Το Mutfak θα μπορούσε να είναι και η κουζίνα της μαμάς σου
Μετά από μια μικρή κουβέντα με τους ιδιοκτήτες Στέλλα Χούμη και Σπύρο Μάτσικα, δεν βρίσκουμε διαφορές. Και γι' αυτό ευθύνεται το μαμαδίσιο φαγητό τους.
- 07/07/2015
- Κείμενο: NouPou.gr
Πότε και υπό ποιες συνθήκες πήρατε την απόφαση να φτιάξετε το Mutfak και ποιος ήταν ο βασικός στόχος σας;
Στέλλα: Τόσα χρόνια, σε κάθε τραπέζι και γιορτή, όλοι μου έλεγαν πόσο πολύ απολαμβάνουν το φαγητό και πως πρέπει να ανοίξω εστιατόριο και να μαγειρεύω. Μου ζητούσαν συνταγές, μυστικά και -πάντα με τον καλό το λόγο- με παρότρυναν. Κάποια στιγμή αποφασίσαμε να το πραγματοποιήσουμε! Μπορεί να μην μαγειρεύω βέβαια αλλά κάθε ένας που επισκέπτεται το μαγαζί μας, είναι για μένα φιλοξενούμενος στην ῾κουζίνα῾ μου.
Πόσο εμποτισμένη στην γαστρονομική κουλτούρα του Έλληνα είναι η πολίτικη κουζίνα και πόσο συγκεκριμένα στο κοινό των νοτίων προαστίων;
Σπύρος: Αρκετά θα έλεγα. Πολλά πιάτα είναι οικεία στους Έλληνες σε σημείο του να τα θεωρούν κομμάτι τους. Στα νότια έχει γίνει μια στροφή στο kebap τον τελευταίο καιρό. Δεν μου φαίνεται παράξενο…τα μπαχάρια, τα υλικά (μελιτζάνες, σουτζούκι, παστουρμάς) της πολίτικης κουζίνας είναι πολύ αγαπητά στους Έλληνες.
Ποιο είναι εκείνο το μυστικό της γιαγιάς σας που έχετε ενσωματώσει στο μενού του Mutfak;
Στέλλα: Η γιαγιά μου έδινε συνταγές πάντα με ένα συστατικό λιγότερο, για να μην την φτάνει κανείς στην κουζίνα!Εμείς στο Mutfak τα βάζουμε όλα!
Ποιο είναι το αγαπημένο σας πιάτο όταν μεγαλώνατε; Αυτό που ζητούσατε από την μητέρα σας να σας φτιάχνει συνέχεια; Υπάρχει αυτούσιο (ή κάποια εκδοχή του) στον κατάλογο;
Στέλλα: Ο Σπύρος δεν είναι από την Πόλη, μέχρι πριν 3 χρόνια δεν ήξερε καν τι θα πει γιαουρτλού (γέλια).
Τι μαγειρεύετε στις οικογενειακές σας συγκεντρώσεις; Tι περιλαμβάνει το μενού και πόσο κοντά, ως γεύση και ως ατμόσφαιρα, είναι σε αυτό που βιώνει ο επισκέπτης στο Mutfak;
Στέλλα: Όλος ο κατάλογος είναι στημένος σαν να κανονίζω το μενού μιας γιορτής στο σπίτι. Σημαντική διαφορά, ο ξυλόφουρνος ο οποίος ανεβάζει τα πιάτα σε άλλο επίπεδο, και τον οποίο δεν έχουμε στο σπίτι για να μας ψήνει πχ. τα λαχματζούν. Οπότε, πέρα από τα πιάτα που φτιάχνονται στον ξυλόφουρνο, όλα τα άλλα, ντολμαδάκια, μελιτζανοδαλάτα, ταμπουλέ, παστουρμαδόπιτα, χιουνκιάρ, είναι αναπόσπαστο κομμάτι ενός πολίτικου καλέσματος
Ποιο είναι το μεγαλύτερο κομπλιμέντο που σας έχει κάνει για την μαγειρική σας ο εγγονός σας και ποιο έχετε λάβει από πελάτη;
Στέλλα: Ο 15 μηνών εγγονός μου τρελαίνεται για πουρέ μελιτζάνας, που δεν το περίμενα. Αλλά τρώει τα πάντα εδώ. Ακόμα και γύρο! Από πελάτη τα κρατάω όλα, ειδικά αυτά για την ποιότητα, και μου δίνουν δύναμη όταν νιώθω πτώμα από την κούραση. Το πιο περίεργο όμως ήταν από μια κυρία που είχε έρθει και εγώ ένιωθα ότι δεν έφαγε τίποτα. Στο τέλος την πλησίασα και ευγενικά την ρώτησα αν κάτι δεν της άρεσε, και μου απάντησε πως ήταν χορτοφάγος και δεν περίμενε να φάει ποτέ τόσο ωραία.
Για τι συγκεκριμένα από όσα έχετε καταφέρετε στο Mutfak νοιώθετε περισσότερο περήφανοι; Ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που συναντήσατε; Π.χ. η εύρεση καλών συνεργατών στην κουζίνα ή καλών πρώτων υλών.
Σπύρος: Για το ότι δεν κάνουμε εκπτώσεις στην ποιότητα των υλικών μας. Το οποίο είναι πολύ δύσκολο όταν έρχονται και σου προτείνουν σε μισή τιμή πολλά από αυτά που αγοράζεις. Αλλά ήταν η δέσμευση μας από την αρχή και 4 χρόνια μετά το έχουμε τηρήσει.
Πού, εκτός Mutfak, έχετε φάει την καλύτερη Πολίτικη κουζίνα της ζωής σας; Σε κάποιο θρυλικό εστιατόριο της πόλης ή στο τραπέζι της γιαγιάς;
Στέλλα: Στην Πόλη το χώμα που μεγαλώνουν οι μελιτζάνες είναι αλλιώς, το βούτυρο είναι αλλιώς, με αποτέλεσμα και το τελικό αποτέλεσμα να έχει άλλη “γλύκα”. Οπότε όπου και να φας, είναι απόλαυση. Αν και το Beyti νομίζω είναι στην κορυφή της λίστα μου για τα πιο λαχταριστά κρέατα στην Πόλη.
Ποιο είναι εκείνο το πιάτο το Mutfak που έχει εξελιχθεί απροσδόκητα σε bestseller; Εκείνο που σας εξέπληξε με την δημοτικότητά του;
Σπύρος: Σίγουρα τα ντολμαδάκια!Έρχονται από την Λυκόβρυση μόνο για αυτά. Και μιλάμε για ένα πιάτο που ο καθένας μπορεί να φτιάξει σπίτι του. Παρ᾽όλα αυτά δεν λείπει από κανένα τραπέζι.
Τι είναι αυτό που μαθαίνει για πρώτη φορά (ή συνειδητοποιεί ότι μέχρι τώρα πίστευε λάθος) για την Πολίτικη κουζίνα κάποιος που θα έρθει για φαγητό στο Mutfak;
Πως δεν είναι βαριά σαν κουζίνα. Με την προϋπόθεση πως είναι σωστά μαγειρεμένα και έχεις φάει νορμάλ ποσότητα. Δεν υπάρχει περίπτωση να σου πέσει πιο βαριά από ένα burger ή μια καρμπονάρα.
Mutfak
Λαοδίκης 38, Γλυφάδα
τηλ. 2108949060