Τα νέα πιάτα στο μενού του Alpino θα σε κάνουν να αναφωνήσεις Viva Italia!
Ήξερες ότι υπάρχει ιταλική εκδοχή των tacos ή ότι τα μαμαδίστικα ζυμαρικά με κεφτεδάκια μπορούν με δύο μόλις υλικά να μετατραπούν σε ένα εξαιρετικό, εστιατορικό πιάτο; Το Alpino έρχεται για μία ακόμη φορά να σε μυήσει σε ιταλικές γεύσεις που θα σε εκπλήξουν!
- 27/11/2021
- Κείμενο: Μάρω Σενετάκη
Το Alpino Cucina Italiana, που φέτος συμπληρώνει τα 49 του χρόνια, μπορεί να υπερηφανεύεται ότι πραγματικά τιμάει την ιταλική κουζίνα. Θα σου το επιβεβαιώσει κάθε λάτρης του είδους, που έχει περάσει ξανά και ξανά από τα τραπέζια των δύο εστιατορίων Alpino. Αλλά και η διάκριση Ospitalità Italiana που έχουν λάβει και η οποία είναι η αναγνώριση της προώθησης της ιταλικής γαστρονομίας στην Ελλάδα, με τη σφραγίδα του ιταλικού επιμελητηρίου, μιλάει από μόνη της.
Πρόσφατα το Alpino ανανέωσε την κουζίνα του, με άκρως ενδιαφέρουσες προσθήκες πιάτων, τόσο στα ορεκτικά όσο και στα κυρίως πιάτα, τις οποίες εννοείται ότι σπεύσαμε να δοκιμάσουμε.
Φθινοπωρινό μεσημέρι του Νοεμβρίου λοιπόν και εμείς παίρνουμε τον δρόμο για το Παλαιό Φάληρο. Φτάνοντας στο Alpino το σκηνικό είναι σχεδόν ονειρικό, αφού το εστιατόριο έχει ήδη στολιστεί χριστουγεννιάτικα. Περνάμε τον απαραίτητο έλεγχο πιστοποιητικών εμβολιασμού στην είσοδο -το Alpino φροντίζει άλλωστε να τηρεί όλα τα απαραίτητα μέτρα που εφαρμόζονται στην Covid εποχή- και καθόμαστε μπροστά στη μεγάλη τζαμαρία, με τη θέα στο πάρκο μπροστά.
Αποφασισμένοι να δοκιμάσουμε αποκλειστικά τα νέα πιάτα του μενού, αφήνουμε στην άκρη τα κλασικά και αγαπημένα και ζητάμε απευθείας να μας φέρουν τις φρέσκες προτάσεις τους. Η αρχή έγινε με Italian tacos. Σωστά διάβασες, έχουν δημιουργήσει την ιταλική εκδοχή των tacos που δεν είναι άλλο από τραγανές φωλιές φοκάτσια με μοσχαρίσια ουρά με τζίντζερ που δίνει μία ωραία ένταση στο κρέας, καθώς και λάδι τρούφας και gorgonzola που δίνουν την απαραίτητη ιταλική πινελιά.
Στα κυρίως πάλι, έχουν προστεθεί τρία πιάτα ζυμαρικών και ένα με κρέας, που καλύπτουν και τον πλέον απαιτητικό. Εκεί, βρίσκεις μία διαφορετική εκδοχή για τα ζυμαρικά με κεφτεδάκια ή αλλιώς Fregola con Polpette, με την παραδοσιακή fregola της Σαρδηνίας (που οπτικά θυμίζει λίγο το κους κους) να είναι μαγειρεμένη σε μοσχαρίσιο ζωμό και σερβιρισμένη με κεφτεδάκια από μοσχάρι Black Angus Αμερικής. Ένα πιάτο που μπορεί να γίνεται με premium υλικά, καταφέρνει όμως να διατηρεί μία οικεία γεύση, σαν να σου το έχει μαγειρέψει Ιταλίδα μαμά!
Πολύ ιδιαίτερο πιάτο όμως, είναι και τα Gnocchi di Regina, που κρύβουν μέσα τους μία «έκπληξη», καθώς είναι γεμιστά με 4 τυριά. Γαρνίρονται με τραγανό speck και αρωματική κρέμα από porcini με φασκόμηλο και καρυδόψιχα. Ξεκάθαρα από τα must try πιάτα του χειμώνα!
Αν τώρα έχεις όρεξη για κάτι πιο θαλασσινό (βρίσκεσαι άλλωστε και μία ανάσα από τη Μαρίνα Φλοίσβου), η Pasta allo Scoglio στον κατάλογο, είναι ό,τι πρέπει. Μιλάμε για φρέσκα χειροποίητα μαύρα linguine από μελάνι σουπιάς, με χταπόδι και καλαμάρι σε σάλτσα φρέσκιας ντομάτας.
Last but not least, το κρέας! Εδώ, έχουμε να κάνουμε με ζουμερά, μοσχαρίσια Short ribs με πληθωρική σάλτσα από Jack Daniel’s, πουρέ porcini και baby πατάτες. Συνδύασε το με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, από τον ιταλικό ή ελληνικό αμπελώνα που αμφότεροι εκπροσωπούνται στη wine list του Alpino και έχεις το τέλειο κυρίως πιάτο.
Στον κατάλογο των γλυκών μπορεί να μην βρήκαμε κάποια νέα προσθήκη, αλλά δεν γινόταν να μην ζητήσουμε στο τέλος το περίφημο τιραμισού τους, αλλά και τη ζεστή ανοιχτή αχλαδόπιτα με τραγανό μπισκότο, κρέμα βανίλιας και παγωτό, που είναι ένα επιδόρπιο το οποίο κλείνει όμορφα κάθε χειμωνιάτικο τραπέζι. Και φυσικά, ένα ποτηράκι λιμοντσέλο…