Το Koi βρήκε τη χρυσή τομή
Το Koi εμφανίστηκε στη ζωή μας ωσάν καμικάζι, βρίσκοντας την ιδανική λύση στην διαχρονική εξίσωση των δύο αγνώστων: "ποιότητας" και "καλής τιμής".
- 02/10/2016
- Κείμενο: NouPou.gr
Πίσω στο θέμα μας, που είναι το Koi. Το οποίο ξεκίνησε από το Σύνταγμα. Εκεί όπου γεννήθηκε η γειτονιά του σούσι (Furin Kazan, Sushi Mou), που ανήκει στη μεγαλύτερη συνοικεία του ethnic ασιάτικου φαγητού, όπου θα βρεις ακόμη κορεάτικο, ινδικό και πάει λέγοντας.
Η πρώτη “απόβαση” του Koi ήταν στα νότια. Που αλλού; Το πρώτο παράρτημα δημιουργήθηκε στη Βούλα, για να ακολουθήσουν κι άλλα. Όχι μόνο στα νότια προάστια, αλλά σε όλη την Αθήνα. Η επιτυχία του, όμως, που εκφράζεται πρωτίστως με το “δέσιμο” με τον κόσμο, επιβεβαιώνεται ότι μέσα σε λίγους μήνες το Koi της Βούλας, απέκτησε και αδελφάκι λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, στο κέντρο της Γλυφάδας.
Πλέον υπάρχει Koi στο Χαλάνδρι, στον Πειραιά, στα Μελίσσια, στη Φιλαδέλφεια και στο Πόρτο Ράφτη. Το πρώτο εκτός Αθηνών “γεννήθηκε” στην Καλαμαριά, ενώ ετοιμάζεται και άλλο στο κέντρο. Όπως υπό κατασκευή είναι και το νέο Koi στη Νέα Σμύρνη. Koi πάει το βασίλειο σαν να λέμε.
Λογικό όλο αυτό. Αφενός γιατί οι Έλληνες λατρεύουν την ethnic κουζίνα, ειδικά αν προέρχεται από την Ιαπωνία. Η βάση της κουζίνας είναι το ψάρι, οπότε καταλαβαίνουμε εύκολα το δέσιμο με τη δική μας χώρα. Ελαφριά όσο πρέπει, έντονη όσο τη βρίσκει κανείς (λέγε με wasabi) και διαφορετική. Αυτό είναι το κλειδί.
Το μενού περιλαμβάνει όλες τις κλασσικές σούσι επιλογές. Maki rolls (spicy tuna roll το προσωπικό αγαπημένο), Nigiri (salmon και δεν είμαι καλά), sashimi, inside out (ρολό με εξωτερική επικάλυψη ρυζιού και διάφορες γεμίσεις) αλλά και τα trademark Koi style rolls, όπως το cherry blossom (ρολό με γέμιση καβούρι και αγγούρι και από πάνω τόνο, καυτερή σως και κόκκινο tobiko) ή το dragon roll (ρολό με γέμιση αγγούρι, αβοκάντο και από πάνω φιλετάκια από καπνιστό χέλι).
Προσφέρεται η δυνατότητα για συνδυασμούς όπως το Koi combo (14 τεμάχια) και το Maki Lovers (18 κομμάτια), οπότε το νόημα είναι… όρεξη να υπάρχει. Γιατί οι επιλογές είναι πολλές. Και κλασσικές και πιο ιδιαίτερες, προσαρμοσμένες στα ελληνικά δεδομένα. Όπως το Greek Roll, το οποίο είναι ρολό με εξωτερικό επικάλυψη ρυζιού και γέμιση τυρί φέτα και αγγούρι.
Το moto του Koi είναι ψάρι υψηλής ποιότητας σε χαμηλές τιμές, προσαρμοσμένο στα ελληνικά δεδομένα. Εύστοχο στο 100%. Μην γελιόμαστε… Οι τιμές του Koi το καθιστούν value for money. Επί της ουσίας μετετράπουν το “μήπως να πάρουμε σούσι” σε συνήθεια και όχι σε πολυτέλεια. Ειδικά για όσους (εγώ! εγώ! εγώ!) χορταίνουν με το μάτι και χρειάζονται αρκετά ρολάκια για να νιώσουν ότι έφαγαν και ότι δεν τσίμπησαν.
Ο άλλος λόγος που το Koi έχει γίνει η πιο επιτυχημένη αλυσίδα γιαπωνέζικου φαγητού είναι το γεγονός ότι συνδυάζει μοντέρνο και casual χώρο σε στρατηγικά σημεία (όπως η Βασιλέως Παύλου στη Βούλα και η Λαοδίκης στη Γλυφάδα), αλλά προσφέρει ακόμη την επιλογή του take-away και (κυρίως) του delivery για βραδιές σούσι με φίλους.
Σαγιονάρα τώρα.