Δοκιμάσαμε το μενού στο νέο gastrobar της Γλυφάδας
Με έμφαση στα εξαιρετικά ψησίματα και μια αδυναμία στην μπίρα και στο κρασί, το Monk Gastrobar φιλοδοξεί να γίνει αγαπημένος προορισμός για φαγητό και ποτό στο κέντρο της Γλυφάδας
- 18/07/2023
- Κείμενο: NouPou.gr
Στο κέντρο της Γλυφάδας, επί της Λαζαράκη, ξεκίνησε να στρώνει τα τραπέζια του από τις αρχές Ιουνίου το Monk Gastrobar, ένα νέο στέκι που καταφέρνει να είναι elegant και την ίδια στιγμή απολύτως προσιτό. Εκείνος ο συνδυασμός δηλαδή που σου επιτρέπει να επιστρέφεις συχνά, κάθε φορά που θέλεις να κάνεις μία έξοδο μετά από μία γεμάτη ημέρα, για να χαλαρώσεις με ένα απολαυστικό γεύμα και καλά ποτά.
Περνώντας την επιβλητική ξύλινη πόρτα του, θα σε εντυπωσιάσει αρχικά με την αισθητική του, ενώ η αγάπη στην μπίρα είναι εμφανής πριν καν πιάσεις τον κατάλογο στα χέρια σου. Ένας μεγάλος μπρούτζινος αποστακτήρας βρίσκεται αμέσως μετά την είσοδο, στο κέντρο του χώρου, ενώ στα αριστερά ο τοίχος είναι «ντυμένος» με ξύλινα βαρέλια μπύρας. Δίπλα τους και η εικόνα του πιστού «μοναχού» του Monk Gastrobar. Highlight το μπαρ 20-25 μέτρων στα δεξιά, που μπορείς να καθίσεις και για φαγητό και το οποίο πίσω του «φιλοξενεί» δύο sections -από την μία το μπαρ με την μεγάλη συλλογή σε μπύρες, σε μπουκάλι και draft, κρασί και ποτά και από την άλλη την ανοιχτή κουζίνα.
Μιας και φτάσαμε στην κουζίνα, να σου πούμε ότι εδώ τον πρώτο ρόλο έχει η φωτιά, ενώ οι σεφ του gastrobar Προκόπης Κουρής -που είναι και συνιδιοκτήτης του Monk Gastrobar- και Αριστοτέλης Ζέρβα φροντίζουν στα πιάτα τους να μπαίνουν αυστηρά επιλεγμένα και ποιοτικά υλικά, όπως premium κοπές κρέατος, εκλεκτά θαλασσινά και φρέσκα λαχανικά. Όπως μου εξηγεί ο Προκόπης Κουρής, «Στο Monk Gastrobar δίνουμε έμφαση στα ψησίματα, γι’ αυτό και στην κουζίνα έχουμε αργεντίνικη parrilla, robata και φούρνο josper».
Από short ribs και μύδια στα κάρβουνα μέχρι pasta στο βάζο
Η αλήθεια είναι ότι πριν φτάσω είχα ακούσει διάφορα επαινετικά σχόλια για τη δουλειά των σεφ και αυτά που δοκίμασα ήρθαν να επιβεβαιώσουν ότι το Monk Gastrobar μπορεί εύκολα να γίνει το νέο αγαπημένο στέκι στην Γλυφάδα. Για αρχή, να σου πω ότι εδώ μπορείς να έρθεις για να πιείς μπίρα, κρασί ή ένα από τα signature cocktails του καταλόγου, παρέα με μία ποικιλία τυριών ή αλλαντικών, ίσως και κάποια από τα ορεκτικά του καταλόγου ή για κανονικό -και value for money- γεύμα, με το μενού να περιλαμβάνει από street food προτάσεις μέχρι ψαγμένα κυρίως πιάτα, σε χορταστικές μερίδες.
Εμείς στην πρόσφατη επίσκεψή μας πάντως προτιμήσαμε να πάρουμε μία γεύση από όλα, για να μεταφέρουμε και σε εσένα μια πιο πλήρη εικόνα του μενού. Το δείπνο ξεκίνησε με ψητές γαρίδες -ναι, ο κατάλογος εκτός από καλές κοπές κρέατος περιλαμβάνει και κάποιες προτάσεις για θαλασσινά που αξίζει να τιμήσεις-, δροσερή σαλάτα Burrata με ντοματίνια και τα ιδιαίτερα pit-tacos που μας κέντρισαν το ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή που τα είδαμε στο μενού. Για την ακρίβεια πρόκειται για την δική τους εκδοχή των tacos, με ανοιχτά χειροποίητα πιτάκια που ψήνονται στα κάρβουνα και προσφέρονται με διαφορετικές γεμίσεις -εμείς εδώ προτιμήσαμε pulled pork.
Από τα ψητά στα κάρβουνα πάλι, δοκιμάσαμε τρυφερά short ribs, τα «καμένα» μύδια που σερβίρονται με chili, lime και ελαιόλαδο και είναι ένας μεζές που σου μένει αξέχαστος, αλλά και την πληθωρική XL μπιφτέκα με κιμά black angus που είναι καλό να την επιλέξεις για δύο άτομα ή μόνο αν δεν έχεις πάρει αρκετά από τα ορεκτικά, καθώς πρόκειται για μία πολύ χορταστική μερίδα. Ο καλύτερος συνοδός τους είναι οι χρυσαφένιες τηγανητές πατάτες με μαγιονέζα τρούφας.
Τα επιφωνήματα ικανοποίησης από το διπλανό τραπέζι αλλά και η τελετουργία σερβιρίσματος της μακαρονάδας σε βάζο που είδαμε, μας έπεισαν ότι μάλλον έπρεπε να είχαμε αφήσει λίγο χώρο και για pasta. Το σίγουρο πάντως είναι ότι έχουμε σημειώσει να την δοκιμάσουμε την επόμενη φορά, όπως και ένα πιάτο με κρέας που θα έχει ψηθεί στην parilla, την picanha για παράδειγμα. Βασικά, δεν νομίζω ότι υπάρχει πιάτο που δεν είπαμε ότι θα δοκιμάσουμε μία από τις επόμενες φορές που θα επισκεφθούμε το Monk Gastrobar.
Ιδανικό pairing με μπίρα, κρασί και cocktails
Κλείνοντας, δεν θα μπορούσα να μην σου μιλήσω και για το κομμάτι του ποτού. Στο Monk Gastrobar βρίσκεις αρχικά μια μεγάλη ποικιλία σε μπίρες σε μπουκάλι, κάποιες μάλιστα δύσκολα θα τις συναντήσεις σε κάρτα εστιατορίου, καθώς και 14 επιλογές σε draft με την γκάμα τους να περιλαμβάνει μερικές από τις ποιοτικότερες ετικέτες της αγοράς. Επίσης, στον ξεχωριστό χώρο της επισκέψιμης κάβας στον όροφο, θα ανακαλύψεις σπάνιες magnum φιάλες μπίρας και μια πλούσια ποικιλία σε κρασιά από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα. Σημείωσε, ότι τη wine list του έχει επιμεληθεί ο sommelier Γιώργος Λούκας. Αν πάλι έχεις όρεξη για cocktail, η αντίστοιχη κάρτα περιλαμβάνει signature προτάσεις που καλύπτουν κάθε γούστο.