Το Napolitivo φέρνει την πιο διάσημη πίτσα του πλανήτη στη Μαρίνα Φλοίσβου
Λαχταριστή ναπολιτάνικη πίτσα μπροστά στη θάλασσα. Μια από τις πιο αυθεντικές γαστρονομικές απολαύσεις που μπορεί να βιώσει κάποιος, από αυτό το καλοκαίρι επιτέλους και στα νότια προάστια.
- 12/07/2016
- Κείμενο: NouPou.gr
Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι η πρώτη φορά που η λέξη πίτσα εμφανίζεται στον γραπτό λόγο, ήταν στη Νάπολη του 1.000 μ.χ, ως αναφορά στον τρόπο που η καυτή πίτα βγαίνει από τον φούρνο. Στους δικούς της δρόμους ήταν που, ήδη από τον 18ο αιώνα, όταν δηλαδή χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ντομάτα, πουλιόνταν ως το αγαπημένο φαγητό των φτωχών, με τους πλούσιους και τους τουρίστες να ριψοκινδυνεύουν μπαίνοντας στις φτωχοσυνοικίες προκειμένου να τη δοκιμάσουν. Ενώ Ναπολιτάνος ήταν και ο δημιουργός, πίσω στο 1880, της pizza μαργαρίτα που την έφτιαξε προς τιμήν της επίσκεψης της βασίλισσας Μαργαρίτας και η οποία έχει τα χρώματα της ιταλικής σημαίας (κόκκινο-ντομάτα, λευκό- μοτσαρέλα, πράσινο-βασιλικός).
Με άλλα λόγια, δεν έχεις δικαίωμα να ισχυρίζεσαι ότι έχεις δοκιμάσει πίτσα στη ζωή σου, αν δεν έχεις δοκιμάσει την αυθεντική Ναπολιτάνικη. Αυτή που από τις αρχές Ιουλίου προσγειώθηκε στην Μαρίνα Φλοίσβου, όταν άνοιξαν οι πόρτες του Napolitivo (δηλαδή Napoletana+ Aperitivo).
Οι άνθρωποι που αγάπησαν την πίτσα λίγο παραπάνω απ’ όλους εμάς, που απλώς τη ψάχνουμε μέσα στη δική μας πόλη, ταξίδεψαν μέχρι την Νότια Ιταλία έτσι ώστε να βρουν την καλύτερη ναπολιτάνικη πίτσα, να εκπαιδευτούν από τους πλέον ειδικούς και, στη συνέχεια, να μας τη φέρουν δώρο στη δική μας νότια Αθήνα.
Ο καλύτερος λόγος να επισκεφθείς το Napolitivo, ένα all day pizza aperitivo bar που έρχεται να συμπληρώσει ιδανικά το μωσαϊκό γαστρονομικών εμπειριών που μπορεί να απολαύσει κανείς αυτό το καλοκαίρι, τόσο στη Μαρίνα Φλοίσβου όσο και συνολικά στα νότια προάστια.
Καλό είναι να γνωρίζεις πως η ναπολιτάνικη πίτσα έχει κάποιες βασικές ιδιαιτερότητες σε σχέση με την πίτσα της Ρώμης ή τη δική μας που είναι κάτι που δεν γέρνει ούτε προς Νάπολη, ούτε προς Ρώμη. Η δική τους πίτσα, η original, είναι πολύ μαλακή και πάρα πολύ λεπτή. Ουσιαστικά δεν μπορείς να υποστηρίξεις τη φράση «την πίτσα πρέπει να την τρως με το χέρι», γιατί απλώς δεν γίνεται. Πρέπει να την κόψεις χρησιμοποιώντας μαχαιροπίρουνα ή, αλλιώς, να την διπλώσεις, σαν κρέπα.
Επίσης για να πετύχεις τη δική τους πίτσα της Νάπολης πρέπει να ακολουθήσεις μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία παραγωγής. Μια διαδικασία αυστηρά πιστοποιημένη από τον τοπικό τους οργανισμό Associazione Verace Pizza Napoletana (AVPN), απ’ όπου βρήκαν και στο Napolitivo τους εκπαιδευτές τους, Rosario και Giovanni. Εκείνοι μας έδειξαν από πρώτο χέρι πως κάνουν την ναπολιτάνικη πίτσα εντός των χειροποίητων ξυλόφουρνων που ξεχωρίζουν στο χώρο και οι οποίοι φτιάχτηκαν στη Νάπολη με τούβλα από το Βεζούβιο. Τελικά, το να έχεις καρφωμένο το βλέμμα σου στην πίτσα, μπορεί να σου μάθει πολλά περισσότερα απ’ όσα νομίζεις.
Το ζυμάρι της ναπολιτάνικης πίτσας, αφού φτιαχτεί, χωρίς λάδι, ζάχαρη, μαγιά και συντηρητικά, χρειάζεται να ωριμάσει 12 με 24 ώρες μέσα σε ένα ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο με σταθερή θερμοκρασία τους 20 με 23 βαθμούς κελσίου. Σαν εκείνο το γυάλινο που θα δεις κοιτώντας την ανοιχτή κουζίνα του Napolitivo.
Στην συνέχεια, οι «πιτσαδόροι» του, τοποθετούν την πίτσα στον ξυλόφουρνο κατευθείαν από τη Νάπολη, σε θερμοκρασία περίπου 600 βαθμών κελσίου, όπου και ψήνεται μέσα σε 60 με 90 δευτερόλεπτα. Ιδανικό για ανθρώπους που πεινάνε αφάνταστα.
Το μαγικό αυτής της διαδικασίας παραγωγής είναι πως η ζύμη της πίτσας δεν σκληραίνει ποτέ και πως η κάθε μια έχει φτιαχτεί έτσι ώστε να είναι η ποσότητα που μπορεί να φάει ένας άνθρωπος μόνος του.
Δεν θα μπορούσε να γίνει και αλλιώς, αφού η κουλτούρα τους στη Νάπολη υποστηρίζει τον καθένα να παίρνει την πίτσα του. Κοινώς, ποια πιάτα για τη μέση;
Στο Napolitivo, λοιπόν, μπορείς να φας όσες πίτσες θέλεις από το πρωί μέχρι το βράδυ, καθώς είναι ένα all day aperitivo, όπου μπορείς να απολαύσεις τον espresso, το κρασί, το φρέσκο ιταλικό gelato τους, εκλεκτά ελληνικά και ιταλικά κρασιά, σάντουιτς με αλλαντικά και διάφορα τυριά της επιλογής σου και φυσικά, ναπολιτάνικη πίτσα. Όμως η ναπολιτάνικη αλμυρή πίτσα δεν είναι η μόνη επιλογή που μπορείς να κάνεις.
Στον κατάλογο γλυκών του Napolitivo υπάρχει, μεταξύ άλλων, και το Pizzi Pizzi. Το Pizzi Pizzi είναι το δικό τους γλυκό, το οποίο παρασκευάζεται με τη ζύμη από την πίτσα, μασκαρπόνε και πάρα πολλή σοκολάτα και η όλη ιδέα πίσω από αυτό είναι να το μοιραστείς με τον αγαπημένο σου. O ιδανικός γλυκός επίλογος σε μια πραγματικά μοναδική εμπειρία.
*Φωτό: Σύλβια Σαχίνη
Info: Napolitivo, Μαρίνα Φλοίσβου, Φάληρο, τηλ. 210-984 0112, www.facebook.com/napolitivo