Medouli: Για κοτόπουλο στη βέργα, tomahawk και dry aged σπαλομπριζόλες στην Αργυρούπολη

Το Medouli είναι το νέο αγαπημένο μας chop house στην Αργυρούπολη. Το ξεχωρίσαμε για τις ωραίες γεύσεις του, για την value for money προσέγγισή του στο καλό κρέας και για τη ζεστή του ατμόσφαιρα. Ειδικά αυτή την Τσικνοπέμπτη, ανάβει φωτιά και μας περιμένει με ακόμα περισσότερες σπέσιαλ γεύσεις: Πικάνια στη βέργα, παϊδάκια με πουρέ μήλου και εκλεκτά κρασιά σε περιμένουν για να γιορτάσεις το έθιμο όπως πρέπει.
- 17/02/2025
- Κείμενο: NouPou.gr
- Φωτογραφίες: Φανή Τουμπουλίδου
Το όραμα του Γιάννη Μουζακίτη, όταν έφτιαχνε το Medouli, δεν ήταν απλώς να φτιάξει ένα εστιατόριο για κρέας, αλλά να δημιουργήσει γύρω από το καλό κρέας ένα ταξίδι γεύσεων που να το συμπλήρώνει και, τελικά, να το απογειώνει. Ο σεφ, που μεγάλωσε μέσα στην κουλτούρα της εστίασης (ο μπαμπάς του είχε αλυσίδα ψητοπωλείων) και σπούδασε μαγειρική με εξειδίκευση στο κρέας, ονειρεύτηκε παράλληλα να φτιάξει έναν χώρο που να παντρεύει το παραδοσιακό με το σύγχρονο, από όλες τις απόψεις.
Όπερ και εγένετο: Το Μεδούλι είναι μια γνήσια «εστιατορική χασαποταβέρνα». Με κρέατα που ωριμάζουν, κόβονται και προετοιμάζονται με την τεχνογνωσία του Γιάννη και ψήνονται με τη μαεστρία που ο ίδιος απέκτησε δουλεύοντας σε εστιατόρια και ξενοδοχεία στο πόστο της σχάρας.
Όσο για τον χώρο, είναι ψηλοτάβανος, καλαίσθητος και ζεστός (η σοφή επιλογή του ξύλου ως βασικό στοιχείο διακόσμησης κάνει καλά τη δουλειά της), ενώ η open kitchen σού δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθήσεις την προετοιμασία και το ψήσιμο του κρέατος και μετά να αφήσεις τις μυρωδιές να ανοίξουν την όρεξή σου. Ο ίδιος ο Γιάννης, «παρών» όχι μόνο στην κουζίνα αλλά και στη σάλα για να συζητήσει προσωπικά με τον κάθε επισκέπτη, είναι ταυτόχρονα η ψυχή και η καρδιά του μαγαζιού, η οποια «αιμοδοτείται» από μια ταλαντούχα και εργατική ομάδα.
Το μενού: Ένας ύμνος στην κρεατοφαγία
Το Medouli αγαπά το κρέας και το δείχνει με τον πιο αυθεντικό τρόπο. Το μενού του είναι σφιχτό, χωρίς υπερβολές, και επικεντρώνεται στην ποιότητα και τη σωστή προετοιμασία του κρέατος.
Στον κατάλογο θα βρεις από παραδοσιακές κοπές μέχρι πιο ψαγμένες επιλογές για τους απαιτητικούς καλοφαγάδες. Οι λάτρεις του κοτόπουλου θα ενθουσιαστούν με το «κοτόπουλο στη βέργα», ενώ για τους φαν του χοιρινού, η tomahawk είναι ζουμερή και γεμάτη γεύση. Για τους λάτρεις του μοσχαριού, έχουν premium κοπές από ράτσας black Angus και dry aged σπαλομπριζόλες που ωριμάζουν στον χώρο του εστιατορίου. Aδιαμφισβήτητοι πρωταγωνιστές της κατηγορίας τους.
Το μενού δεν σταματά εκεί. Θα βρεις λαχταριστές σαλάτες και πιάτα για τη μέση με σαφείς αναφορές στην ελληνική παράδοση, όπως οι τηγανητές πατάτες με απάκι, αβγό μάτι και κρέμα γραβιέρας ή οι παραδοσιακές πίτες με χειροποίητο φύλλο, με την σπανακόπιτα της Ρόζας (συνταγή της γιαγιάς του) να κλέβει την παράσταση.
Όλα αυτά συνοδεύονται ιδανικά από τις προσεκτικά επιλεγμένες ετικέτες κρασιού, με έμφαση στον ελληνικό αμπελώνα, αλλά και μια ενδιαφέρουσα λίστα από ελληνικές μπίρες.
Τσικνοπέμπτη στο Medouli: Μια εμπειρία που δεν χάνεται
Η Τσικνοπέμπτη στο Medouli αναμένεται να είναι μια αληθινή γιορτή για τους meat-lovers. Το μενού παραμένει το ίδιο, αλλά εμπλουτίζεται με δύο ξεχωριστές προσθήκες: Πικάνια στη βέργα, μια μοναδική κοπή που ψήνεται σε δυνατή φωτιά αναδεικνύοντας την πλούσια γεύση της και παϊδάκια με πουρέ μήλου, με τον τελευταίο να δίνει μια γλυκιά νότα στο πιάτο.
Από τα κλασικά πιάτα του Medouli, για την Τσικνοπέμπτη προτείνονται χωρίς δεύτερη σκέψη τα καπνιστά λουκάνικα που συνοδεύονται από μια βελούδινη φάβα, αλλά και το συκώτι, απαλό και καλοψημένο, με πλούσια γεύση και σωστή υφή που λιώνει στο στόμα.
Από κοπές τώρα, αν προτιμάς κρέας χωρίς κόκαλο αξίζει να επιλέξεις το flap steak από Black Angus Αμερικής, που συνοδεύεται από πουρέ γλυκοπατάτας ενώ αν θες το κοκαλάκι σου προτίμησε τη σπαλομπριζόλα ή το t-bone από Black Angus Ισπανίας. Σημείωσε βέβαια πως θα υπάρχουν και επιλογές από κρέατα ωρίμανσης.
Επιπλέον, το Medouli θα φιλοξενήσει για την ημέρα (και μέχρι την ερχόμενη Κυριακή) το Κτήμα Δύο Ύψη, προσφέροντας δύο εκλεκτές επιλογές κρασιού: Το κόκκινο Διάλογος (Αγιωργίτικο), ένα πληθωρικό κόκκινο κρασί με νότες από ώριμα μούρα, κεράσι, κέδρο και λεπτό άρωμα βιολέτας, καθώς και το Λευκό Διάλογος (Κυδωνίτσα και Ασύρτικο) με αρώματα κυδωνιού, λευκόσαρκων φρούτων και θυμαριού, γεμάτο φρεσκάδα.
Extra tip: Φρόντισε να κάνεις έγκαιρα την κράτησή σου για να βεβαιωθείς ότι θα βρεις τραπέζι την Τσικνοπέμπτη και έσω έτοιμος για μια μοναδική κρεατοφαγική βραδιά -όπως ενδείκνυεται για την ημέρα!