Lost Athens: Το μαγαζί του Παγκρατίου που θα γίνει το νέο σου στέκι
Πρόκειται για ένα εστιατόριο με μοναδική αισθητική και μια ανατρεπτική φιλοσοφία στο φαγητό, είναι ένα μέρος φτιαγμένο για να νιώσεις άνετα και να φας αξέχαστα.
- 19/07/2020
- Κείμενο: NouPou.gr
Βρισκόμαστε στο Παγκράτι, στην πολυσύχναστη και γεμάτη επιλογές εξόδου οδό Αρχελάου, εκεί όπου ένα νέο εστιατόριο άνοιξε τις πόρτες του λίγο πριν φύγει το 2019 και συζητήθηκε όσο λίγα μαγαζιά που έκαναν πρόσφατα την εμφάνισή τους στον γαστρονομικό χάρτη της πόλης. Ακόμα κι αν δεν το έχεις επισκεφθεί μέχρι σήμερα αλλά σε ενδιαφέρει το ποιοτικό φαγητό, μάλλον θα έχεις ακούσει για το ανατρεπτικό στυλ του Lost Athens, για αυτόν τον χώρο που πειραματίζεται σε πολλά διαφορετικά τερέν έχοντας όμως πάντα στο επίκεντρό του ένα μενού- πραγματική πρόταση.
Συνδυάζοντας industrial αναφορές με μια πρωτότυπα arty αισθητική, το Lost Athens δεν θυμίζει κάποιον άλλον χώρο της Αθήνας, σε καμία περίπτωση δεν είναι βαρετό και δεν μπορεί να γίνει όσες φορές κι αν το προτιμήσει κανείς. Είναι γεμάτο με λεπτομέρειες, με ωραία «λάθη», όπως λένε ο Βασίλης Στεφανάκης και ο Γιώργος Τσούμας, δύο άνθρωποι εντελώς διαφορετικοί -από τον τρόπο που επιλέγουν να ντυθούν μέχρι το τι θέλουν συνήθως να φάνε- που όμως είναι καλοί φίλοι. Στα αλήθεια ένωσαν όσα αρέσουν και στους δύο, έκαναν μια μίξη των αντιθέσεων που τελικά τους ενώνουν και το αποτέλεσμα είναι αδύνατο να περάσει απαρατήρητο. Στον χώρο με τα γκράφιτι, τους πίνακες του Έλληνα καλλιτέχνη Μποέμ, με την πατίνα του χρόνου σε κάποια έπιπλα, το έργο -μότο που γράφει “enjoy your fucking dinner’’ -και την υπογραφή του Circus design studio που συνέβαλε στην διακόσμηση επικρατεί ένα μυστήριο, κι αυτό είναι μόνο ένα από τα μεγάλα ατού του Lost Athens.
Παρότι παίρνει το φαγητό στα σοβαρά προσφέροντας πιάτα μοναδικά και ψαγμένα, το Lost Athens είναι πάνω απ’ όλα αυτό που λέμε “cool” μαγαζί, η ομάδα του service δεν φοράει πουκάμισα αλλά t-shirts, είναι ένα μέρος φτιαγμένο για να νιώσεις άνετα. Πρόκειται για ένα σημείο απόλυτα διαμπερές, όλες οι τζαμαρίες του που τον χειμώνα μας επέτρεπαν να δούμε τι συμβαίνει στο εσωτερικό του αυτή τη στιγμή ανοίγουν έτσι που το μέσα γίνεται ένα με το έξω, το σκηνικό είναι καλοκαιρινό και urban. Τα τραπέζια που έχουν τοποθετηθεί περιμετρικά του κι έχουν βγει στον πολυσύχναστο δρόμο είναι διαρκώς γεμάτα, πρόκειται για στέκι αφού πολλοί καλοφαγάδες της πόλης επιστρέφουν σε αυτό. Τι είναι αυτό όμως που το κάνει κάτι παραπάνω από ένα place to be; Ρωτήσαμε τους εμπνευστές του…
«Πιστεύω ότι η αξιοπιστία του να φας καλό φαγητό σε μια τιμή προσιτή είναι κι ένας λόγος για να γίνει το Lost Athens το στέκι σου», εξηγεί ο Γιώργος Τσούμας. «Ο λόγος που κάναμε το μαγαζί ήταν ακριβώς αυτός, για να γίνει στέκι. Γι΄αυτό και δεν έχει υπερκοστολογηθεί τίποτα, γιατί θέλουμε να βλέπουμε τις παρέες να έρχονται και να ξαναέρχονται. Θέλαμε να κάνουμε ένα μαγαζί που θα πηγαίναμε εμείς οι δύο και θα αράζαμε κάθε εβδομάδα ή μια φορά στις 15. Γι’ αυτό και το μαγαζί είναι χαλαρό, δεν είναι στριμωγμένο, ο καθένας μπορεί να έρθει ντυμένος όπως θέλει και νιώθει», λέει ο Βασίλης Στεφανάκης.
Αυτή τη στιγμή έχουν δημιουργήσει ένα εντελώς καινούργιο μενού, το δεύτερο που το θεωρούν «στοίχημα» και μιλάνε με πάθος γι’ αυτό. «Το πρώτο άρεσε στον κόσμο που ήρθε με προσδοκίες για να μας γνωρίσει, με το δεύτερο κρινόμαστε πραγματικά. Θεωρούμε πως πρόκειται για ένα πολύ πιο εξελιγμένο, ώριμο μενού κι αυτό μας λένε μέχρι τώρα και όσοι μας επισκέπτονται έχοντας δοκιμάσει και τις ιδέες της πρώτης μας περιόδου. Τα πιάτα του Lost Athens είναι 22 και το καθένα από αυτά αξίζει να υπάρχει στο μενού. Έχουμε πειραματιστεί και δοκιμάσει αρκετά παραπάνω για να καταλήξουμε στα σημερινά και για να τα επιλέξαμε σημαίνει πως έχουν λόγο ύπαρξης, δεν κάνουμε κάτι απλά για να υπάρχει, χωρίς να μας αρέσει», όπως εξηγούν, συμπληρώνοντας ο ένας τον άλλον.
Η ομάδα της κουζίνας αποτελείται από τους Κώστα Νασιόπουλο, Γιωργο Ζαχείλα και Στράτο Βλασόπουλο που σε συνεργασία με τον Σπύρο Καπάτο και τη Μαρία Τσάκα προσφέρουν καθημερινά μια δημιουργική με διεθνείς επιρροές κουζίνα η οποία ακολουθεί την τάση του bistronomie. Στόχος του Lost Athens είναι να προσφέρει “memorable food” ενώ σου προτείνει προτείνει τη λογική του sharing στο τραπέζι.
Ας υποθέσουμε ότι έχεις στα χέρια σου το μενού, περιμένεις να βρεις τα πιάτα του χωρισμένα σε ορεκτικά, κυρίως, σαλάτες και επιδόρπια κι είναι λογικό. Όμως το Lost Athens που έχει τις ιδιαιτερότητές του διαθέτει ένα μενού είναι χωρισμένο σε κατηγορίες «χέρι», «κουτάλι και πιρούνι», «πιρούνι», «μαχαίρι και μαχαίρι», «κουτάλι», αναλόγως με το πώς θα απολαύσεις όσα θα επιλέξεις.
Στα πρακτικά τώρα, τι θα φας: Ένα χειροποίητο bao από μαυροκούκι που σε στυλ χοτ ντογκ γεμίζεται με soft shell καβούρι, kimchi λάχανο, μαγιονέζα chilly, bonito. Η νέα τους burrata έχει chutney κεράσι / άγρια ρόκα / καραμελώμενα φουντούκια και μια απολαυστική γλυκιά επίγευση. Το ραβιόλι με το οποίο μας συστήθηκαν τον χειμώνα τώρα σερβίρεται ως μια εντελώς διαφορετική εκδοχή της καρμπονάρας, με καπνιστό χέλι, dashi μπέικον, confit κρόκος και tuille πεκορίνο. Το ψάρι ημέρας είναι ήδη must, συνήθως μαγιάτικο που προσφέρεται φρικασέ, με λαδολέμονο και μάραθο. Το κοντοσούβλι secreto είναι από χοιρινό iberico κι έχει συνδυαστεί άψογα με αφρό πράσινου μήλου, chimichurri κόλιανδρου και lemograss. Θα βρείτε επίσης μια πολύ σωστά ψημένη πάπια με πουρέ καρότου, καλοδουλεμένη σάλτσα hoisin, φινόκιο, ένα πραγματικά comfort χυλοπιτάκι που με στήθος arroser, μπούτι confit, αφρό ξηρού ανθότυρου καταφέρνει να ξυπνά μνήμες από μαμαδίστικο φαγητό, ένα ταρτάρ-ευφάνταστη παραλλαγή του μουσακά. Κι αυτά είναι μόνο μερικά απ’ όσα πρέπει να δοκιμάσετε εκεί. Για το φινάλε, θα βρεις ένα τρομερά δροσιστικό γλυκό, το «μάνγκο», λιτό αλλά με τη νοστιμιά που όλοι θέλουμε από ένα επιδόρπιο. Στα δύο άτομα θα σου προτείνουν να επιλέξεις και να μοιραστείς τέσσερα με πέντε πιάτα (αναλόγως ποια θα σου κάνουν το κλικ), θα σε καθοδηγήσουν έτσι ώστε να φτιάξεις τη δική σου ιδανική γευστική αλληλουχία.
Και τα ωραία του δεν τελειώνουν εκεί. Στο Lost Athens, η εμπειρία ολοκληρώνεται με τον προσωπικό σου κατάλογο μπύρας, ένα σημειωματάριο στο οποίο βάζεις το όνομά σου, κάνεις τσεκ σε όσες από τις 50 -κατηγοριοποιημένες ανάλογα με τον τόπο καταγωγής τους- μπύρες έχεις ήδη δοκιμάσει για να μπορούν την επόμενη φορά να σε βοηθήσουν πιο εύκολα να επιλέξεις κάτι κοντά κάτι παρόμοιο ή κάτι εντελώς διαφορετικό. Παράλληλα, έχουν μια νέα, ενημερωμένη wine list την οποία έχει επιμεληθεί ο Άγγελος Αντωνίου, με ετικέτες αποκλειστικά από τον ελληνικό αμπελώνα, από πιο γνωστά στο ευρύ κοινό αλλά και μικρότερα οινοποιεία που αξίζει να γνωρίσεις. Όπως το φαγητό του αλλάζει τρεις φορές το χρόνο, έτσι και η οινική λίστα θα εξελίσσεται ενώ όλες οι ετικέτες προσφέρονται τόσο σε ποτήρι όσο και σε φιάλη. Όσο για τα cocktails, το εστιατόριο κινείται στα κλασικά ενώ έχει δημιουργήσει και δύο signature με μπύρα.
Τις καθημερινές (όσο κρατάει το καλοκαίρι) ανοίγει στις 18:00 εκτός από το Σάββατο και την Κυριακή που ανάβει την κουζίνα του από τις 14:00 το μεσημέρι. Το Lost Athens είναι από αυτά τα μαγαζιά που τα επισκέπτεσαι μια φορά κι έπειτα τα συζητάς. Και θα ξαναπάς, και είναι πολύ πιθανό να γίνει το νέο σου στέκι.
Δες όλο το μεγάλο αφιέρωμα του NouPou στο Παγκράτι.