V1935: Βρήκαμε πού θα φας γνήσια ναπολιτάνικη πίτσα και καρμπονάρα σε ταράτσα στην Αθήνα
Στο V1935, σε ένα roof garden με θέα στο αστικό τοπίο, τρως αυθεντική καρμπονάρα και pizza με ζυμάρι ωρίμανσης 24 ωρών.
- 20/07/2021
- Κείμενο: Μάρω Παρασκευούδη
Ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο ξεκινάει περνώντας το κατώφλι του V1935. Στον τελευταίο όροφο ενός ατμοσφαιρικού κτηρίου με έντονη μεσοπολεμική αύρα, το οποίο στέγασε το πρώτο μπακάλικο των αδερφών Βασιλόπουλου, σε περιμένει ένα roof garden με αυθεντική ιταλική κουζίνα, ασπρόμαυρο βουβό κινηματογράφο και cocktails εμπνευσμένα από τις επιλογές του Αριστοτέλη Ωνάση και της Μαρία Κάλλας. Στην κουζίνα του V1935 βρίσκεται ο ιδιοκτήτης και εμπνευστής της όλης ιδέας, Λευτέρης Τσαουσάκης, ο οποίος μετουσιώνει την αγάπη του για την ιταλική γαστρονομία στο μενού που έχει δημιουργήσει ο ίδιος.
Το roof garden -που σημειώνεται ότι θα λειτουργεί και τον χειμώνα- αποτελεί την πιο πρόσφατη προέκταση του βραβευμένου επί 3 συναπτά έτη από τη Booking, boutique apartment. Στο ισόγειο στεγάζεται ένα επίσης ατμοσφαιρικό εστιατόριο με ελληνική μεσογειακή κουζίνα με ενδιαφέρουσες προτάσεις που φέρουν την υπογραφή του ταλαντούχου chef Γιάννη Στανίτσα αλλά παραμένει κλειστό ελέω πανδημίας. Με τη δράση να έχει μεταφερθεί στον τελευταίο όροφο, προορισμός ιδανικός όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία, κάθε βράδυ έχει άρωμα Ιταλίας. Από τα φερ φορζέ παρακολουθείς στιγμιότυπα βουβού κινηματογράφου, όσο η μουσική σε ταξιδεύει σε ευρωπαϊκές πόλεις, ενώ γίνεσαι κοινωνός της δράσης στην κουζίνα. Ο pizzaiolo και ιδιοκτήτης Λευτέρης Τσαουσάκης ψήνει την pizza του σε μικρά φουρνάκια με πέτρα, προκειμένου να δημιουργηθεί μια τραγανή υφή. Για το ζυμάρι, που ωριμάζει για 24 ώρες, ο pizzaiolo προμηθεύεται αποκλειστικά ιταλικό αλεύρι πρώτης ποιότητας, ενώ από τη γειτονική χώρα έρχονται και όλα τα υπόλοιπα υλικά που χρησιμοποιούνται, όπως η mozzarella di Bufala, οι ντομάτες San Marzano και τα εκλεκτά προσούτο και γκουαντσιάλε (για την καρμπονάρα) χωρίς να γίνεται καμία έκπτωση στην ποιότητα. «Έχω ένα σλόγκαν για το ζυμάρι μας ότι ωριμάζει για 24 ώρες όπως πρέπει και όχι στο στομάχι σου. Γι΄αυτό και η pizza δεν σε βαραίνει ποτέ» εξηγεί ο pizzaiolo.
Τα ταξίδια του Λευτέρη στην Ιταλία, οι αμέτρητες γευστικές δοκιμές αλλά και η αγάπη του για την απλότητα στη γεύση, τον ώθησαν ώστε να αναζητήσει την παράδοση και την αυθεντικότητα. Έγινε pizzaiolo εμπειρικά, έμαθε να φτιάχνει χειροποίητη pasta και «ρούφηξε» τα μυστικά της ναπολιτάνικης pizza. Όλη η γνώση και το μεράκι βγαίνουν στα πιάτα που έχουν γίνει κλασικά και χρίζουν αποδοχής από τους Ιταλούς ταξιδιώτες. «Αυτή η καρμπονάρα είναι σαν της γιαγιάς μου» είναι μία από τις φιλοφρονήσεις που έχει ακούσει ο Λευτέρης και γι΄αυτόν είναι η καλύτερη επιβράβευση για την προσπάθειά του.