OX: Η σύγχρονη εκδοχή της κλασικής ψησταριάς βρίσκεται πίσω από το Χίλτον
Παϊδάκια, κοκορέτσι, κοντοσούβλι και όλα τα εμβληματικά πιάτα μιας παραδοσιακής ταβέρνας δίνουν ραντεβού με τη μίνιμαλ αισθητική και τη value for money φιλοσοφία, πίσω από το (πρώην) Χίλτον.
- 05/12/2023
- Κείμενο: Γιώτα Παναγιώτου
Αν έχεις απογοητευτεί από την εκδοχή της νεο-ταβέρνας όπως τη «σερβίρουν» πολλά στέκια στην πόλη, σου έχουμε καλά νέα. Πίσω από το (πρώην) Χίλτον, εκεί που παλιά έβρισκες τα Goody’s, o Γιάννης Μωράκης, ο Γιώργος Μελισσάρης, ο Thomas Grubac και η ομάδα που βρίσκεται πίσω από το Ovio και το Cupola (aka Πάνος Πολίτης και Γιάννης Μεντόγιαννης) έχουν στήσει το OX.
Οι συνειρμοί που προκύπτουν από το όνομα (ox σημαίνει βόδι στα αγγλικά) δείχνουν ξεκάθαρα και το γευστικό μονοπάτι που ακολουθεί το εστιατόριο: ναι, εδώ τα πράγματα περιστρέφονται γύρω από το κρέας, αλλά το ΟΧ δεν είναι ούτε ένα ακόμη steak house με τουπέ και πανάκριβες κοπές, ούτε άλλη μια αθηναϊκή γαστρο-μοντερνιά.
Το μενού φέρει την υπογραφή του βραβευμένου chef Μιχάλη Νουρλόγλου, ο οποίος αφήνει για λίγο στην άκρη το fine dining και επιχειρεί στροφή στο παρελθόν και στην απλότητα, αναζητώντας τις γεύσεις με τις οποίες μεγαλώσαμε, επιμένοντας στην κορυφαία πρώτη ύλη και στα μαστόρικα ψησίματα.
Χωρίς φιοριτούρες και περιττά στολίδια, ο κατάλογός του προσπαθεί να ανασύρει μνήμες της ταβέρνας από τα παλιά και να τις εμπλουτίσει με μια σύγχρονη πινελιά, γιατί όπως και να το κάνουμε, δεν είμαστε οι παππούδες μας. Αυτό σημαίνει ότι εδώ αξίζει να έρθεις με την οικογένεια ή την παρέα σου και να μοιραστείς πιάτα που βγαίνουν από τη σούβλα, τον ξυλόφουρνο, το κάρβουνο και το τηγάνι, όπως τότε, αλλά και λίγο διαφορετικά, πιο προσαρμοσμένα στο σήμερα.
Κάνε την αρχή «επενδύοντας» στην αληθινή, πικάντικη τυροκαυτερή, στην twisted μαϊντανοσαλάτα και στο τζατζίκι από βιολογικό πρόβειο γάλα και fermented αγγούρι που θα αλείψεις στο ζεστό χειροποίητο ψωμί. Στη συνέχεια προχώρησε, χωρίς δεύτερες σκέψεις, στο πληθωρικό μπουγιουρντί με την καπνιστή σάλτσα, η οποία κάνει τη διαφορά και στον πασά κεφτέ που φτιάχνεται με μείγμα κεμπάπ και με τρίμμα παστουρμά από πάνω. Κατόπιν πέρνα στα κυρίως – εμείς διαλέξαμε σπιτικά λουκανικάκια και κοντοσούβλι κοτόπουλο, αλλά πραγματικά εντυπωσιαστήκαμε από τα ζουμερά φιλετάκια από πρόβατο και από την άψογα ψημένη «κόντρα» μοσχαρίσια μπριζόλα.
Οι λάτρεις των ζυμαρικών δεν θα μείνουν παραπονεμένοι, καθώς για αυτούς υπάρχει η βουτυρομακαρονάδα που έχει μέσα και μακαρόνι και χυλοπιτάκι, ωμή και καμένη μυζήθρα, φρέσκο αλλά και καμένο βούτυρο. Οι χορταστικές μερίδες δεν μας άφησαν άλλο περιθώριο: κλείσαμε το δείπνο με δύο γλυκά: μια μους σοκολάτας με αλμυρή καραμέλα και ένα ονειρεμένο εκμέκ φιστίκι Αιγίνης για το οποίο συζητάμε ακόμη.
Για να συνοδεύσεις όλα τα παραπάνω υπάρχει μια τίμια και εκτενής λίστα κρασιών. Την έχει επιμεληθεί ο wine expert Γιάννης Μακρής και περιλαμβάνει πάνω από εκατό εκλεκτές προτάσεις κυρίως από Έλληνες οινοπαραγωγούς- φυσικά δεν λείπουν οι ετικέτες από τον ξένο αμπελώνα, οι μπίρες και τα αποστάγματα, όλα διαλεγμένα με προσοχή ώστε να ταιριάζουν με το κρεατοφαγικό μενού.
Στα συν του ΟΧ πρόσθεσε το γρήγορο σέρβις, την πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής (όλα έχουν στηθεί ώστε να γίνει στέκι κι όχι το ακριβό εστιατόριο που θα πας μια φορά τον χρόνο), αλλά και τη μίνιμαλ αισθητική του: η φιλόξενη σάλα με τους γήινους τόνους, αλλά και ο εξωτερικός χώρος του ΟΧ αποτελεί δημιουργία του γραφείου ADD Architects. Σημείωσε, επίσης, ότι το εστιατόριο είναι απόλυτα προσβάσιμο και φιλικό σε ΑΜΕΑ, κάτι που στις μέρες μας πρέπει να γίνει σε όλες τις επιχειρήσεις εστίασης δεδομένο και όχι ζητούμενο.
Κόστος 35-50€/ άτομο