Μία συνταγή για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου που θα ερωτευτείς
Ο σεφ Βαγγέλης Λεούσης προτείνει για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου κουσκούς με γαρίδες και κρέμα φινόκιο και εμείς σου έχουμε τη συνταγή για να το φτιάξεις σπίτι.
- 13/02/2023
- Κείμενο: NouPou.gr
Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου έφτασε! Αν, ωστόσο, δεν έχεις προγραμματίσει έξοδο ή αν γενικώς προτιμάς ένα ρομαντικό δείπνο για δύο στο σπίτι, τότε σου έχουμε τη λύση. Άλλωστε, μη ξεχνάς, ο έρωτας περνάει πάντα από το στομάχι.
Ο Βαγγέλης Λεούσης, Executive Chef στο εστιατόριο Meraki του πολυτελούς ξενοδοχείου Cavo Tagoo στη Μύκονο, προτείνει κουσκούς με γαρίδες και κρέμα φινόκιο και δίνει όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες για να το ετοιμάσεις στο σπίτι.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Vaggelis Leousis (@leousis_vaggelis)
Υλικά για 2 μερίδες
250γρ. κουσκούς
3 τμχ φινόκιο, σε λεπτές φέτες
1 κιλό γαρίδες 16/20, ολόκληρες
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό κόκκινο
250γρ. καρότο, χοντροκομμένο
25γρ. πελτέ ντομάτας
150γρ. βούτυρο
2 κομμάτια αστεροειδή γλυκάνισο
1/2 ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο
1 lime, ξύσμα & χυμό
ξύσμα από 1 λεμόνι
ελαιόλαδο για σοτάρισμα
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Για τον πουρέ φινόκιο: Σε κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το φινόκιο μέχρι να μαλακώσει. Ίσως χρειαστεί και λίγο νεράκι για να το βοηθήσουμε. Αφού μαλακώσει, μεταφέρουμε σε μπλέντερ μαζί με το βούτυρο και χτυπάμε μέχρι να γίνει ένας λείος πουρές.
Για τον ζωμό: Καθαρίζουμε τις γαρίδες από τα κεφάλια και τα κελύφη και αφαιρούμε προσεκτικά το έντερο από τη ράχη τους. Κρατάμε στην άκρη τις καθαρισμένες γαρίδες για να τις ψήσουμε τελευταία στιγμή. Τα κεφάλια και τα κελύφη τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά με ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν χρώμα, προσθέτουμε το καρότο και το μισό κρεμμύδι χοντροκομμένο, τον πελτέ ντομάτας, τον γλυκάνισο και αφού καβουρδιστούν όλα μαζί, βάζουμε νερό μέχρι να καλυφθούν. Βράζουμε για 25 λεπτά, σουρώνουμε και κρατάμε τον ζωμό στην άκρη.
Για τις γαρίδες και το κουσκούς: Σε μία μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις γαρίδες, ίσα να πάρουν χρώμα και από τις δύο μεριές και τις βγάζουμε σε πιάτο. Στη συνέχεια, στην ίδια κατσαρόλα σοτάρουμε το υπόλοιπο κρεμμύδι ψιλοκομμένο και αφού γίνει διάφανο, προσθέτουμε το κουσκούς, αλατίζουμε και σοτάρουμε. Ρίχνουμε σιγά σιγά στην κατσαρόλα τον ζωμό από τις γαρίδες μέχρι να μαγειρευτεί το κουσκούς και σβήνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε τότε τον πουρέ από το φινόκιο για να δέσει το κουσκούς, το ξύσμα και τον χυμό από το lime, τον μάραθο και σερβίρουμε σε πιάτα. Τοποθετούμε επάνω σε κάθε πιάτο τις ψητές γαρίδες και γαρνίρουμε με τούφες από τον μάραθο και ξύσμα λεμονιού.