Η τρατορία Maltagliati του Φαλήρου απέκτησε “αδερφάκι” στο κέντρο
Η γνωστή ιταλική τρατορία, Maltagliati άνοιξε και στην Πανόρμου όπου η ανοιχτή κουζίνα του μοιράζει απλόχερα μυρωδιές από τρούφα και φρέσκα ζυμαρικά. Είναι ένα μικρό διαμάντι, που δεν περίμενες ποτέ να ανακαλύψεις τόσο τυχαία.
- 05/02/2019
- Κείμενο: Μαργαρίτα Γραμματικού
To Maltagliati είναι μία Ιταλική τρατορία, που άνοιξε την κουζίνα της για πρώτη φορά πριν από περίπου είκοσι χρόνια, στα νότια προάστια των Αθηνών και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου. Παρόλα αυτά, εμείς την ανακαλύψαμε στο στενό των Αμπελοκήπων, και στο αντίστοιχο Maltagliati Downtown, ένα μαγαζί τόσο μικρό που σε τραβά από την πρώτη κιόλας ματιά. Ειδικευμένη στα φρέσκα ζυμαρικά, αυτή η τρατορία έχει μερικά από τα καλύτερα πιάτα ημέρας, καθώς πιστεύει πολύ πως το ζυμαρικό πρέπει να τρώγεται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα από την στιγμή της παρασκευής του. Εξάλλου, δεν πήρε τυχαία το όνομά του από το πλατύ είδος ζυμαρικού που μοιάζει με τετράγωνη παπαρδέλα και προέρχεται από την περιοχή του Emilia-Romagna στην Ιταλία.
Ταξιδεύοντας πίσω στον χρόνο, οι ιδιοκτήτες Αντόνιο και Αλέξανδρο, θέλησαν να δημιουργήσουν ένα στέκι. Ένα στέκι όπου κάθε Αθηναίος θα έχει την ευκαιρία να απολαμβάνει φρέσκια πάστα και καλό κρασί. Ένα στέκι όπου το φιλικό προσωπικό και οι γνώσεις των ιδιοκτητών θα σε έκαναν να νιώθεις μέρος της οικογένειάς τους. Όπως ακριβώς, συμβαίνει και στις καλύτερες τρατορίες της Ιταλίας. Στο Maltagliati θα βρεις μερικά από τα πιο νόστιμα πιάτα, όχι μόνο ζυμαρικών αλλά και ορεκτικών, φτιαγμένα με πολλή αγάπη και με φρέσκα και ποιοτικά υλικά.
Φρέσκα ζυμαρικά κατευθείαν από τη Ρώμη
Δοκίμασε κάποιο από τα προτεινόμενα πιάτα ημέρας, καθώς δύσκολα θα βρεις ξανά τους ίδιους συνδυασμούς γεύσεων. Φετουτσίνε, λινγουίνε, καζαρέτσε, μαλταλιάτι και ραβιόλια γεμιστά, είναι μόνο μερικές από τις επιλογές που μπορείς να συνοδεύσεις με μανιτάρια, θαλασσινά ή ραγού, ενώ από τον σταθερό τους κατάλογο, εκείνο που ξεχωρίζει είναι η πιο ελαφριά καρμπονάρα της Αθήνας.
Στην Ιταλία υπάρχουν δεκάδες τύποι φρέσκων ζυμαρικών, το Maltagliati έκανε μια επιλογή που σίγουρα μπορεί να υποστηρίξει με μεγάλη επιτυχία. Πιο συγκεκριμένα, ο πραγματικά εξαιρετικός συνδυασμός με τα pasta fresca, είναι το δικό τους χύμα λευκό κρασί.
Εκτός από τα ζυμαρικά όμως, στο Maltagliati θα βρεις και αρκετά ορεκτικά που θα σου δώσουν μια ιδέα για το μεγαλείο που έρχεται στο πιάτο σου και θα σου ανοίξουν την όρεξη ακόμη και για γλυκό. Το Straccetti –ή αλλιώς, μοσχάρι ψιλοκομμένο- με ρόκα, τοματίνια και μπαλσάμικο, η μοτσαρέλα di bufalaαλλά και τα μανιτάρια με σκόρδο είναι εκείνα που σίγουρα θα μπορούσαμε να παραγγείλουμε ξανά στην επόμενη επίσκεψη που θα κάνουμε. Ενώ το καλύτερο τέλος στη βραδιά σας θα δώσει το αυθεντικό ιταλικό τιραμισού, καθώς έχει την τέλεια ισορροπία καφέ, κρέμας και λικέρ.
Στο Maltagliati δύσκολα θα έμπαινες, εάν δεν ήξερες τι ακριβώς έχει να προσφέρει, καθώς ο δρόμος στον οποίο βρίσκεται εκείνο των Αμπελοκήπων, είναι πραγματικά κρυμμένος. Έτσι κι αλλιώς όμως, δύσκολα θα έβρισκες να καθίσεις κι αν δεν είχες τραπέζι. Γιατί η πιο value for money τρατορία, έχει τους δικούς της τακτικούς πελάτες. Στους οποίους μπορεί να ανήκεις κι εσύ, με μια μόνο δοκιμή. Αρκεί μόνο, το να βρεις τραπέζι. Τα υπόλοιπα, καλύτερα να τα αφήσεις στους ειδικούς.