Το Μικρασιατικό Μεζεδοπωλείο είναι η οικογένεια στο πιάτο σου
Μετά από 10 χρόνια προϋπηρεσίας στη μικρασιάτικη κουζίνα και τις ανατολίτικες γεύσεις στου Ζωγράφου, το Μικρασιατικό Μεζεδοπωλείο αποκτά 'αδερφάκι' στα νότια προάστια και συγκεκριμένα στη Γλυφάδα.
- 20/10/2015
- Κείμενο: NouPou.gr
Τα μάτια μου σκανάρουν διακριτικά το κατάστημα. Από το πρώτο κιόλας δευτερόλεπτο καταλαβαίνω ότι η κουζίνα έχει ‘κατακλύσει’ τον εσωτερικό χώρο του μεζεδοπωλείου, προσθέτοντας όμορφες πινελιές στους τοίχους και στη διακόσμηση.
Το απόλυτο χαρακτηριστικό της κουζίνας – τα μπαχαρικά- κρέμονται με τσαχπινιά σε διάφορα σημεία του χώρου, ενώ τα παλιά παραδοσιακά μαγειρικά σκεύη (τα οποία μάλιστα έχουν έρθει από την Κωνσταντινούπολη και την Αντιόχεια), σε κάνουν να αισθάνεσαι ακόμη πιο κοντά με την μικρασιατική κουζίνα.
Μια οικογένεια – Η ισχύς εν τη ενώσει
Πίσω από το μαγαζί κρύβεται μια ολόκληρη οικογένεια: Ο μπαμπάς Σωτήρης, η μαμά Ραχήλ, και οι γιοι Ηλίας και Γιώργος έχουν ενώσει την αγάπη τους για την κουζίνα. Μέλος της -παρότι όχι εξ αίματος- είναι και ο Γιάννης, ο οποίος εδώ και 8 χρόνια συμμετέχει ενεργά σε αυτό το οικογενειακό εγχείρημα. Πάντως, το πιο ενδιαφέρον είναι ότι το εκρηκτικό αποτέλεσμα θα το καταλάβεις μόνο όταν δοκιμάσεις τα πιάτα τους. Με καταγωγή από την Αντιόχεια, μια πόλη στα βάθη της Μικράς Ασίας, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, και τους γονείς να ζουν μέχρι τα 17 τους στην Κωνσταντινούπολη, καταλαβαίνει κανείς ότι στην κουζίνα τα πράγματα είναι άκρως ενδιαφέροντα.
“Έχω αναμνήσεις από μια κουζίνα στο σπίτι που πάντα μοσχοβολούσε. Θυμάμαι τη μαμά να ζυμώνει, να κάνει τα κουλουράκια της, να ετοιμάζει λαχταριστές πίτες. Η κουζίνα δούλευε πάντα πυρετωδώς!”, παραδέχεται ο Γιώργος, ενώ παράλληλα μου εξηγεί ότι η μητέρα του δεν δούλευε ποτέ σε εστιατόριο. Από την άλλη, ο πατέρας του, μετρώντας χρόνια σε εστιατόρια (πρώτα ως σερβιτόρος), βρέθηκε πριν από αρκετά χρόνια σε ένα εστιατόριο στο Φάληρο με πολίτικη κουζίνα, στο οποίο δούλεψαν αργότερα και οι δύο γιοι. Kάπως έτσι η ζωή τους οδήγησε στο πρώτο Μικρασιάτικο Μεζεδοπωλείο, το οποίο η οικογένεια διατηρεί εδώ και 10 χρόνια στου Ζωγράφου, και φυσικά, στο νέο ‘συνονόματο’ μαγαζί στη Γλυφάδα.
Το μενού της μαμάς και του μπαμπά
Τα κρεατικά του οικογενειακού τραπεζιού – όπως οι παστουρμαδόπιτες και τα κεμπάπ – δεν άργησαν να φτάσουν στην κουζίνα του Μικρασιάτικου Μεζεδοπωλείου.
“Με το που γυρνάγαμε από το σχολείο αλλά και ο πατέρας από τη δουλειά, καθόμασταν και οι τέσσερις και απολαμβάναμε το γεύμα. Ήταν η οικογενειακή μας ιεροτελεστία”
Η πίτα λαχματζούν με συνταγή από την Αντιόχεια (μιας και υπάρχουν πολλές παραλλαγές της) είναι από τα πιάτα της μαμάς που έχει κυρίαρχη θέση στον κατάλογο , όπως επίσης και τα κουμπέιμπα, ή αλλιώς, κροκέτα από πληγούρι γεμιστή με μοσχαρίσιο κιμά, ένα φαγητό που στην Αντιόχεια δεν έλειπε ποτέ από κανένα γιορτινό τραπέζι. Η προσθήκη από τον μπαμπά είναι η παστουρμαδόπιτα και το χουνκιάρ μπεγεντί το οποίο είναι μελιτζάνα πουρές με μοσχαράκι κοκκινιστό.
Πράγματι, το μενού είναι μια οικογενειακή μίξη. Όπως μου λέει ο Γιώργος, έχει αφήσει κι αυτός το στίγμα του στον κατάλογο, με το πιάτο “ψαρονέφρι αλητεία”, το οποίο είναι μαριναρισμένο σε ένα “μυστικό” μιξ μπαχαρικών που ψήνεται στη σχάρα μαζί με τα ψητά λαχανικά και τις πατάτες που το συνοδεύουν.
Τα top 3 πιάτα του καταλόγου
Λαχματζούν, χουνκιάρ μπεγεντί και γιαουρτλού κεμπάπ. Μη φύγεις από το μεζεδοπωλείο αν δεν δοκιμάσεις αυτά τα 3 πιάτα. Μπόνους: Το μαντί, ένα χειροποίητο ζυμαρικό γεμιστό με μοσχαρίσιο κιμά, τα οποία είναι βουτηγμένα σε σως γιουρτιού (με λίγο σκόρδο) και τσιγαρισμένα μπαχαρικά.
Είναι τελικά όμως βαριά αυτή η κουζίνα; ‘Tα μπαχαρικά και το πιπέρι όντως μπορούν να βαρύνουν την μικρασιατική κουζίνα, όμως το έχουμε ψάξει το θέμα. Τα πιάτα μας είναι προσαρμοσμένα στους ελληνικούς ουρανίσκους. Έχουμε καταφέρει να βγαίνει η ίδια γεύση, με λιγότερα μπαχαρικά’. Βest seller πάντως είναι το χουνκιάρ μπεγεντί: Ένα πιάτο που ο κόσμος αρχικά διστάζει να το φάει, όμως με το που το δοκιμάζει τρελαίνεται.
“Υπάρχει απίστευτο μεράκι και αγάπη στη δουλειά που κάνουμε. Θα έλεγα ότι είναι κάτι μεταδοτικό. Περνάμε πολλές ώρες στην κουζίνα, χωρίς όμως να κοιτάμε το ρολόι. Αυτό είναι μαγικό”
Νομίζεις ότι θα φύγεις χωρίς να γλυκαθείς; Το παραδοσιακό καζάν ντι πι είναι πάντα κερασμένο στο τέλος του γεύματος οπότε φρόντισε να έχεις αφήσει λίγο χώρο στο στομάχι. Αν πάντως θες να δοκιμάσεις και τα υπόλοιπα γλυκά, υπάρχει και ωραιότατο εκμέκ με παγωτό καϊμάκι, αλλά και το σεκέρ παρέ, ένα σιροπιαστό μπισκοτάκι με αμύγδαλο που σερβίρεται με παγωτό είτε σκέτο. Ίσως όμως η καλύτερη επιλογή είναι το κιουνεφέ, ένα παραδοσιακό γλυκό από την Αντιόχεια που βρισκόταν στο οικογενειακό τραπέζι του Γιώργου μέρα παρά μέρα-οπότε καταλαβαίνεις σε τι σημείο το έχουν εξελίξει γευστικά.
Ένα τέτοιο «ταξίδι» πάντως, χρειάζεται και την κατάλληλη μουσική υπόκρουση, και φυσικά κι αυτό έχει προβλεφθεί. Η μουσική στηρίζεται πιο πολύ στο ρεμπέτικο και στο μικρασιάτικο τραγούδι, ενώ πολλές μέρες θα υπάρχουν και Live βραδιές. Όσο για τις τιμές; Απόλυτα φυσιολογικές (οι οποίες μάλιστα έμειναν σταθερές μετά την αύξηση του ΦΠΑ). Με 15 ευρώ το άτομο, θα φύγεις χορτασμένος. Και το κυριότερο, το πιο πιθανό είναι να θες να δώσεις πάλι ραντεβού εκεί, με την ίδια παρέα.
Info: Κωνσταντινουπόλεως 9, Γλυφάδα, 210-8980018, http://mikrasiatiko.gr/