Στο Beastalis στη Γλυφάδα ξεχάσαμε όσα ξέραμε για το κρέας
Με τη μεγάλη του εμπειρία στον χώρο, αλλά και το μεράκι και την επιμονή του στην κορυφαία ποιότητα, ο Γιάννης Μπασταλής δημιούργησε έναν νέο προορισμό για meat-lovers στη Γλυφάδα.
- 22/06/2023
- Κείμενο: Κατερίνα Αντωνίου
- Φωτογραφίες: Κατερίνα Καπετάνη
Εδώ και μερικές ημέρες, μια ιστορική μονοκατοικία της Γλυφάδας, επί της οδού Κύπρου, έχει μετατραπεί σε ναό του κρέατος στις κορυφαίες εκδοχές του. To Beastalis φέρνει στην περιοχή ένα νέο και ξεχωριστό γαστρονομικό concept, αυστηρά για λάτρεις του είδους.
Πόσο ξεχωριστό; Τις πρωινές ώρες, στο ισόγειό του λειτουργεί σε ωράριο καταστημάτων, όλη την εβδομάδα αλλά και την Κυριακή 10:00-14:00, ένα ιδιαίτερο αλλά και προσιτό ταυτόχρονα κρεοπωλείο, με premium κοπές και πεντανόστιμες παρασκευές, που απαιτούν μόλις λίγα λεπτά ψησίματος στον φούρνο για να τις απολαύσεις όπως πρέπει στο σπίτι. Το μεσημέρι πάλι, ελαφριά γεύματα, 100% χειροποίητα σάντουιτς και το πιο ξεχωριστό ταρτάρ σε περιμένουν για ένα χαλαρό lunchbreak. Ενώ το βράδυ, το εστιατόριο σε καλεί να απολαύσεις το κρέας στην πιο ποιοτική μορφή του, ψημένο με μοναδικές τεχνικές, πολλές εκ των οποίων δεν συναντάς συχνά, ενώ την ίδια στιγμή, η μεγάλη και προσεγμένη αίθουσα που προορίζεται για private dining, φιλοξενεί με τον καλύτερο τρόπο events και εκδηλώσεις γευσιγνωσίας. Σημείωσε ότι το εστιατόριο στρώνει τραπέζια αποκλειστικά από Τετάρτη μέχρι Κυριακή και από τις 18:30 και μετά.
«Η φύση μας έδωσε τη φωτιά και το κρέας»
Υπεύθυνος γι’ αυτόν τον παράδεισο των κρεατοφάγων ο Γιάννης Beastalis (κατά κόσμον Μπασταλής) με μακρά προσωπική εμπειρία και βαθιές γνώσεις στον χώρο. Αφού σπούδασε ανατομία του κρέατος, εργάστηκε σε Ελλάδα, Αγγλία, Αυστραλία, Τουρκία (στο πρώτο εστιατόριο του πιο διάσημου στην Ελλάδα τούρκου σεφ, του οποίου υπήρξε και head butcher αργότερα στη Μύκονο) και κατέκτησε παγκόσμιους διαγωνισμούς -το μπιφτέκι που σερβίρει στο νέο του εστιατόριο έχει κατακτήσει το πρώτο βραβείο γεύσης στο World Butcher Challenge-, ο Beastalis επέστρεψε στη γειτονιά του. Εκεί, προσφέρει μέσα από το ομώνυμο εστιατόριο αυτό που γνωρίζει καλύτερα: ιδιαίτερες κοπές, απαιτητικές τεχνικές ψησίματος και μια διαδραστική γαστρονομική εμπειρία που απευθύνεται σε όλες τις αισθήσεις.
«Εμπνέομαι από την πρώτη ύλη», μου λέει ο ίδιος. «Φιλοσοφία μου είναι ότι η φύση μας έχει δώσει την φωτιά και το κρέας. Γι’ αυτό και ψήνουμε αποκλειστικά με ξύλα, δεν χρησιμοποιούμε γκάζι, κάρβουνο ή ηλεκτρισμό. Μια από τις τεχνικές που εφαρμόζουμε είναι το λεγόμενο “asado”. Προέρχεται από την Αργεντινή και το κρέας στην ουσία είναι κρεμαστό. Πρόκειται για έναν τρόπο ψησίματος που απαιτεί μεράκι, αφού διαρκεί τουλάχιστον τέσσερις ώρες. Έχουμε, λοιπόν, μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση στο θέμα του ψησίματος», εξηγεί ο Γιάννης.
Η σημασία των πρώτων υλών
Για το τέλειο γευστικό αποτέλεσμα, όλα ξεκινούν από την επιλογή του κρέατος. «Δεν διαπραγματευόμαστε την ποιότητα και ελέγχουμε προσεκτικά τον εκτροφέα», τονίζει και συμπληρώνει: «Προτιμάμε ελληνικές και εξειδικευμένες φάρμες ανά τον κόσμο, που έχουν ως πρώτο μέλημα την σωστή εκτροφή και καλοζωία των ζώων».
Επόμενος σταθμός η ανοιχτή κουζίνα του εστιατορίου («δεν έχουμε κάτι να κρύψουμε», μου λέει χαρακτηριστικά), όπου τα επιλεγμένα κρέατα σιγοψήνονται σε ωριμασμένα ξύλα ελιάς, οξιάς και σφενδάμου. Το καθένα τους έχει τα δικά του αρώματα και χαρακτηριστικά, που εξυπηρετούν διαφορετικούς, αλλά εξίσου «αμαρτωλούς» γευστικά σκοπούς. «Το ξύλο είναι μια φυσική ύλη που δεν έχει υποστεί επεξεργασία», σημειώνει ο εμπνευστής του κομψού χώρου. «Δεν έχει χημικά ή άλλες ουσίες και στη γεύση έχει τεράστια διαφορά, δεν χρειάζεται ειδικές γνώσεις για να το καταλάβεις. Όλοι ξέρουμε πόσο διαφορετικό είναι το ψωμί από ξυλόφουρνο, η πίτσα, ακόμη και το γιουβέτσι. Το ίδιο ισχύει και για το κρέας. Κανείς δεν ξεχνά το ιδιαίτερο αποτέλεσμα που δίνει το ξύλο και αυτό το κάνει τόσο μοναδικό».
Πιάτα που ξυπνούν όλες τις αισθήσεις
Το μεράκι, πάντως, δεν περιορίζεται στα πολύωρα ψησίματα σε ανοιχτή φωτιά. Ο Beastalis εκτός των άλλων δημιουργεί και σερβίρει αποκλειστικά χειροποίητα αλλαντικά, από καπνιστές μπριζόλες και σαλάμια μέχρι λουκάνικα, χωρίς ίχνος συντηρητικών. Ακόμη και τα σάντουιτς που μπορούμε να βρούμε τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες, αποτελούνται από δικό του, χειροποίητο ψωμί, όπως και οι κολασμένες μπρουσκέτες με κρούστα από λίπος αρνιού που συνοδεύουν ένα από τα πιο νόστιμα ταρτάρ που έχουμε δοκιμάσει και το οποίο σερβίρεται πάνω σε μεδούλι.
Κάθε λεπτομέρεια, από τις παρασκευές που μπορούμε να προμηθευτούμε από το κρεοπωλείο, μέχρι το προσεγμένο μενού (μην περιμένεις εδώ τεράστιους καταλόγους χωρίς συνοχή), στηρίζεται σε δυο βασικές αρχές: στην αναβάθμιση των καθημερινών γευμάτων, που κορυφώνεται σε μοναδικές γευστικές εμπειρίες για ειδικές περιστάσεις, αλλά περιλαμβάνει μέχρι και τα γρήγορα γεύματα στο σπίτι, και στην άποψη του Γιάννη ότι «κάθε πιάτο πρέπει να ξυπνά όλες τις αισθήσεις».
Μεγαλύτερη απόδειξη του τελευταίου, τα τέσσερα signature πιάτα του εστιατορίου, που δοκίμασα στην πρόσφατη επίσκεψή μου εκεί: ένα καπνιστό bone-in rib-eye και ένα κρεμαστό κοτόπουλο, και τα δυο ψημένα για περισσότερες από τέσσερις ώρες με την τεχνική asado, τα λαχταριστά short ribs, όπου έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε εκτός των άλλων και ένα καρύκευμα με charcoal που εισάγεται από την Αμερική κατ’ αποκλειστικότητα και, φυσικά, το beast burger με ζουμερό μοσχαρίσιο μπιφτέκι, τσένταρ, μπέικον και καραμελωμένα κρεμμύδια -το λάτρεψα!
Στο μενού θα βρεις και ενδιαφέρουσες σαλάτες, όπως η Tartar με tartar ψητό παντζάρι, φέτα, πορτοκάλι και ρόκα, καθώς και επιλογές σε ορεκτικά, που θα ανοίξουν με τον καλύτερο τρόπο το γεύμα. Σίγουρα θα δοκιμάσεις το ταρτάρ που σου προανέφερα, ενώ πολύ νόστιμα βρήκα και το καρπάτσιο με ρόκα, παρμεζάνα και πέρλες λεμονιού, που αρωματίζουν με λάδι τρούφας και ξύδι μοντένα. Βέβαια, και το που πρέπει οπωσδήποτε να βρει τη θέση του στην παραγγελία σου: ένας ανανάς ψημένος επίσης με την τεχνική asado, βουτηγμένος σε σιρόπι και καλυμμένος με καλοκαιρινό παγωτό. Ένα δροσερό φινάλε σε ένα πληθωρικό γεύμα.
Δεν μπορώ όμως να μην σταθώ και στον χώρο του Beastalis. Το ίδιο πάθος που μεταμορφώνει το κρέας σε μια ολοκληρωμένη -και αξέχαστη- εμπειρία, έχει διοχετευτεί και στη διαμόρφωση του χώρου. Η κομψή μονοκατοικία που χρονολογείται περίπου στο 1930, ανακαινίστηκε για πρώτη φορά εξ ολοκλήρου, προκειμένου να φιλοξενήσει αυτό το project, με απόλυτο σεβασμό στην ιστορικότητα και τη σπάνια αρχιτεκτονική της. Από τα κουφώματα και τα κάγκελα, μέχρι τους γήινους τόνους που επιλέχθηκαν για τη διακόσμηση και τη διατήρηση της πέτρας και του ξύλου στο εσωτερικό, η παλαιότητα του κτιρίου έχει αναδειχθεί μέσα από διακριτικές νότες φρεσκάδας.
Από τον όμορφο κήπο μέχρι την πριβέ αίθουσα με το μοναστηριακό τραπέζι (μπορεί να φιλοξενήσει έως και 14 άτομα για private dining, εταιρικά events, γευσιγνωσία και wine pairing), όλοι οι χώροι εκπέμπουν μια φιλική, οικεία ατμόσφαιρα που βοηθά τον επισκέπτη να χαλαρώσει. Άλλωστε, όπως εξηγεί ο δημιουργός του, για εκείνον το εστιατόριο είναι πραγματικά το μαγειρικό του σπίτι.
Το «τέρας» βρήκε το σπίτι του
Όσο για την ονομασία του εστιατορίου, είναι ένα παιχνίδι με το επίθετό του και το «Beast» από την Πεντάμορφη και το Τέρας -εξ ου και το τριαντάφυλλο στο logo του, αλλά και σε άλλα σημεία στο εστιατόριο. «Τώρα στην ουσία το τέρας βρήκε το σπίτι του. Έψαχνα πολύ καιρό για τον ιδανικό χώρο και ο συγκεκριμένος μου κίνησε το ενδιαφέρον, γιατί είναι μια μονοκατοικία με πολύ μεγάλη αξία για τα νότια προάστια, μια από τις παλιότερες της περιοχής. Γι’ αυτό και το αποκαλούμε “Home of Proud Meat-eaters”».
«Πρέπει να είσαι ειλικρινής και ηθικός απέναντι στον κόσμο σου», καταλήγει. «Η φιλοξενία είναι το πρώτο και το σημαντικότερο σε ένα μαγαζί. Αισθάνομαι ότι δίνω ένα επίσημο τραπέζι στο σπίτι μου και έχω την ίδια χαρά και το ίδιο άγχος. Στόχος δεν ήταν να δημιουργήσω ένα απλησίαστο εστιατόριο, αλλά έναν χώρο φτιαγμένο με πολλή αγάπη και μεράκι που να απευθύνεται σε όλους. Θέλουμε οι άνθρωποι που θα έρθουν, να επιστρέψουν και το Beastalis να αποτελέσει ένα νέο στέκι».