Pizza Days, οι σπεσιαλίστες του ξυλόφουρνου που μπήκαν δυναμικά στη ζωή μας
Το ιταλικό εστιατόριο που έχει ήδη καθιερωθεί στα δυτικά προάστια αποφάσισε να κατέβει νότια και συγκεντρώνει τους λάτρεις της καλής πίτσας στον Άγιο Δημήτριο.
- 21/11/2019
- Κείμενο: NouPou.gr
Το εστιατόριο είναι μεγάλο αλλά ταυτόχρονα ζεστό και φιλόξενο. Το ξύλο και τα γήινα χρώματα κυριαρχούν, τα φυτά εσωτερικού χώρου -σε συνδυασμό με το αίθριο και τη μεγάλη τζαμαρία που βλέπει στην πλατεία- δίνουν στη σάλα την αίσθηση της εσωτερικής αυλής. Ρίχνοντας μια ματιά τριγύρω, θα σταθείς για λίγο σε λεπτομέρειες όπως τα ράφια με τα προϊόντα, οι τεράστιοι μύλοι πιπεριού και τα γλαστράκια βασιλικού, αλλά τελικά την προσοχή σου θα τραβήξει ο λευκός παραδοσιακός ξυλόφουρνος. Ακόμα κι αν δεν ήταν στρατηγικά τοποθετημένος στο κέντρο της ανοιχτής κουζίνας, η μυρωδιά από τη φρεσκοψημένη ζύμη θα σε έκανε σίγουρα να τον αναζητήσεις.
Στο Pizza Days, ο ξυλόφουρνος δεν είναι μόνο χωροταξικά ο πρωταγωνιστής του εστιατορίου αλλά δίνει τον τόνο (και την πλούσια γεύση) σε ολόκληρο σχεδόν το μενού. Ψωμιά, καλτσόνε, ιταλική πολέντα και άλλες ζύμες βγαίνουν φρεσκοψημένες καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, ενώ το οσομπούκο που θα βρεις στον κατάλογο με τα κριθαρότα φουρνίζεται κάθε πρωί και σιγομαγειρεύεται για αρκετές ώρες, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι μαλακό και μελωμένο, ακριβώς όπως το τρώνε στη βόρεια Ιταλία.
Το Pizza Days ξεκίνησε από τα δυτικά προάστια. Το κατάστημα στα Άνω Λιόσια άνοιξε το 2014 και μέσα σε λίγους μήνες έγινε talk of the town. Σήμερα αποτελεί έναν από τους αγαπημένους προορισμούς για καλή πίτσα, νόστιμες μακαρονάδες και φρεσκοψημένες πίτες (που σύντομα θα υπάρχουν και στο κατάστημα του Αγίου Δημητρίου). Οι εμπνευστές του, τρία νέα αδέρφια που δεν είχαν καμία προηγούμενη επαφή με τον χώρο της εστίασης, έβαλαν στο πρώτο τους εστιατόριο όλο το μεράκι ενός ανθρώπου που του αρέσει το καλό φαγητό και οραματίζεται να το προσφέρει και στη δική του επιχείρηση. Όπως εξηγεί ο Τάσος (ο ιδιοκτήτης), «απλώς μας άρεσε πάρα πολύ ο ξυλόφουρνος. Έτσι προέκυψε η αρχική ιδέα».
«Παρόλο που στα Λιόσια το μαγαζί είναι εκτός εμπορικού κέντρου, κρυμμένο σε μια ήσυχη γειτονιά, ο κόσμος όχι απλώς μας ανακάλυψε γρήγορα αλλά πραγματικά μας αγκάλιασε από την πρώτη μέρα. Και το ίδιο συνέβη τώρα στον Άγιο Δημήτριο. Μας έχει κάνει τρομερή εντύπωση το πόσο μας έχουν ήδη αγαπήσει. Αυτό που μας λένε όλοι είναι ότι ο Άγιος Δημήτριος δεν είχε πολλές επιλογές για φαγητό. Όταν έβγαιναν λοιπόν έξω, θα πήγαιναν στη Νέα Σμύρνη, στον Άλιμο ή κάπου αλλού στα νότια. Έλειπε κάτι τέτοιο από την περιοχή».
«Είναι διαφορετική η πίτσα στον ηλεκτρικό φούρνο και διαφορετική στον ξυλόφουρνο. Ξεκινώντας από το σχήμα της, μέχρι φυσικά τη γεύση της, όλα είναι διαφορετικά. Εμείς καίμε ελιά, που είναι ένα ξύλο που δημιουργεί φλόγα και δίνει ένα πραγματικά υπέροχο αποτέλεσμα στο ψήσιμο. Ό,τι ζύμη χρησιμοποιούμε -από τα ψωμάκια μέχρι την πίτσα και το πεϊνιρλί- είναι χειροποίητη. Τις ζύμες τις φτιάχνουμε καθημερινά και ωριμάζουν για 24 ώρες. Αν καθίσεις σε ένα από τα τραπέζια κοντά στο μπαρ, θα δεις η πίτσα να ανοίγεται μπροστά σου τη στιγμή της παραγγελίας, να πετιέται στον αέρα και να μπαίνει, αφού προστεθούν τα υλικά της αρεσκείας σου, επιτόπου στον φούρνο όπου ψήνεται για μόλις τέσσερα λεπτά. Τόσο χρειάζεται μια πίτσα για να ψηθεί στον ξυλόφουρνο».
Για πίτσα, για καφέ ή για weekend brunch στην πλατεία Ηρώων
Οι πίτσες έχουν φυσικά πρωταγωνιστικό ρόλο στο Pizza Days. Ανάμεσα στις περίπου 20 γεύσεις, ο Τάσος ξεχωρίζει αυτή με την τρούφα (με μοτσαρέλα, σαλάμι Μιλάνο, παρμεζάνα, λάδι τρούφας, ντοματίνια και πιπεριές) αλλά, όπως εξηγεί, μια από τις best sellers είναι επίσης η σπέσιαλ (με ζαμπόν, μπέικον, μανιτάρια, πιπεριά και σουτζούκι) . Μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε λεπτή ή παραδοσιακή ζύμη, ενώ στον κατάλογο θα βρεις ακόμα και light πίτσες (με γαλοπούλα, με κοτόπουλο ή με λαχανικά), όπως επίσης και vegan (με σάλτσα ντομάτας, σπαράγγια, πιπεριές, μανιτάρια και καλαμπόκι). Τη διαφορά σε όλες κάνει η ζύμη και, φυσικά, το ψήσιμο. «Χρησιμοποιούμε ένα δικό μας μείγμα αλεύρων, είναι κι αυτό ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της διαδικασίας» εξηγεί ο Τάσος.
Στο πλούσιο μενού θα βρεις ορεκτικά όπως οι ιταλικές μπρουσκέτες (με σπιτικό ζυμωτό ψωμί που φτιάχνεται καθημερινά στο εστιατόριο και ψήνεται στον ξυλόφουρνο), τα ψητά μανιτάρια και τα κεφτεδάκια με πολέντα, σαλάτες όπως η Caesar’s ή αυτή με το χιώτικο Μαστέλο και, βεβαίως, ζυμαρικά. Δοκίμασε την καρμπονάρα, την Asparagi (με κοτόπουλο, σπαράγγια, κρέμα γάλακτος, philadelphia και κουκουνάρι) ή την Genovese (με ψαρονέφρι, πιπεριά Φλωρίνης, σάλτσα ντομάτας και κρέμα γάλακτος). Last but not least, τα ριζότα και τα κριθαρότα, με τον Τάσο να ξεχωρίζει το μοναδικό Οσομπούκο (με κριθαράκι και μανιτάρια). Στις vegan επιλογές περιλαμβάνεται επίσης το ριζότο μανιταριών.
Η ζεστή και καλόγουστη σάλα δεν ενδείκνυται πάντως μόνο για μια γευστική βραδινή έξοδο, αφού στο Pizza Days μπορείς να έρθεις από τις 12:00 το μεσημέρι για ένα ελαφρύ γεύμα ή απλώς για να απολαύσεις τον καφέ σου – γιατί όχι και για ένα γλυκό. Τιραμισού , πανακότα, καλτσόνε με Nutella , καλτσόνε με μασκαρπόνε και χειροποίητη μαρμελάδα μούρων, γλυκιά πίτσα με μπανάνα και μπισκότο… Οι επιλογές είναι κι εδώ αρκετές. Αν πάντως έρθεις Σαββατοκύριακο (από τις 10:00 μέχρι τις 17:00) αξίζει να δοκιμάσεις το μενού του brunch, στο οποίο θα βρεις σάντουιτς σε ζύμη πίτσας ή σε ιταλική φοκάτσια, γιαούρτι με φρούτα και δημητριακά, ομελέτες, scrabled eggs, αβγά ποσέ, κουλούρι με philadelphia και μπέικον, pizza rolls αλλά και την ναπολιτάνικη montanara. Πρόκειται για μια ατομική ζύμη πίτσας που δεν ψήνεται στον ξυλόφουρνο αλλά στο τηγάνι και μπορείς να την παραγγείλεις είτε στη γλυκιά (με πραλίνα και μπανάνα) είτε στην αλμυρή εκδοχή της (με μοτσαρέλα, προσούτο και πέστο ρόκας).
Extra tip: Εκτός από τον Άγιο Δημήτριο, το delivery του Pizza Day εξυπηρετεί επίσης τη Δάφνη αλλά και ένα κομμάτι της Νέας Σμύρνης όπως και της Κάτω Ηλιούπολης. Λειτουργεί καθημερινά μέχρι τις 12:30 το βράδυ.
Extra tip #2: Το Pizza Days είναι από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του άκαπνο και, επομένως, απολύτως family friendly.