Το Τρίγωνο είναι η ταβέρνα που έκανε διάσημα τα Καλύβια
Αγάπη για το κρέας, μερακλίδικο ψήσιμο και τεράστιες μερίδες είναι μερικοί από τους λόγους για να φτάσεις μέχρι το Τρίγωνο, τη χασαποταβέρνα στα Καλύβια όπου τρώει τα παϊδάκια της όλη η Αθήνα.
- 16/02/2023
- Κείμενο: Γεωργία Περιμένη
Άφθονο κρέας, τεράστιες μερίδες, παϊδάκια, κι άλλα παϊδάκια. Μπορεί πολλοί να μην έχουν ιδέα πού πέφτουν τα Καλύβια, όμως σίγουρα έχουν ακούσει για το «Τρίγωνο». Πρόκειται για μια από τις πιο γνωστές χασαποταβέρνες της περιοχής, στην οποία ειδικά τα Σαββατοκύριακα θα δεις ουρές κόσμου που περιμένει για να βρει ένα τραπέζι και ας έχει διανύσει ήδη πάνω από μισή ώρα δρόμο για να φτάσει μέχρι εκεί.
Προσωπικά, έχω πάει πολλές φορές για το αφράτο μπιφτέκι του, που κυριολεκτικά «πιάνει» όλο το πιάτο. Το μεγάλο hit της ταβέρνας είναι βέβαια τα αρνίσια παϊδάκια.
Η ιστορία της διάσημης ταβέρνας
Tο Τρίγωνο στα Καλύβια είναι μια αμιγώς οικογενειακή επιχείρηση που άνοιξε τις πόρτες της το 1990 από τον Κωνσταντίνο Καρακασίλη και τον γαμπρό του, Ανδρέα Κόλλια. Ο πρώτος διατηρούσε για χρόνια δικό του κρεοπωλείο, οπότε το κρέας ήταν ένας τομέας που γνώριζε καλά. «Για την ακρίβεια, ο πατέρας μου ασχολείται με το κρέας από 13 χρονών, ήταν μια παράδοση της οικογένειάς του», μας εξηγεί η κόρη του κ. Καρακασίλη, Αγγελική. Το όνομα Τρίγωνο προήλθε από τον κόμβο τριγωνικού σχήματος που υπήρχε παλιότερα ακριβώς έξω από το μαγαζί.
Στο ταμείο θα δεις συνήθως τις συζύγους των ιδιοκτητών και πλέον τα παιδιά τους που επίσης εργάζονται εκεί. Η Αγγελική, λέει χαρακτηριστικά: «Μένω ακριβώς πάνω από το μαγαζί και η ξαδέρφη μου δίπλα από αυτό. Μεγαλώσαμε λοιπόν και οι δυο μέσα στο Τρίγωνο. Κάθε μέρα περνούσαμε από εδώ μετά το σχολείο, τρώγαμε, καθόμασταν για ώρες ήδη αρκετά χρόνια πριν πιάσουμε δουλειά εδώ. Προσωπικά, το Τρίγωνο το βλέπω σαν σπίτι μου, όχι σαν εργασιακό χώρο».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ταβερνα “Το Τριγωνο” (@to_trigono.kalyvia)
Εκτός όμως από τους συγγενικούς δεσμούς που μοιράζονται οι ιδιοκτήτες, υπάρχουν εργαζόμενοι που έχουν ξεπεράσει τα 30 χρόνια εργασίας στο Τρίγωνο και αυτό τους κάνει όλους μέλη μιας μεγάλης, πια, οικογένειας. «Για μένα είναι αρκετά συγκινητικό το γεγονός ότι όταν γεννήθηκα, κάποιοι από τους σερβιτόρους της ταβέρνας ήρθαν στο μαιευτήριο για να ευχηθούν στη μητέρα μου, κι εγώ τώρα δουλεύω μαζί τους. Τους βλέπω πια σαν συγγενείς μου και εκείνοι από την πλευρά τους εμένα σαν παιδί τους», εξομολογείται η Αγγελική.
Τι θα φας στο Τρίγωνο
Στο διά ταύτα, τα κρεατικά κόβονται όλα στην κουζίνα της ταβέρνας, με μαεστρία και με την τεχνογνωσία που έχουν αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια οι δυο ιδιοκτήτες, ο κ. Καρακασίλης και ο κ. Κόλλιας. Το κόψιμο του κρέατος είναι μια διαδικασία που περνάει αυστηρά από τα χέρια τους. Στη συνέχεια, τη σκυτάλη παίρνουν οι ψήστες.
Το ψήσιμο εδώ είναι παραδοσιακό -το κρέας δηλαδή είναι καλά ψημένο, αλλά πάντα ζουμερό -, ωστόσο τον πρώτο λόγο έχει ο πελάτης και οι προτιμήσεις του. «Επειδή έχουν αλλάξει τα δεδομένα και πολλοί θέλουν το κρέας λιγότερο ψημένο, πλέον πάντα ρωτάμε τους πελάτες και οι ψήστες μας έχουν την κατάλληλη εμπειρία για να το κάνουν ακριβώς όπως τους ζητήθηκε. Αυτό που μας ξεχωρίζει πιστεύω ότι είναι η ποιότητα στην πρώτη ύλη. Τα κρεατικά μας τα προμηθευόμαστε από τότε που ανοίξαμε, μέχρι σήμερα, από τον “Αμερικάνο”, ένα γνωστό κρεοπωλείο της Μυτιλήνης και τα μοσχάρια μας από τοπικούς παραγωγούς της Θράκης», λέει η Αγγελική.
Το Τρίγωνο φημίζεται για τα αρνίσια παϊδάκια, για το μπιφτέκι αλλά και για το κοντοσούβλι του, που είναι πάντα αρνίσιο και όχι χοιρινό. Ξακουστό όμως είναι και για τις θεαματικές μερίδες του. «Οι μεγάλες μερίδες είναι κάτι που καθιερώσαμε γιατί θέλαμε πάντα ο κόσμος να φεύγει χορτάτος και ικανοποιημένος. Σίγουρα πρωταρχικός παράγοντας είναι η γεύση, αλλά το να φεύγει κανείς με γεμάτο στομάχι ήταν απ΄ όταν ξεκίνησε η οικογένειά μου την επιχείρηση κάτι πολύ σημαντικό. Επίσης, ο πυλώνας του μαγαζιού είναι η κρεατοφαγία, γι’ αυτό και δεν φτιάχνουμε πολλά ορεκτικά. Έχουμε δυο – τρεις σαλάτες και ελάχιστα συνοδευτικά ορεκτικά (σ.σ: τηγανητά κολοκυθάκια, τζατζίκι και τυροκαυτερή είναι τα best sellers). Στόχος μας ήταν πάντα ο κόσμος να τρώει και να χορταίνει με το καλό κρέας και όχι με τα γύρω – γύρω. Αυτά έρχονται απλώς για να το συνοδεύσουν», μας λέει. Κι εμείς ήδη πεινάσαμε.