Από χωμένα ταβερνάκια μέχρι κρεατοφαγικά εστιατόρια: Πού τρώμε την Τσικνοπέμπτη στην Αθήνα

Με τη φόρμα ή με σακάκι; Σε αυθεντική χασαποταβέρνα ή σε κλασάτο steakhouse; Αυτό το guide της Τσικνοπέμπτης έχει προτάσεις για κάθε dresscode, για κάθε budget και κάθε γούστο.
- 16/02/2025
- Κείμενο: Ελισάβετ Δαπόντε
Η Τσικνοπέμπτη ανέκαθεν αποτελούσε μια μέρα μάζωξης. Οικογένεια, φίλοι, μικροί, μεγάλοι περνούσαν μια βόλτα πρώτα από την ψησταριά που στηνόταν σε μπαλκόνια και ταράτσες, έπαιρναν μυρωδιά και περίμεναν.
Λίγο μετά, οι μεταλλικές πιατέλες με το κρέας – παϊδάκια, πανσέτες, λουκάνικα – στριμώχνονταν στα τραπέζια, δίπλα σε σαλάτες, πατάτες και τζατζίκι. Παγωμένες μπύρες και κρασί έρρεαν άφθονα και τα τσουγκρίσματα έδιναν και έπαιρναν. «Πιάσ’ το με το χέρι μωρέ», ακουγόταν μια φωνή από την άλλη πλευρά του τραπεζιού.
Τέτοιες εικόνες από την Τσικνοπέμπτη λίγο πολύ έχουμε όλοι. Κάποιες φορές, όμως, όταν ο χρόνος δεν φτάνει, όταν η παρέα δεν έχει όρεξη να μαγειρέψει ή μια ψησταριά δεν είναι διαθέσιμη ώστε να τιμηθεί το έθιμο σε όλο του το μεγαλείο, επιλέγουμε να βρεθούμε σε μία ταβέρνα ή ένα εστιατόριο που ξέρει από καλό κρέας.
Και ευτυχώς, υπάρχουν μαγαζιά που αποτελούν στέκια κρεατοφαγίας, ανάβοντας ψησταριές και σερβίροντας από σωστά παϊδάκια και τρυφερό συκώτι μέχρι τέλεια ψημένες Τ-Bones.
Ox, Ιλίσια
Στη γειτονιά του Χίλτον, το Ox συστήνεται ως κοσμική ψησταριά. Και μπορεί ο industrial αλλά ζεστός χώρος του να μην θυμίζει καθόλου ταβέρνα, ωστόσο, στην «καρδιά» του το OX έχει πράγματι την παραδοσιακή ελληνική κρεατοφαγία και όλα όσα έχουμε συνηθίσει να τη συνοδεύουν, δοσμένα μέσα από μια πιο σύγχρονη ματιά.
Εδώ θα απολαύσετε κάθε πιάτο – από το σπιρτόζικο τζατζίκι και τα τραγανά κολοκυθάκια ή τα αβγά με χόρτα στον ξυλόφουρνο, μέχρι το ζουμερό κοντοσούβλι και τα νόστιμα μοσχαρίσια φιλετάκια. Και φυσικά τις εξαιρετικές κοπές, από πληθωρικές σπαλομπριζόλες μέχρι πικάνια και tri-tip black angus. Συνοδεύστε το φαγητό σας με κρασί, επιλέγοντας από τις τουλάχιστον 100 ετικέτες, κυρίως ελληνικού αμπελώνα.
Plus: Ειδικά για την Τσικνοπέμπτη το OX υποδέχεται τους Nomade et Sauvage, μια νομαδική ομάδα μαγείρων που μαγειρεύει σε ανοιχτή φωτιά και φέρνει γεύσεις και παραδόσεις από όλη την Ελλάδα στο πιάτο. Το event θα ξεκινήσει από τις 15:00 το μεσημέρι και θα διαρκέσει μέχρι το βράδυ.
Ox / Μέξη Χατζηγιάννη 9, Ιλίσια
Medouli, Αργυρούπολη
Στον κόσμο της κρεατοφαγίας, το Μεδούλι διατηρεί τη δική του θέση. Από τη στιγμή που άνοιξε απέκτησε φανατικούς θαμώνες, καθώς διαθέτει μια ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα που θυμίζει σπίτι. Στο επίκεντρο βρίσκεται η ανοικτή κουζίνα όπου όλα λειτουργούν σε ορχήστρα, παρασκευάζοντας μπροστά στα μάτια σας όλα όσα θα γευτείτε τα επόμενα λεπτά.
Η φιλοσοφία του «Μεδούλι» είναι το μοίρασμα, γι’ αυτό και τα πιάτα τοποθετούνται στο κέντρο, ώστε όλοι να δοκιμάσουν απ΄όλα. Απολαύστε καπνιστά λουκάνικα με φάβα, ζουμερό κοντοσούβλι κοτόπουλο, dry aged σπαλομπριζόλα, τρυφερό oyster blade και flap steak. Βέβαια, το πιο χαρακτηριστικό πιάτο του εστιατορίου είναι το μεδούλι που βγαίνει από το κόκκαλο και απλώνεται στο φρυγανισμένο ψωμί. Λιχουδιά από τις λίγες. Την Τσικνοπέμπτη θα μπορείτε -εκτός από τα παραπάνω- να απολαύσετε πικάνια στη βέργα καθώς και παϊδάκια με πουρέ μήλου, συνοδεία κρασιού από το κτήμα Δύο Ύψη.
Medouli / Λεωφ. Αλεξιουπόλεως 31, Αργυρούπολη
Σκαλάκια, Ιλίσια
Στα Ιλίσια, θα βρείτε και ένα ταβερνάκι από τα παλιά που ανάβει ψησταριά και τηγάνια, σερβίροντας λαχταριστό παϊδάκι. Τα Σκαλάκια, χωμένα μεταξύ πολυκατοικιών, αποτελούν εδώ και χρόνια κλασικό προορισμό μεσημεριού Κυριακής.
Η ποιότητα είναι αδιαμφισβήτητη γι΄αυτό και όσοι έρχονται, επιστρέφουν. Στα Σκαλάκια θα χαρείτε κρέας, από παϊδάκι μέχρι αφράτο μπιφτέκι, τραγανή τηγανητή πατάτα και μια ονειρική μελιτζανοσαλάτα. Το τσιπουράκι ταιριάζει άψογα με κάθε μπουκιά.
Σκαλάκια / Αιγινήτου 32, Ιλίσια
Monk, Γλυφάδα
Στο Νο7 της Λαζαράκη στη Γλυφάδα, το Monk εκτελεί καθημερινά τη δική του ιεροτελεστία με αγάπη και σεβασμό στην πρώτη ύλη. Μέσα στο πληθωρικό σκηνικό του, όπου ψυγεία με κρέας φωτίζονται δίπλα σε ξύλινα βαρέλια και τουβλένιες καμάρες, ο ξυλόφουρνος josper ανάβει και ψήνει αριστοτεχνικά. Κρέας ψήνεται είτε μέσα σε γάστρα είτε στη σχάρα και φτάνει λουκούμι στο πιάτο. Χαρακτηριστικό το μοσχάρι ossobuco που σιγομαγειρεύεται για ώρες και σερβίρεται με πουρέ μελιτζάνας.
Η κρεατοφαγία συμπληρώνεται λιχούδικα από πιο premium επιλογές όπως Tomahawk από μοσχάρι Black Angus Prime Αυστραλίας και Rib Eye από μοσχάρι Black Angus Prime Αμερικής. Το καλό φαγητό θέλει και ανάλογο κρασί και στο Monk έχουν λίστα με ετικέτες από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα για τέλειο pairing.
Monk / Λαζαράκη 26, Γλυφάδα
Μανάρι, Αθήνα κέντρο
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Manári Taverna (@manaritaverna)
Η πιο πολυσυζητημένη άφιξη του 2024 ήταν με διαφορά το Μανάρι του Άρη Βεζενέ. Όλη η Αθήνα κάθισε (ή προσπάθησε να κλείσει μια θέση) στα τραπέζια με τα λευκά τραπεζομάντιλα και όσοι τη δοκίμασαν ακόμη ονειρεύονται τη μακαρονάδα που βράζει σε κρεάτινο ζωμό.
Το Μανάρι έφερε αυτό που λέμε εξοχική ταβέρνα στο κέντρο της Αθήνας, έχοντας έναν κατάλογο με γνώριμα πιάτα στην πιο άρτια εκτελεσμένη εκδοχή τους. Την Τσικνοπέμτη θα γευτείτε όλα αυτά που έχετε στο μυαλό σας: φέτες ψωμιού, ντομάτα ροδέλα με κρίταμο και ελιές, κολοκυθάκια και μελιτζάνες με μυρωδάτο πρόβειο γιαούρτι, αρνίσιο και πρόβειο παϊδάκι. Στα πιάτα του Φεβρουαρίου θα βρείτε, μεταξύ άλλων, γαρδουμπάκι και μοσχάρι ταρτάρ.
Μανάρι / Πλατεία Αγ. Θεοδώρων 3, Αθήνα
Beastalis, Γλυφάδα
Πίσω από τη μεγάλη ξύλινη πόρτα του Beastalis, κρύβεται ένα ξεχωριστό γαστρονομικό concept: Ένα high end steak house, ένα gourmet κρεοπωλείο και ένα delicatessen. Η φιλοσοφία του είναι απλή: κάθε γεύμα πρέπει να αγγίζει όλες τις αισθήσεις και αυτό επιτυγχάνεται μέσω της εξαιρετικής ποιότητας υλικών και τον συνδυασμό τους, μέσω της παρουσίασης, αλλά και της μοναδικής ατμόσφαιρας.
Η αλήθεια είναι ότι στο Beastalis έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε ένα αργεντίνικο ασάδο με κοπές, οριζόντιες και κάθετες σχάρες, όπου το κρέας ψήνεται με την ησυχία του σε ωριμασμένα ξύλα ελιάς, οξιάς και σφενδάμου.
Τολμήστε το απλό αλλά απόλυτα ζουμερό και νόστιμο μπέργκερ. Επιλέξτε, επίσης, ταρτάρ με μεδούλι και ελληνικά βότανα, θεικό μοσχαρίσιο συκώτι και rib eye Αμερικής, το οποίο καπνίζεται επί πέντε ώρες.
Beastalis / Κύπρου 9, Γλυφάδα
Τσομπανάκος, Καισαριανή
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη James Dimitri 🍕 (@jamesdimitri)
Ο Τσοπανάκος κουβαλά ένα κομμάτι της ιστορίας περασμένων δεκαετιών και έχει μπόλικες ιστορίες να διηγηθεί. Κάποτε στα τραπέζια του κάθονταν ο Βασίλης Τσιτσάνης και η Σωτηρία Μπέλλου, οι οποίοι έτρωγαν ένα πιάτο φαγητό μετά τη δουλειά στο Χάραμα.
Όσοι βρίσκονται εκεί για πρώτη φορά, θα κοιτάξουν καλά καλά γύρω τους και ίσως την χαρακτηρίσουν κιτς, αλλά μόνο αυτό δεν είναι. Η ταβέρνα της Καισαριανής μοιάζει σαν αντικερί στο Μοναστηράκι – με ξύλινα κάδρα, διαφημίσεις, τσίγκινες κανάτες, κρασοβάρελα, μπάλες ποδοσφαίρου και πολλές φωτογραφίες. Κάθε αντικείμενο φέρει τη δική του ενέργεια και προσδίδει στον Τσοπανάκο χαρακτήρα.
Το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης, εδώ, γεμίζει με ντολμαδάκια, πατάτες, σαλάτα και τα «φρούτα του δάσους», όπως ονομάζουν οι παλιοί θαμώνες, τα λεπτοκομμένα παϊδάκια.
Τσοπανάκος / Ανακρέοντος 2, Καισαριανή
Το Κουτούκι του Μαραθωνίτη, Παγκράτι
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ikon5 eats (@ikon5)
Στο υπόγειο του Παγκρατίου, θα δείτε κάθε λογής παρέες, από φοιτητές, ζευγάρια και μεγαλύτερους ηλικιακά θαμώνες. Όλοι αυτοί μοιράζονται ένα κοινό: την αγάπη για το αυθεντικό και το γνήσια νόστιμο φαγητό.
Ξύλινα τραπέζια και καρέκλες, λευκές κουρτίνες, βαρέλια και μυρωδιά κρασιού συνθέτουν την ατμόσφαιρα του Μαραθωνίτη, που άνοιξε τη δεκαετία του ’70 και σήμερα μετρά τρεις γενιές. Οι μεζέδες αρκετοί αλλά τα αρνίσια παϊδάκια και το φρυγαδέλι φημίζονται όσο κανένα άλλο πιάτο και όχι άδικα. Ειδική μνεία στο κρασί που ζυμώνεται στα βαρέλια, όπως ακριβώς το έφτιαχνε ο παππούς της οικογένειας.
Το Κουτούκι του Μαραθωνίτη / Υμηττού και Βίνκελμαν 3, Άγιος Αρτέμιος, Παγκράτι
Ρεμούτσικο, Άγιος Δημήτριος
Οικογενειακή υπόθεση και το Ρεμούτσικο στον Άγιο Δημήτριο. Το μικρό κουτούκι που άνοιξε το 1982, έχει μεγαλώσει και πλέον αποτελεί ένα από τα πρώτα μέρη που έρχονται στο μυαλό, όταν η συζήτηση έχει να κάνει με έξοδο για φαγητό. Η όμορφη αυλή και το ευγενικό προσωπικό αποτελούν τα επιπλέον χαρακτηριστικά που το κάνουν να ξεχωρίζει.
Πρωταγωνιστής, φυσικά, το φαγητό και οι πληθωρικές μερίδες του. Κοντοσούβλι (για το οποίο φημίζεται), παϊδάκια και μπιφτέκια έρχονται στο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης μαζί με μελιτζάνες στο φούρνο με φέτα και ντομάτα.
Ρεμούτσικο / Λεωφορος Αγίου Δημητρίου 120 Άγιος Δημήτριος
Brutus, Κολωνάκι
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Brutus Tavern (@brutustavern)
Κάτι ανάμεσα σε παριζιάνικο μπιστρό και νεοϋορκέζικο steakhouse, το Brutus αποκαλύπτει αρχικά το κινηματογραφικό του ταμπεραμέντο μέσα από το design του και λίγες στιγμές μετά μέσω της κουζίνας του. Από τότε που άνοιξε, το κολωνακιώτικο εστιατόριο έχει εξελιχθεί σε έναν κλασικό προορισμό καρνιβορικής γαστρονομίας.
Το Brutus είναι ένα από εκείνα τα εστιατόρια που σκέφτεστε για ημέρες μετά το γεύμα σας και αν μπορούσατε θα επιστρέφατε κάθε εβδομάδα για να απολαύσετε τα κεμπάπ και το τρυφερό ισπανικό black angus côte de boeuf, συνοδεύοντάς τα με πουρέ πατάτας και σπιρτόζικα καραμελωμένα καρότα. Από το τραπέζι δεν λείπει η εκδοχή του Brutus για την πίτα του βοσκού. Σερβίρεται σε μεταλλικό σκεύος με τραγανή κρούστα που σπάει απολαυστικά, αποκαλύπτοντας ένα κολασμένο μείγμα μπεσαμέλ και γαλλικού comte, μοσχαρίσιας ουράς και μανιταριών.
Brutus / Λεβέντη 3, Κολωνάκι
Τηλέμαχος, Αθήνα κέντρο
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Telemachos Athens (@telemachosathens)
Ένα από τα πιο κλασικά στέκια κρεατοφαγίας της Αθήνας είναι ο Τηλέμαχος. Η ιστορία ξεκίνησε στην Κηφισιά, στα τέλη της δεκαετίας του ‘50 και πλέον εξελίσσεται στην Αθήνα. Κουβαλώντας τις γνώσεις του παππού, η τρίτη γενιά διατηρεί την ταυτότητα και συμβαδίζει με τις σύγχρονες τάσεις της γαστρονομίας.
Στο Τηλέμαχος Athens πρωταρχικό ρόλο παίζει η πρώτη ύλη, το κρέας, το οποίο ψήνεται σε παραδοσιακές ψησταριές, rotisserie και φούρνο. Μαριναρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στα κάρβουνα, αρνίσια παϊδάκια, κεμπάπ από πρόβατο και κοντοσούβλι από μαύρο χοίρο είναι μερικά από τα πιάτα που μπορείτε να απολαύσετε. Από το μενού δεν λείπουν τα dry aged κρέατα από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ.
Τηλέμαχος / Πανεπιστημίου 10, Αθήνα