Ο κύριος Πέτρος στα 91 του σερβίρει στο “Κορωπί” εδώ και 68 χρόνια παϊδάκια – κοσμήματα
Ο 91χρονος ιδιοκτήτης της παραδοσιακής ταβέρνας Κορωπί, που βρίσκεται στη Δάφνη, εξακολουθεί να φτιάχνει μόνος του τα καλύτερα παιδάκια. Αν δεν έχεις τα έχεις δοκιμάσει ακόμα επιβάλλεται να πας.
- 07/12/2018
- Κείμενο: Χριστίνα Ζάχου
Σε ένα μικρό στενάκι, στην οδό Αρτεμώνος 122, λίγα μέτρα πιο κάτω από τη Γυμναστική Ακαδημία, στη Δάφνη, βρίσκεται εδώ και 68 χρόνια η παραδοσιακή ταβέρνα «Κορωπί».
Βράδυ Δευτέρας πηγαίνω να συναντήσω από κοντά τον ιδιοκτήτη, τον κύριο Πέτρο όπου κάθεται σε ένα από τα τραπεζάκια του μαγαζιού μαζί με τη γυναίκα του, Μαρία.
Βλέποντας τον εσωτερικό χώρο της ταβέρνας κάνεις ένα ταξίδι στο παρελθόν, καθώς έχει κρατήσει ατόφια την ταυτότητα της. «Οι πελάτες μας δεν θέλουν να κάνουμε καμιά αλλαγή στο χώρο. Μας το έχουν τονίσει επανειλημμένα, αλλιώς δεν θα ξανά έρθουν» μου σχολιάζει η κυρία Μαρία καθώς με βλέπει να κοιτάζω ευλαβικά το κάθε σημείο.
Το μαγαζί έχει το όνομα του μέρους καταγωγής του ιδιοκτήτη του. «Είμαστε από τα Μεσόγεια και συγκεκριμένα από το Κορωπί για αυτό ονομάσαμε έτσι τη ταβέρνα» απαντάει ο κύριος Πέτρος χαμογελαστά.
Πριν το 1950 που άνοιξε για πρώτη φορά η ταβέρνα ο κύριος Πέτρος δεν είχε σχέση με το χώρο του φαγητού. «Είχαμε αμπέλια και ελιές. Πριν τον πόλεμο βγάζαμε κρασί και το δίναμε στις ταβέρνες της Αθήνας. Έπειτα αποφασίσαμε με τον αδερφό μου να ανοίξουμε δικό μας μαγαζί με ψητά κρέατα και κρασί παραγωγής μας. Το σπίτι το είχε πάρει ο πατέρας μου, ύστερα από προτροπή της αδερφής του, το 1903, προπολεμικά. Σ΄ αυτή τη γειτονιά, εκείνα τα χρόνια, υπήρχε το εργοστάσιο «Μαρσινιώτης» όπου εργάζονταν οι γυναίκες. Το σπίτι μας το νοικιάζαμε σε εργάτριες μέχρι που πήραμε την απόφαση να το κάνουμε ταβέρνα».
Στο Κορωπί θα φας ψητά της ώρας, πατάτες τηγανιτές και χόρτα. «Έχουμε μόνο κρεατικά που τα ψήνω μόλις γίνει η παραγγελία, τυριά, φρέσκιες πατάτες τηγανιτές, σταμναγκάθι, φάβα, σαλάτα και καλό κρασί» μου απαντάει ο κύριος Πέτρος, ενώ η γυναίκα του με προτρέπει να δοκιμάσω τα παϊδάκια.
Για τον 91χρονο ιδιοκτήτη η προετοιμασία του κρέατος είναι ολόκληρη ιεροτελεστία. «Έχω συγκεκριμένο προμηθευτή όπου αγοράζω κρέατα και ελέγχω τα πάντα. Επίσης, παίρνω το καρέ, ούτε μπούτι, ούτε το μπροστινό. Το καρέ τρώγεται όλο και είναι πολύ νόστιμο. Εκτός από τη καλή ποιότητα του κρέατος πρέπει να ξέρεις και να το ψήνεις. Η τεχνική παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Εγώ ανάβω τη φωτιά περιμένω να πέσει και αμέσως βάζω το κρέας, όπου το γυρνάω 3-4 φορές για αυτό κρατάει τα υγρά του. Όταν ψήνεις πρέπει να είσαι από πάνω και όχι να το αφήσεις και να ξανά έρχεσαι».
Από αυτό το ταβερνάκι έχουν περάσει σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων, πολιτικοί όλων των παρατάξεων, πρωταγωνιστές του θεάματος και επιχειρηματίες. «Έχουμε πολύ καλό κόσμο στο μαγαζί μας μέχρι σήμερα. Όμως ο άντρας μου ποτέ δεν συμπεριφέρθηκε διαφορετικά σε κανέναν πελάτη μας. Σερβίρουμε με την ίδια αγάπη το φαγητό μας σε όλους όσους επιλέγουν να έρθουν να φάνε στο μαγαζί μας» σχολιάζει η κυρία Μαρία.
Βλέποντας τον κύριο Πέτρο που στέκει ενεργός και δυναμικός παρά τα 91 του χρόνια μπαίνω στο πειρασμό να τον ρωτήσω ποιο είναι το μυστικό της μακροζωίας του. «Όταν κάθεσαι να φας δε βιάζεσαι. Πρέπει να μασάς καλά το φαγητό σου και όχι να το καταπίνεις. Το δεύτερο μυστικό είναι όταν πέφτω για ύπνο δεν σκέφτομαι τίποτα. Ότι είναι το αφήνω. Δυστυχώς, πέφτουμε για ύπνο και μας πιάνει άγχος και έχουμε αγωνία για το τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα. Η συμβουλή μου είναι να τα αφήσετε όλα πίσω και να κοιμηθείτε σωστά για να ξεκουραστείτε».
Μια βόλτα για να γευτείς τα νόστιμα και ζουμερά κρεατικά του κύριου Πέτρου αξίζει να την κάνεις. Μην επιχειρήσεις να πάρεις τηλέφωνο για κράτηση γιατί το έχουν εκτός λειτουργίας.