Μαντρί: Ο ιδανικός προορισμός για κρέας την Τσικνοπέμπτη (VIDEO)
Γαργαλιστικές μυρωδιές, νόστιμα πιάτα με πρωταγωνιστή το κρέας, ζεστή ατμόσφαιρα, άψογο σέρβις και η Γλυφάδα στα πόδια σου. Το Μαντρί έχει όλο το πακέτο για να θεωρείται ιδανικός προορισμός για κρέας στα νότια προάστια.
- 14/02/2023
- Κείμενο: Μάρω Σενετάκη
- Φωτογραφίες: Ιωάννα Μορφινού
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: έχει η Γλυφάδα μαντρί; Φυσικά έχει και εννοείται αν θεωρείς τον εαυτό σου γνήσιο λάτρη του κρέατος, δεν γίνεται να μην το έχεις επισκεφθεί. Ακριβώς όπως αξίζει στο όνομά του, το Μαντρί βρίσκεται στα «ορεινά» της Γλυφάδας ή αλλιώς στο πιο ψηλό της Τερψιθέας, αλλά μόλις 10 λεπτά από το κέντρο της με αυτοκίνητο. Στα τελευταία μέτρα της διαδρομής (σημείωσε ότι για να φτάσεις εκεί πρώτη φορά θέλεις GPS) πραγματικά ξεχνάς ότι βρίσκεσαι ακόμα στην πόλη. Βέβαια, μόλις πιάσεις θέση στα τραπέζια του και δεις την Γλυφάδα πιάτο μπροστά σου και τη θάλασσα στο βάθος, καταλαβαίνεις πόσο κοντά είσαι τελικά.
Μία ταβέρνα με ιστορία
Το Μαντρί ξεκίνησε να σερβίρει για πρώτη φορά τα απίστευτα κρεατικά του την 25η Μαρτίου του 1977. Ο κ. Θανάσης Καραΐνδρος (παππούς των σημερινών ιδιοκτητών) είχε εκεί το δικό του μαντρί -το οποίο μάλιστα υπάρχει ακόμη στην πρωτόλεια μορφή του- και αποφάσισε στην ίδια τοποθεσία να ανοίξει ταβέρνα. Ναι, η ονομασία δεν θα μπορούσε να είναι πιο ταιριαστή! Σήμερα, το Μαντρί βρίσκεται στα χέρια της τρίτης γενιάς, με τα αδέρφια Χρήστο, Θανάση και Μαρία Καραΐνδρου να συνεχίζουν πιστά την οικογενειακή παράδοση στο καλό κρέας, βάζοντας ωστόσο και τις δικές τους -απαραίτητες- πινελιές ανανέωσης, με αγάπη και κόπο σε ό,τι ο παππούς τους ξεκίνησε.
Οι σταθερές αξίες που κάνουν το Μαντρί να ξεχωρίζει 46 χρόνια τώρα, πέρα από το μοναδικό location, έχουν να κάνουν αναμφίβολα με την κουζίνα του. Από τη μία τα νόστιμα πιάτα -όπως τα περίφημα αρνίσια παϊδάκια τους- και από την άλλη η εξαιρετική πρώτη ύλη. Μάλιστα, να αναφέρω εδώ ότι το κρέας προέρχεται κατά κύριο λόγο από τις οικογενειακές φάρμες, ενώ παράλληλα προμηθεύονται κρέατα και τυροκομικά και από άλλες ελληνικές φάρμες και μικροπαραγωγούς για να καλύπτουν την μεγάλη ζήτηση που έχει το εστιατόριο, ενώ δεν λείπουν και κάποιες premium κοπές εισαγωγής Black Angus.
Το Μαντρί σήμερα
Στα τέλη του 2020 το Μαντρί έκανε την αλλαγή. Ο χώρος ανανεώθηκε πλήρως και στο μενού του προστέθηκαν νέα πιάτα, που το κάνουν να ξεφεύγει από το στυλ της κλασικής ταβέρνας που γνωρίσαμε. Την ίδια στιγμή ωστόσο, διατηρεί τη γνησιότητά του. «Παντρέψαμε την κουδούνα με το σύγχρονο στοιχείο», μου λέει χαμογελώντας ο Χρήστος Καραΐνδρος, όταν τον ρωτάω για την νέα εποχή του εστιατορίου, σπεύδοντας να εξηγήσει ότι: «στόχος ήταν να προσαρμοστούμε στις ανάγκες της εποχής και να δώσουμε στο Μαντρί τη δική μας ταυτότητα, ως τρίτη γενιά της επιχείρησης πλέον, με απόλυτο σεβασμό όμως στην παράδοση και στην ιστορία μας. Τόσο ο αδερφός μου ως executive chef του εστιατορίου όσο και εμείς, προσπαθήσαμε να “παντρέψουμε” το παραδοσιακό με το σύγχρονο».
Πράγματι, ο νέος χώρος έχει σαφώς πιο μοντέρνα αισθητική, αλλά με ευδιάκριτες τις παραδοσιακές πινελιές, όπως για παράδειγμα τις περιβόητες κουδούνες που κρέμονται σε διάφορα σημεία.
Αλήθεια, πώς βλέπουν οι «παλιοί» την ανανέωση; «Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει το Μαντρί μετά την ανακαίνιση, μάλιστα το έχει αγαπήσει περισσότερο και η αλλαγή έχει γίνει απολύτως αποδεκτή ακόμη και από τους παλαιότερους, σταθερούς πελάτες μας, που έρχονται εδώ από κάθε πλευρά της Αττικής», αναφέρει ο Χρήστος. Σε αυτό το σημείο, να σου πω ότι ακριβώς επειδή το Μαντρί είναι τόσο δημοφιλές καλό είναι να μην αρχίσεις να ανεβαίνεις μέχρι εδώ χωρίς κράτηση, ειδικά τα Σαββατοκύριακα.
Τι δοκιμάζουμε στο Μαντρί την Τσικνοπέμπτη
Πέρα από την σάλα, αέρας ανανέωσης φυσάει και στην κουζίνα, αν και εκεί όπως εξηγεί ο Χρήστος δεν έχουν γίνει δραστικές αλλαγές, αλλά περισσότερο προσθήκες. Η ημέρα ύμνος στην κρεατοφαγία, η Τσικνοπέμπτη, είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να κάνεις την κράτησή σου στο Μαντρί, για να δοκιμάσεις τις σπεσιαλιτέ τους -κατά βάση ψητές στα κάρβουνα, χωρίς να λείπουν από το μενού και κάποια μαγειρευτά.
Για να πάρεις μια γεύση, εδώ δοκιμάζεις όλα τα πιάτα που ζητάει η μέρα ή αλλιώς παϊδάκια λουκούμι -αρνίσια και προβατίνας-, νόστιμο κοκορέτσι Ρουμελιώτικο και ζουμερό κοντοσούβλι χοιρινό. Για τους πιο «ψαγμένους», το μενού έχει πλέον εμπλουτιστεί και με premium κοπές, όπως tomahawk, tagliata και picanha, που θα σου τα ψήσουν όπως πρέπει και θα σε κερδίσουν με τις καθαρές γεύσεις τους.
Βέβαια, αν θέλεις να υπερηφανεύεσαι ότι ξέρεις να διαλέγεις, δεν θα παραλείψεις και τα «σπιτικά πιάτα» του μενού. Πρώτη και καλύτερη η best seller κοκκινιστή προβατίνα με πουρέ μελιτζάνας, σαν ένα αλλιώτικο χουνκιάρ μπεγιεντί όπου το μοσχάρι αντικαθίσταται από την προβατίνα (σ.σ. την προβατίνα την αγαπούν πολύ στο Μαντρί, αφού εκτός από παϊδάκια και κοκκινιστή την κάνουν και burger). Σου προτείνω σίγουρα και το αρνίσιο κότσι με δεντρολίβανο, σκόρδο και μέλι με πατάτες baby και καρότα μπρεζέ.
Μπορείς να συνοδεύσεις το πιάτο σου με κρασί από την αξιόλογη wine list του εστιατορίου, που περιλαμβάνει ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα.
Αν δυσκολεύεσαι να επιλέξεις, να ξέρεις ότι ενημερωμένο προσωπικό του εστιατορίου είναι πάντα πρόθυμο να σε βοηθήσει. «Θεωρώ ότι έχουμε μια πολύ καλή ομάδα, που την χαρακτηρίζει η ευγένεια και η γνώση στο αντικείμενο, ακριβώς γιατί επενδύουμε στο ανθρώπινο στοιχείο», σημειώνει ο Χρήστος.
Ένα νέο Μαντρί στην Άνω Μερά Μυκόνου
Αξίζει να αναφέρουμε ότι πέρα από το δικό μας νότιο Μαντρί, τα αδέρφια Καραΐνδρου σύστησαν το περασμένο καλοκαίρι, με ιδιαίτερη επιτυχία, το γαστρονομικό τους concept και στο κοινό της Μυκόνου. Το δεύτερο εστιατόριο βρίσκεται σε ένα από τα πιο γραφικά σοκάκια του νησιού, στην πλατεία της Ανω Μεράς, μπροστά στην είσοδο του μοναστηριού της Παναγιάς της Τουρλιανής και σερβίρει όλες τις κλασικές και αγαπημένες σπεσιαλιτέ που γνωρίζουμε ήδη, ψημένες σε josper grill, συν κάποια πιάτα με τοπικά προϊόντα του νησιού, ενώ διαθέτει και αυτό μία αξιόλογη wine list που περιλαμβάνει επιλογές από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα.