντική ιταλική κουζίνα με ευρύτερες μεσογειακές αναφορές. Οι επιλογές είναι πολλές, ικανοποιώντας όλα τα γούστα. Το δύσκολο κομμάτι είναι τι θα πρωτοεπιλέξει κανείς. Η λύση σε αυτό είναι να γίνετε θαμώνες, όπως οι περισσότεροι που επισκέπτονται το μαγαζί το οποίο ερωτεύονται με την πρώτη ματιά –ή και μπουκιά, επιβεβαιώνοντας ότι ο έρωτας περνάει από το στομάχι.
Σε κάθε περίπτωση, για όποια απορία και πρόταση, μη διστάσετε να ρωτήσετε τους ιδιοκτήτες, Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο και Δημήτρη Τσιλίκο, που θα τους πετύχετε πάντα εκεί, να σας καλωσορίζουν στον γευστικό τους κόσμο. Στην κουζίνα, ο σεφ Αντώνης Πολυκανδριώτης, που με τη διεθνή του εμπειρία καταφέρνει να αναδείξει την ποιότητα των πρώτων υλών με δημιουργικότητα και τεχνική. Το αποτέλεσμα; Πιάτα που ξεχωρίζουν για την εξαιρετική τους γεύση και την προσεγμένη τους παρουσίαση.
Ξεκινάμε με τα Antipasti, τα ορεκτικά που ανοίγουν την όρεξη και υπόσχονται να μας ταξιδέψουν: το Carpaccio Brasato, με λεπτές φέτες ψητού μοσχαρίσιου φιλέτου, gnocchi πατάτας και λάδι μαύρης τρούφας, είναι μια αριστουργηματική σύνθεση γεύσεων που λιώνει στο στόμα, ενώ ο φρέσκος σολομός ταρτάρ με μασκαρπόνε και wasabi προσφέρει μια ανάλαφρη και ταυτόχρονα πικάντικη αίσθηση. Συνεχίζουμε με τις σαλάτες- ένα πιάτο που δε μπορεί να λείπει από κανένα τραπέζι. Η πράσινη σαλάτα με κουκουνάρι, prosciutto, φλοίδες παρμεζάνας και βινεγκρέτ σύκου ή η Nomi σαλάτα με γαρίδες και avocado, χαρουποπαξίµαδο και dressing γλυκόξινης καραµέλας µάνγκο αναδεικνύουν την τέχνη του σεφ στον πετυχημένο συνδυασμό υλικών, ενώ η σαλάτα Caprese µε µοτσαρέλα bufala, λάδι βασιλικού και ντοµάτα έρχεται ως απόδειξη του πώς τα απλά υλικά μπορούν να μεταμορφωθούν σε κάτι εκπληκτικό.
Ιταλική πίτσα από τον ξυλόφουρνο
Το highlight για εμάς είναι η πίτσα και αυτό γιατί εδώ έχει την αυθεντική ιταλική λεπτή και νόστιμη ζύμη και τα υλικά της είναι όσα πρέπει για να έχει την τέλεια γεύση χωρίς να τη «φορτώνουν». Η καπνιστή της αίσθηση οφείλεται στο ότι ψήνεται σε ειδικό ξυλόφουρνο.
Έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε έξι, όπως τη Margherita με φρέσκια μοτσαρέλα fior di latte και βασιλικό, αλλά και την πιο εκλεπτυσμένη Prosciutto Cotto e Bufala με ψητό prosciutto και mozzarella bufala, ρόκα και ντοµάτα. Για τους λάτρεις των πιο έντονων συνδυασμών, η Gorgonzola Tartufata, με κρέμα γκοργκοντζόλα και λάδι μαύρης τρούφας, είναι η τέλεια επιλογή.
Για τους γνήσιους pasta lovers
Αλλά η στιγμή που πραγματικά καταλαβαίνουμε γιατί το Nomi έχει γίνει στέκι είναι όταν έρχεται το σπαγγέτι al Bronzo alla carbonara. Αυτή η αυθεντική, ρουστίκ γεύση του αβγού, του guanciale και του φρεσκοτριμμένου πιπεριού μάς «παρασύρει» σε έναν κόσμο όπου κάθε συστατικό είναι εκεί για να δώσει το καλύτερό του.
Στην ίδια κατηγορία, τα φρέσκα ραβιόλια γεµισµένα µε ricotta και πάστα τρούφας, τα σκαλοπίνια από µοσχαρίσιο φιλέτο µε ραβιόλια gorgonzola και λάδι µαύρης τρούφας ή το λιγκουίνι με γαρίδες και λευκή κρέμα είναι εκεί για να αποδείξουν πόσο σημαντική είναι η ποιότητα των πρώτων υλών, αλλά και η τεχνική πίσω από κάθε πιάτο.
Premium κοπές κρέατος
Το πολύ καλό είναι ότι στο Nomi οι προτιμήσεις κάθε επισκέπτη καλύπτονται άψογα: οι premium κοπές κρέατος, όπως το Rib Eye US Black Angus και η Tagliata di Manzo, είναι εξαιρετικά τρυφερές και ψημένες με μαεστρία, ενώ οι συνοδευτικές γεύσεις, όπως τα ψητά λαχανικά, ο πουρές φρέσκιας πατάτας, το μαύρο ρύζι arborio integrale µε λάδι σκόρδου και βασιλικού ή οι ταλιατέλες µε βούτυρο λευκής τρούφας και grana padano είναι αυτό το «κάτι» που λείπει από τα πιάτα για να χαρακτηριστούν πεντανόστιμα.
Το γλυκό φινάλε
Και επειδή κάθε γευστικό ταξίδι έχει έναν τερματισμό, φρoντίστε να είναι γλυκός. Για το ιδανικό φινάλε, λοιπόν, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε βελούδινο tiramisu (αφράτη κρέµα µασκαρπόνε και σαβαγιάρ βουτηγµένα σε espresso και ρούµι) και την Panna cotta (με ganache σοκολάτας Callebeaut 70%). Μην δυσκολεύετε τη ζωή σας, πάρτε και τα δύο- αξίζει.
Σημαντικό να αναφέρουμε ότι τις Παρασκευές και τα Σαββατοκύριακα υπάρχουν special πιάτα ημέρας, πολλά βασισμένα και σε θαλασσινά, όπως πιάτα με κωλοχτύπα, αστακό, φρέσκο ψάρι κλπ. Ακόμη μία έκπληξη μας περιμένει τις Παρασκευές και τα Σάββατα, με τον χώρο να μετατρέπεται σε μπαρ και με μουσική από live dj set- ιδανικό και για μία εορταστική βραδιά. Και όσο για το τι θα πιείτε, η λίστα κρασιών με ετικέτες από όλη τη Μεσόγειο και η κάβα είναι πάντα ενημερωμένες. Ζητήστε, επίσης, από τον barman να σας φτιάξει ένα από τα κοσμοπολίτικα και δημιουργικά cocktails.
Το Nomi δεν είναι απλά ένα εστιατόριο. Είναι ένας προορισμός. Ένας χώρος που προσφέρει όχι μόνο εξαιρετικό φαγητό, αλλά και ζεστασιά, καλή παρέα και μια ατμόσφαιρα που σε κερδίζει αμέσως. Είναι το μέρος που σε κάνει να θέλεις να γίνεις θαμώνας του – και πιστέψτε με, θα το κάνετε. Και αν η κουζίνα είναι η καρδιά του, οι υπέροχοι άνθρωποι του είναι η ψυχή του.