To κεμπάπ για το οποίο κάνουν ουρές στο Παλαιό Φάληρο
Η φήμη του κυρ Αρίστου έχει προλάβει, πριν καν κλείσει ένα χρόνο λειτουργίας, να απλωθεί σε όλα τα νότια προάστια. Απόδειξη ότι ο ‘προστάτης άγιος’ του μαγαζιού, Αριστοτέλης Ωνάσης, κάνει καλά τη δουλειά του.
- 07/02/2014
- Κείμενο: NouPou.gr
Ο κυρ Αρίστος είναι το πρώτο μαγαζί στο οποίο κάνουμε αφιέρωμα επειδή εσείς το ζητήσατε. Όχι με mail αλλά από το γεγονός ότι ψάχνατε μανιωδώς να το βρείτε στο directory μας. Και η αλήθεια είναι ότι, μετά από μόλις μια επίσκεψη (σύσσωμης όμως της συντακτικής ομάδας του site) καταλήξαμε ότι είχατε δίκαιο.
Καταλάβαμε γιατί, δυο μήνες μετά τα εγκαινιά του, τον Μάιο του 2013, οι υπεύθυνοι αναγκάστηκαν να αγοράσουν και ένα διπλανό χώρο προκειμένου να εγκατασταθεί το delivery αφού η κεντρική ψησταριά απλά δεν προλάβαινε να καλύψει τη ζήτηση.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικό concept των καλοφαγάδων Βασίλη και Παναγιώτη, ιδιοκτητών κατασκευαστικής εταιρείας με μακρόχρονη εμπειρία στο στήσιμο μαγαζιών (μεταξύ άλλων του Joy στη Γλυφάδα, του Η.Ο.P.E. στη Κηφισιά και του Iguana στο Μικρολίμανο), που αποφάσισαν να προσφέρουν εξαιρετικό φαγητό σε μεγάλες μερίδες (εξού και υπάρχει η επιλογή να πάρεις μισή) και καλές τιμές, ‘αμπαλαρισμένο’ σε μια αύρα από 50s που ενισχύεται από τις vintage λεπτομέρεις στη διακόσμηση (παλιές ταμπέλες στη καθαρεύουσα, μαυρόασπρες φωτογραφίες), τον πανταχού παρών Αριστοτέλη Ωνάση, προσωπικό γούρι του ιδιοκτήτη (σ.σ. θα τον βρείτε επίσης στο ταμείο της γειτονικής, ιδίας ιδιοκτησίας, ψαροταβέρνας ‘Ψιψίνα’) και soundtrack που περιλαμβάνει, εννοείται, πολύ Σταμάτη Κόκκοτα.
Σπεσιαλιτέ του μαγαζιού είναι προφανώς το κεμπάπ (από αρνί και μοσχάρι) στην original εκδοχή του. Αν και θα ήταν έγκλημα να μην δοκιμάσετε το -πιο ανάλαφρο- κασερλί κεμπάπ με πλούσιο λιωμένο τυρί και μέσα και απ’έξω, καθώς επίσης το θεσπέσιο παστουρμαλί (δια χειρός της κας Δέσποινας, συζύγου ενός εκ των ιδιοκτητών), την καπνιστή μελιτζανοσαλάτα και τις φρεσκοκομμένες πατάτες τηγανιτές με τηγανητά αυγά από πάνω (εμείς πήραμε τρεις μερίδες και το σκεφτόμασταν για τέταρτη).
Όλα αυτά συνοδεία καλού κρασιού που ξεκινάει από χύμα και φτάνει μέχρι και εμφιαλωμένο των 16 ευρώ το μπουκάλι και με γλυκό επίλογο καρυδόπιττα (από μια μικρή οικοτεχνεία) και πορτοκαλόπιτα.
Ενώ, αφού φάγαμε, ομολογώ ότι πήρε ο καθένας μας και από μερικά τυλιχτά (από παστουρμά, σουτζούκι. κεμπάπ κοτόπουλο –αλλά και καλαμάκι κότοπουλο και χοιρινό) για το σπίτι.
‘Τα πάντα, από την τυροκατευρή και το τζατζίκι μέχρι το σουτζούκι, τον παστουρμά και τον κιμά φτιάχνονται εδώ’, μας λέει ο υπέυθυνος. Προσθέτοντας πως ‘Οι πρώτες ύλες προσπαθούμε να είναι από μικρούς παραγωγούς. Το ελαιόλαδό μας π.χ. έρχεται από την Καλαμάτα, η φέτα από ένα μικρό τυροκομείο στην Επίδαυρο και τα φρέσκα αυγά από την Ελευσίνα’.
Αυτό που κάνει, τελικά, την διαφορά στον κυρ Αρίστο είναι ο σεβασμός στην παράδοση που έχουν οι άνθρωποι πίσω του. Κάτι που, πέρα από τη διακόσμηση, φαίνεται από το γεγονός ότι εδώ δεν θα βρεις ούτε γύρο, ούτε πολύχρωμες σως και λοιπά τζιριτζάτζουλα.
‘Δεν έχουμε σως παρά μόνο κόκκινη σάλτα, γιαούρτι και τζατζίκι. Όπως επίσης δεν βάζουμε πατάτες στο τυλιχτό. Προθεσή μας είναι να τρώει το σουβλάκι ο άλλος όπως στα 60s. Αυθεντικά’
Άσε που, από την πρώτη φορά που θα έρθεις, σου βγάζει τη διάθεση να το μετατρέψεις σε στέκι. Αυτό ακριβώς που έχει ήδη κάνει μεγάλη μερίδα των Φαληριωτών και των Νεοσμυρνιωτών. Και, προσεχώς (αυτό είναι είδηση) των κατοίκων της Γλυφάδας.