Μπήκαμε πρώτοι στην Κοταρού, τη νέα άφιξη στο Π. Φάληρο που φτιάχνει το πιο τραγανό πανέ κοτόπουλο
Η Κοταρού, η νέα άφιξη στη Ζησιμοπούλου, στο Παλαιό Φάληρο, θα σε εντυπωσιάσει με την ξεχωριστή της διακόσμηση, που θα σε κάνει να νομίζεις ότι είσαι εκδρομή στο χωριό, και θα σε κερδίσει με το μενού της. Μπουτάκια ή τραγανές φτερούγες, πανέ ή ψητό, εδώ το κοτόπουλο είναι ο πρωταγωνιστής.
- 09/03/2022
- Κείμενο: NouPou.gr
- Φωτογραφίες: Ιωάννα Μορφινού
Ο κύριος Παναγιώτης Γιαννακόπουλος, είναι στο χώρο της εστίασης από τη δεκαετία του ‘80, όταν άνοιξε στην Καστέλα το καφέ Γκόγκος και από τότε, η πορεία του στην εστίαση μόνο ανοδική ήταν. Ποιος δεν θυμάται το Ιγκουάνα στο Μικρολίμανο; Το πιο hot καφέ – μπαρ στον Πειραιά τη δεκαετία του ‘90. Αν και δραστηριοποιήθηκε και σε άλλες περιοχές, όπως η Γλυφάδα και η Κηφισιά, ο κ. Γιαννακόπουλος συνέδεσε το όνομά του με το Παλαιό Φάληρο όταν το 2013 άνοιξε το γνωστό κεμπαπτζίδικο Κυρ Αρίστος και λίγο καιρό μετά το Παντοπωλείο, τον Ακάκιο και την Ψιψίνα δημιουργώντας ουσιαστικά μία δική του γαστρονομική πιάτσα. Τώρα, για ακόμη μια φορά μαζί με τον συνέταιρό του κ. Νίκο Καλιακάτσο, συστήνουν το νέο τους concept, την Κοταρού, ένα εστιατόριο που όπως μαρτυράει και το όνομά του σερβίρει αποκλειστικά κοτόπουλο.
Πριν καν ανοίξει για το κοινό η Κοταρού, άνοιξε τις πόρτες της και την κουζίνα της για το NouPou και σου μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας από τον νέο χώρο και τα πιάτα.
Για αρχή, να σου πούμε ότι η Κοταρού, είναι ένα θεματικό μαγαζί, όπως άλλωστε συνηθίζουν να κάνουν οι κύριοι Γιαννακόπουλος και Καλιακάτσος. Στον Κυρ Αρίστο για παράδειγμα, πρωταγωνιστούν οι παλιές φωτογραφίες αλλά και τα αποφθέγματα του Αριστοτέλη Ωνάση, στον Ακάκιο τα μοναστηριακά στοιχεία και στην Ψιψίνα το ύφος είναι φουλ «θαλασσινό». Αντίστοιχα και στην Κοταρού, όπου τη διακόσμηση ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο του Αντώνη Μάντζου «TECS Architecture & Design» με εξαιρετικά δείγματα δουλειάς στη Βιέννη, τη Νέα Υόρκη, την Κύπρο αλλά και στην Αθήνα, την Μύκονο, τη Σαντορίνη και αλλού, τα πάντα έχουν να κάνουν με το κοτόπουλο. Μενού και διακόσμηση λοιπόν, περιστρέφονται γύρω από αυτό.
Μπαίνοντας στην Κοταρού, αριστερά και δεξιά θα σε υποδεχθούν χαριτωμένες κότες και κόκορες, που έχουν αναπαρασταθεί τόσο πιστά ώστε μοιάζουν σχεδόν αληθινοί! Θα τα δεις να κουρνιάζουν μέσα στα ξύλινα καλοσχηματισμένα «σπιτάκια τους», μπροστά τους τα αυγά και από πάνω μπάλες με άχυρο. Η αίσθηση της «βόλτας στο χωριό» συμπληρώνεται ιδανικά από τα πλαστικά χρωματιστά τραπεζομάντηλα στα τραπέζια -τόσο γνώριμα από τις γιαδιάδες μας-, τις φυτεμένες με λουλούδια κονσέρβες, τα ψάθινα καλάθια που κρέμονται από το ταβάνι, το ξύλινο ντουλάπι με τις καρτέλες με τα αυγά, τη μεγάλη λεμονιά στην είσοδο, τις τσουγκράνες και τις ξύλινες σκούπες… Στο βάθος πάλι, βρίσκεται η κουζίνα με την ψησταριά με τα κάρβουνα, που αναλαμβάνει το δύσκολο και μαστόρικο έργο του ψησίματος.
Εμείς πιάσαμε θέση σε ένα από τα τραπεζάκια με τις λευκές καρέκλες και μπροστά μας έφταναν ένα-ένα τα καλαθάκια με τις κοτολιχουδιές. Πρώτα δοκιμάσαμε πανέ κοτοπουμπουκιές με μια γλυκοκαυτερή σως χωρίς ίχνος λαδιού, τραγανές και συνάμα ζουμερές ήταν ό,τι πρέπει για να προετοιμαστούμε για τα τηγανητά μπουτάκια, αρτυσμένα με ένα ισορροπημένο μείγμα μπαχαρικών που συνοδεύονται με δροσερή σαλάτα coslow και τηγανητές στρογγυλές πατατούλες. Σημείωσε βέβαια, ότι μπορείς να τα συνοδέψεις και με ψητό καλαμπόκι.
Πήραμε και κοτόπουλο ψητό λεμονάτο, τύπου μπριζόλας και για να λέμε την αλήθεια έχει και το κάρβουνο τη χάρη του, ενώ δεν παραλείψαμε να δοκιμάσουμε και τη σαλάτα Κοταρού με κρουτόν, διάφορες πρασινάδες και κοτόπουλο, που είναι πληθωρική και άκρως χορταστική, σχεδόν ένα γεύμα από μόνη της. Αυτό όμως που μας έφερε όλη την παιδική μας ηλικία στο νου ήταν οι πατάτες με αυγά, αυτό που πρόχειρα μας έφτιαχνε η μητέρα μας για να ησυχάσει την πείνα μας, που όμως είναι ένα από τα πιο λατρεμένα φαγητά.
Στην ερώτηση, γιατί μόνο κοτόπουλο, ο κος Γιαννακόπουλος απαντά με απλότητα «είναι μια υγιεινή διατροφή και ένα νόστιμο κρέας που αρέσει στους περισσότερους και πλέον αποτελεί μια τάση». Στην Κοταρού λοιπόν, το μενού είναι απλό και νόστιμο, χωρίς φανφάρες και περίεργες ονομασίες. Ξέρεις πως αυτό που διαβάζεις στον κατάλογο είναι αυτό που θα έρθει στο τραπέζι σου.