Στο Due Pentole ξέρουν τι σημαίνει ιταλική κουζίνα
Υπάρχουν "δύο τηγάνια" στον Άλιμο που δουλεύουν καθημερινά για την γαστρονομική απόλαυσή μας. Ήρθε η ώρα να τα γνωρίσουμε.
- 08/02/2017
- Κείμενο: NouPou.gr
Δύο τηγάνια. Αυτή είναι η ακριβής μετάφραση του ιταλικού εστιατορίου Due Pentole στον Άλιμο, που “κρύβει” μέσα από δύο λέξεις ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας και της φιλοσοφίας του εστιατορίου.
Ο Αλέκος Γαμπιεράκης και ο Γιάννης Καβούκης είναι οι δύο σεφ, συνάδελφοι και φίλοι, οι οποίοι, μέσα από το κοινό πάθος τους για την ιταλική κουζίνα, εδώ και τρία χρόνια έχουν μπλέξει αριστοστεχνικά τον καφέ και το φαγητό, σε ένα φιλόξενο περιβάλλον.
Πρόκειται για ένα φωτεινό και άκρως προσεγμένο all day restaurant στον Άλιμο, στο εμπορικό κέντρο Shopping House, που, όσο περνάει η ώρα, σου προσφέρει ακριβώς ό,τι θα ήθελες. Έτσι, από cafe (το οποίο ανοίγει στις 9 η ώρα το πρωί), σταδιακά, ο φωτισμός χαμηλώνει, τα τραπέζια αρχίζουν και στρώνονται και ο χώρος “μεταμορφώνεται” σε ένα έμπειρο ιταλικό εστιατόριο.
Μετά από 11 χρόνια άψογης συνεργασίας σ’ ένα αλλο ιταλικό στον Άλιμο, ο Γιάννης μαζί με τον Αλέκο αποφάσισαν, το 2014, να ενώσουν τις δυνάμεις τους πίσω από την κουζίνα του μαγαζιού. Το κοινό τους; Η αγάπη τους για την ιταλική κουζίνα που αποτυπώνεται μέσα από κάθε πιάτο. Η υψηλή ποιότητα, οι εκλεκτές γεύσεις, οι επιλεγμένες πρώτες ύλες και η value for money φιλοσοφία στις τιμές αποτελούν και το μυστικό της επιτυχίας του εστιατορίου.
Τα πιάτα τους, φινετσάτα και άψογα εκτελεσμένα, μυρίζουν Ιταλία. Κάθε μήνα, ο κατάλογος ανανεώνεται με νέες προσθήκες, προκειμένου να μη βαριέσαι ποτέ.
Ξεκινάμε με τα ορεκτικά, όπου θα κάνεις το καλύτερο ζέσταμα με ένα σουφλέ παρμεζάνας ρετζιάνο, το οποίο συνοδεύεται με προσούτο ή με το καρπάτσιο από φιλέτο μοσχαρίσιο με ρόκα, κουκουνάρια, φλούδες παρμεζάνας και χυμό λεμονιού. Αν θες κάτι πιο ελαφρύ, προτίμησε τα λαχανικά στη σχάρα με χαλούμι και σος μπαλσάμικο. Το μιλφέιγ καπνιστού σολομού, με τις στρώσεις σολομού, σαλατικών και κρέμας τυριού φιλαδέλφειας με βότανα είναι μια εναλλακτική που θα σε εντυπωσιάσει εις διπλούν: οπτικά και γευστικά. Από σαλάτες, ξεχωρίζει η Due Pentole με ποικιλία σαλατικών, κατσικίσιο τυρί παναρισμένο με ξηρούς καρπούς και σος μελιού και η Nostro, με ρόκα, κομμάτια φιλέτο κοτόπουλου, καπνιστή πανσέτα, cranberries και βινεγκρέτ μπαλσάμικο. Σωστή ιταλική επιλογή είναι και η σαλάτα με ρόκα και ποικιλία σαλατών, προσούτο 24 µηνών, ,μοτσαρέλα μπούφαλα,σταφίδες και βινεγκρέτ µπαλσάµικο.
«Ένα από τα πιο ωραία κοπλιμέντα που μας έχουν κάνει ποτέ βρίσκεται στο Trip advisor. Ο τίτλος του σχολίου ήταν ‘τίμιο εστιατόριο’. Είναι αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε»
Το έδαφος προετοιμάστηκε για να περάσουμε στα λαχταριστά πιάτα ζυμαρικών. Οι παπαρδέλες Due Pentole, με λεπτές φέτες picanha (μοσχαρίσιο κρέας), σπαράγγια, ντοματίνια, σε σάλτσα άσπρης τρούφας, είναι ένα πιάτο που αποτελεί δημιουργία των σεφ και είναι ίσως το πιο αγαπημένο του κόσμου. Μένουμε στις ταλιατέλες (Tagliatelle al pollo e dragoncello) αλλά αυτή τη φορά έχουν προστεθεί φιλετάκια κοτόπουλου, τραγανή πανσέτα, μανιτάρια, σε ροζέ σάλτσα εστραγκόν, η οποία –εκτός από γεύση- δίνει κι ένα απίστευτο άρωμα. Συνεχίζοντας τους γευστικούς πειραματισμούς, αξίζει να δοκιμάσεις τα χειροποίητα νιόκι µε τυρί γκοργκοντζόλα, προσούτο San Daniele, ραντίτσιο σε ελαφριά σάλτσα κρέμας, αλλά και τα δύο νέα πιάτα με αλεύρι ολικής άλεσης, πολύ χαμηλά σε περιεκτικότητα σε γλουτένη: τα bigoli (με λαχανικά, μανιτάρια και ντοματίνια) και τα casarecce (με κομμάτια φρέσκου σολομού,φινόκιο και πράσο σε σάλτσα μασκαρπόνε). Φυσικά, μπορείς να προσθέσεις και μια από τις αυθεντικά ιταλικές πίτσες στο τραπέζι σου, όπως αυτή με το προσούτο, τις φλούδες παρμεζάνας, τη ρόκα, τη ντομάτα και τη μοτσαρέλα.
«Στη μάχη pasta–pizza στο τραπέζι των Ελλήνων θεωρώ ότι κερδίσoυν τα ζυμαρικά. 60-40».
Το κρέας είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο του εστιατορίου, μιας και επιλέγουν να το παραλαμβάνουν από τους καλύτερους προμηθευτές και να το μαγειρεύουν ακολουθώντας συγκεκριμένη ιεροτελεστία- ανάλογα με το κάθε είδος. Κάτι που θα καταλάβεις αν δοκιμάσεις το μοσχαρίσιο φιλέτο στη σχάρα με λάδι άσπρης τρούφας, το οποιό σερβίρεται με baby πατάτες φούρνου (στον κατάλογο θα το αναγνωρίσεις ως Filetto di maiale al tartufo e pinoli), ή το μοσχαρίσιο φιλέτο από black angus στη σχάρα σε λεπτές φέτες πάνω σε στρώμα ρόκας σε σάλτσα ακό κόκκινο κρασί και θυμαρίσιο μέλι που σερβίρεται με πουρέ πατάτας (Tagliata di filetto di manzo). Για τους αιώνιους πιστούς του T-bone Steak, να δοκιμάσεις τον βασιλιά των steaks (συνδυάζει δυο κορυφαία κομμάτια μοσχαρίσιου κρέατος) ψημένο στη σχάρα. Η Piccata di Black Angus, δηλαδή ένα τρυφερό κομμάτι μοσχαρίσιου κρέατος ψημένο στη σχάρα που σερβίρεται με λαχανικά σωτέ θα σε αφήσει με το στόμα κλειστό.
Προσπάθησα πολύ για να κρατήσω το γλυκό στο τέλος, πιστή στη ροή ενός πλήρους γεύματος. Το Souffle all’ arancia- δηλαδή το σουφλέ με σοκολάτα πορτοκάλι πάνω σε λιωμένη πικρή σοκολάτα, που σερβίρεται με παγωτό βανίλια αξίζει μια μεγάλη υπόκλιση στους μάγειρες. Αν πάλι θες να δοκιμάσεις αυθεντικό ιταλικό τιραμισού με κακάο valhrona, το Due Pentole, είναι το κατάλληλο μέρος. Το γεύμα ολοκληρώνεται με κάποιο κρασί από την ενημερωμένη wine list με ετικέτες από τον ελληνικό αλλά και τον ιταλικό αμπελώνα (διαθέτει και χύμα κρασί).
Έχε υπόψιν ότι ειδικά Παρασκευές και Σάββατα, όπου διοργανώνονται (μια από τις δύο μέρες κάθε εβδομάδα) μουσικές βραδιές με πιάνο, σαξόφωνο, κιθάρα και τραγούδι, καλύτερα να κάνεις κράτηση αν θες να βρεις τραπέζι. Θα πληρώσεις από 18-22 ευρώ ανά άτομο με ποτήρι κρασί και γλυκό και θα φύγεις ικανοποιημένος και χορτασμένος. Αυτός είναι και ο στόχος του Due Pentole, που όπως φαίνεται, τον καταφέρνει περίφημα.
Θεομήτορος 41 (Εμπορικό Κέντρο Shopping House), Άλιμος
Τηλ. 210.9821177