Ο Ιταλός στο Παλαιό Φάληρο γίνεται σημείο αναφοράς για την ιταλική κουζίνα
Pasta WeekΦρέσκα ζυμαρικά και pinsa με χειροποίητο ζυμάρι, παρέα με το κατάλληλο κρασί ή cocktail «δένουν την συνταγή» της απόλαυσης στο ιταλικό εστιατόριο του Παλαιού Φαλήρου.
- 11/10/2023
- Κείμενο: Αλίν Διαμαντή
- Φωτογραφίες: Κατερίνα Καπετάνη
Στην Ελλάδα είμαστε καλοφαγάδες. Όχι μόνο γιατί απολαμβάνουμε τις συνταγές της δικής μας παράδοσης, αλλά και γιατί εκτιμάμε όπως της αξίζει την ιταλική κουζίνα. Αυτή την τόσο οικεία και γευστική κουζίνα που εξυμνεί τον πλούτο της μεσογειακής γαστρονομίας.
Ο Ιταλός στο Παλαιό Φάληρο μόλις συμπλήρωσε τον πρώτο του χρόνο και μέσα σε αυτό το διάστημα μάς παρουσίασε μια όψη της ιταλικής κουζίνας που αγαπήσαμε. Είναι η όψη της αυθεντικότητας, της παραδοσιακής αξίας και της υψηλής ποιότητας που συνδυάζονται σε κάθε πιάτο του μενού. Δεν είναι τυχαίο ότι απέκτησε αμέσως πιστούς οπαδούς από τα νότια προάστια και όχι μόνο.
Μέσα σε έναν χώρο που σε μεταφέρει στη γειτονική χώρα, η ομάδα του Ιταλού έστησε μια ατμόσφαιρα με φινέτσα και αριστοκρατική αισθητική, που δε σε αφήνει ασυγκίνητο. Φυσικά υλικά όπως το ξύλο, το ρατάν, το μάρμαρο αναδεικνύονται ακόμα περισσότερο με τον προσεγμένο χαμηλό φωτισμό και σε μεταφέρουν σε δεκαετίες από το παρελθόν. Στον τοίχο κλέβει τη ματιά η εντυπωσιακή κάβα με κρασιά του ιταλικού αμπελώνα, ενώ στο μπαρ του ετοιμάζονται εξαιρετικά, δροσερά cocktails με κάθε ένα από αυτά να συνοδεύουν εξαιρετικά τα πιάτα και να δημιουργούν μια εμπειρία pairing όπως την εννοούν οι γευσιγνώστες Ιταλοί.
Όσο για το μενού, μεγάλοι πρωταγωνιστές στον Ιταλό είναι τα χειροποίητα ζυμαρικά και η pinsa -αυτή η ρουστίκ εκδοχή της πίτσα που μετράει χρόνια ιστορίας. Όλα δημιουργούνται καθημερινά στην κουζίνα του εστιατορίου από τον σεφ Κώστα Γαλάνη και την ομάδα του και πάντα με ποιοτικά υλικά που ακολουθούν την εποχικότητα της φύσης και αντιπροσωπεύουν τη φρεσκάδα της Μεσογείου.
Στην πιο πρόσφατη επίσκεψή μας, η αρχή έγινε με την εξαιρετική σαλάτα panzanella, που ουσιαστικά είναι η ιταλική χωριάτικη με βουτυράτη buratta, τραγανό κρουτόν, ντοματίνια και κρεμμύδι, ενώ από τα ορεκτικά προτιμήσαμε το απολαυστικό carpaccio μόσχου με πίκλα, μανιτάρια, παλαιωμένη παρμεζάνα και φουντούκια που σε προετοιμάζει άψογα για το γευστικό μενού που θα ακολουθήσει.
Έχοντας ακούσει πολλά εκθειαστικά σχόλια από φίλους που είχαν επισκεφθεί ήδη το εστιατόριο, δεν παραλείψαμε την περίφημη pinsa του Ιταλού. Εδώ επιλέξαμε τον συνδυασμό προσούτο, μανιτάρια και scamorza, αυτό το ιδιαίτερο τυρί από τη νότια Ιταλία που αλλάζει την εμπειρία της γεύσης. Όσο για κυρίως, τα φρέσκα ζυμαρικά πρωταγωνίστησαν. Δοκιμάσαμε ένα φανταστικό ραγού με παπαρδέλες -η διαφορά του χειροποίητου ζυμαρικού γίνεται αντιληπτή από την πρώτη μπουκιά-, όπου το μοσχαράκι έτσι λεπτοκομμένο λιώνει στο στόμα.
Συμβουλή μας, να κρατήσεις χώρο και για γλυκό, για να ολοκληρωθεί αυτό το γεύμα όπως του αξίζει. Όσο για την επιλογή, εννοείται θα προτιμήσεις το αυθεντικό τιραμισού φτιαγμένο με την παραδοσιακή ιταλική συνταγή και θα έχεις το ιδανικό φινάλε.
Φυσικά, το κρασί ή ένα δροσιστικό cocktail δεν γίνεται να λείψουν από το τραπέζι σου. Ο Ιταλός διαθέτει ενημερωμένες λίστες και για τα δύο, με την έμπειρη ομάδα του εστιατορίου να είναι πάντα πρόθυμη να σε βοηθήσει να κάνεις τις σωστές επιλογές ανάλογα με το φαγητό σου. Και κάπως έτσι, ξεχνάς ότι βρίσκεσαι στα νότια προάστια και νιώθεις να μεταφέρεσαι σε ένα στενό μίας ιταλικής πόλης. Υπάρχει κάτι πιο μαγικό;
Είτε θέλεις μια εστιατορική εμπειρία ή μια after office βόλτα για cocktails ή κρασί με πιάτα στη μέση, στον Ιταλό του Παλαιού Φαλήρου όλα συνδυάζονται άψογα ώστε να απολαμβάνεις την κάθε στιγμή όπως της αξίζει.