Στη Μαρίνα Φλοίσβου θα ζήσεις τη ναπολιτάνικη εμπειρία σε όλο της το μεγαλείο
Χειροποίητα ναπολιτάνικα ζυμάρια, δροσερά aperitivi και brunch αλά ιταλικά, σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία των νοτίων Προαστίων. Η γαστρονομική φιλοσοφία της Ιταλίας «ζωντανεύει» δεξιοτεχνικά στο Napolitivo.
- 07/12/2019
- Κείμενο: Ιωάννα Παχούλη
- Φωτογραφίες: Αντωνία Κουνιά
Ο καθιερωμένος περίπατος στη Μαρίνα Φλοίσβου αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον όταν ξεκινάει ή ολοκληρώνεται με μια στάση για (καλό) φαγητό. Πόσο μάλλον όταν αυτή γίνεται στο all day pizza aperitivo bar, εκείνο που ψήνει μέσα σε 60 με 90 δευτερόλεπτα (!) την αυθεντική Pizza Νapoletana (με πιστοποίηση από το Associazione Verace Pizza Napoletana-AVPN), για να την απολαύσεις σαν να ήσουν στη Νάπολη, χωρίς να περιμένεις.
Aκριβώς δίπλα στη θάλασσα, σε έναν χώρο που παντρεύει το μοντέρνο industrial χαρακτήρα με παραδοσιακά ιταλικά στοιχεία, το Νapolitivo σε υποδέχεται από το πρωί για καφέ και καθημερινό ιταλικό brunch, ενώ σε χορταίνει με τις εξαίσιες πίτσες του, τις σαλάτες και τα ζυμαρικά του. Οι πλούσιες επιλογές δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο, ακόμα κι εσένα που αρκείσαι σε ένα απεριτίφ, τσιμπώντας κάτι ελαφρύ.
Δεν γίνεται να μην εκθιάσεις τον «μαγικό» ξυλόφουρνο από τη Νάπολη, φτιαγμένο με τούβλα από το Βεζούβιο, που βγάζει στο πι και φι την πίτσα των ονείρων σου. Το ζυμάρι, αποτελούμενο αποκλειστικά από νερό, αλεύρι (τύπου 00, το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή αυθεντικής ιταλικής ζύμης), μαγιά και αλάτι, χωρίς ζάχαρη, λάδι ή συντηρητικά, ανοίγεται καθημερινά στο κατάστημα για να «ωριμάσει» για 12 με 24 ώρες σε προφυλαγμένο περιβάλλον. Τελικός προορισμός; Ο παραδοσιακός ξυλόφουρνος που την ψήνει σε πολύ υψηλή θερμοκρασία. Το άυλο αλλά πολύτιμο μυστικό συστατικό, η μαεστρία τoυ κάθε pizzaiolο, o οποίος έχει εκπαιδευτεί από τους από master του είδους για να τη φτιάχνει με την κατάλληλη τεχνοτροπία.
Πέρα από την κλασική μαργαρίτα, επιβάλλεται να δοκιμάσεις τη Marinara. Μια ελαφριά πίτσα, απίστευτα μαλακή και πάρα πολύ λεπτή, που απολαμβάνεται αλά… Ναπολιτάνικα. Γι’αυτό εμπιστεύσου το ένστικτό σου, δίπλωσέ την σαν κρέπα (ώστε να θωρακίσεις τις γεύσεις, τις υφές και τα αρώματα) κι απόλαυσέ την χωρίς να την μοιραστείς.
Οι επιλογές συνεχίζονται με κάποια από τις πίτσες με κόκκινη σάλτσα, όπως η καυτερή Diavola με το πικάντικο σαλάμι Νάπολης που προσδίδει μια ιδιαίτερη σπιρτάδα, ή με λευκή, όπως η Tartufata με μανιτάρια, σάλτσα μαύρης τρούφας και φρέσκια μοτσαρέλα. Καλτσόνε και vegeterian επιλογές, ό,τι κι αν επιλέξεις, το σίγουρο είναι ότι θα μεταφερθείς νοητά μέχρι την Ιταλία. Το γλυκό καλτσόνε με πραλίνα φουντουκιού και μασκαρπόνε που ακούει στο όνομα pizzi pizzi είναι η πιο γλυκιά και λαχταριστή έκπληξη.
Η επιλογή των υλικών, που αποτελούν ένα κράμα Ελλάδας και Ιταλίας, είναι από τα πιο βασικά τους μελήματα. Για να αναδείξεις ένα πιάτο με ελαφριά γεύση – όπως είναι τα περισσότερα στον κατάλογό τους- είναι πολύ βασικό το κάθε τι που γεύεσαι να είναι αντιληπτό στον ουρανίσκο σου. Μόνο όταν το υλικό είναι πολύ ποιοτικό θα καταφέρει το ένα να αναδείξει το άλλο. Σε αντίθετη περίπτωση, θα το υπερκαλύψει.
Αν πάλι αναζητάς την εμπειρία ενός ιταλικά εμπνευσμένου brunch, τότε δοκίμασε το “il Brunch Italiano” που σερβίρεται καθημερινά έως τις 13:00. Εκπληκτικά παραδοσιακά Uova al Forno, δηλαδή αυγά ψημένα στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο με αυθεντική σάλτσα Napoletana, πεκορίνο, πιπεριές, κολοκύθι, κόλιανδρο και chili που συνοδεύονται με φρεσκοψημένο ψωμί, καθώς και μία ιταλική εκδοχή των Scrambled Eggs με salsiccia, φρέσκια πράσινη σαλάτα με παρμεζάνα, τοματίνια και vinaigrette βαλσάμικου, τα δύο αυτά πιάτα φτιάχνονται αποκλειστικά στο Napolitivo.
H όρεξη θα ανοίξει και με το Open Panini: ιταλικό ψωμί ψημένο με ομελέτα, σάλτσα pesto, proscuitto cotto, taleggio, καραμελωμένα κρεμμύδια και ψητά τοματίνια που συνοδεύεται με φρέσκια πράσινη σαλάτα με παρμεζάνα, τοματίνια και vinaigrette βαλσάμικου.
Brunch ίσον Pancakes, οπότε να δοκιμάσεις τα Pancakes con Cioccolato με πραλίνα φουντουκιού, φράουλες, μπισκότο βουτύρου, ζάχαρη άχνη και μπισκότα oreo ή τα Pancakes con Frutta e Caramelo, με ζύμη από ρικότα με κρέμα τυριού, εσπεριδοειδή, σάλτσα καραμέλας, φρούτα και ζάχαρη άχνη.
Συνδύασέ τα με έναν αρωματικό ιταλικό espresso ή cappuccino από τους έμπειρους baristas ή κάποιον φρέσκο χυμό.
To Νapolitivo κρύβει στο όνομά του τη λέξη -και τη συνήθεια- του aperitivo. Πρώτης τάξεως ευκαιρία λοιπόν για ένα δροσερό Aperol Spritz ή κάποιο ελαφρύ κοκτέιλ βασισμένο στα ιταλικά spirits. Η λίστα κρασιών με ιταλικές και ελληνικές ετικέτες και η κόκκινη και λευκή σπιτική σαγκρία αποτελούν το κατάλληλο συνοδευτικό για να συνοδέψεις τα πιο όμορφα ηλιοβασιλέματα – και όχι μόνο.
Ενόψει Χριστουγέννων το μενού εμπλουτίζεται με κάποια πιάτα ημέρας έκπληξη που αποτελούν εμπνεύσεις των σεφ του Napolitivo. Ένας ακόμη λόγος να κατευθυνθούμε προς Ιταλία Μαρίνα Φλοίσβου μεριά.