Μπαρδόν: Νέα άφιξη στον «μικρόκοσμο» της πλατείας Βαρνάβα
To 2024 όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Παγκράτι!Όμορφο, ανεπιτήδευτο, με πραγματικό ενδιαφέρον για φροντισμένο φαγητό, το Μπαρδόν είναι το νέο σύγχρονο μεζεδοπωλείο του Παγκρατίου για εξόδους με την παρέα.
- 08/02/2024
- Κείμενο: Άννυ Τζαβέλλα
- Φωτογραφίες: Κατερίνα Καπετάνη
Παντρεύοντας έντεχνα το οικείο με το δημιουργικό, το Μπαρδόν συστήνεται στο αθηναϊκό κοινό υιοθετώντας τη φιλοσοφία του μεζεδοπωλείου σε μία πιο σύγχρονη εκδοχή και γίνεται το νέο στέκι στο Παγκράτι για φαγητό, ποτό ή και τα δύο.
Πρόκειται για το νέο εγχείρημα της έμπειρης ομάδας του Geppetto, του all day bar που έχει καθιερωθεί όλα αυτά τα χρόνια ως αγαπημένος προορισμός στην πλατεία Βαρνάβα, την οποία επέλεξαν και για το Μπαρδόν. Άλλωστε, δεν μπορείς να το αρνηθείς: είναι μία από τις πιο hot γειτονιές της πόλης.
Ο χώρος του είναι άνετος, φωτεινός και σε προδιαθέτει να πάρεις την παρέα σου, να πιάσετε μια θέση στα τραπέζια και να απολαύσετε πιάτα για τη μέση. Χάρη στις μεγάλες, ψηλές τζαμαρίες μπορείς να χαζεύεις έξω την περαντζάδα, ενώ σημείωσε πως στον ημιόροφο υπάρχει ένα μικρό, cozy πατάρι για πιο prive εξόδους, με θέα στην πλατεία.
Το Μπαρδόν ανοίγει από νωρίς και μας υποδέχεται με έναν μικρό κατάλογο πρωινού, ωστόσο ο χαρακτήρας του μαγαζιού αλλάζει από το μεσημέρι και έπειτα, όταν ανοίγει η κουζίνα και μαζί της η όρεξή μας για ποιοτικούς μεζέδες συνοδεία διαλεχτών ποτών.
Το μενού εστιάζει στην comfort ελληνική κουζίνα, με πολλές επιρροές από την Κρήτη. Tο team έχει δώσει έμφαση στην καλή πρώτη ύλη, δημιουργώντας έναν κατάλογο με ωραία πιάτα σε κάθε στάδιο. Για ορεκτικό θα δοκιμάσεις από φάβα Σχοινούσας και ντολμαδάκια, μέχρι χούμους και μελιτζάνα με ρόδι, σουμάκ, μαυροκούκι και πετιμέζι, ενώ από τις σαλάτες θα σε κερδίσει η “Πολίτικη” με λάχανο, καρότο, σέλερι και πίκλες.
Ως προς τα κυρίως, καλείσαι να διαλέξεις ανάμεσα σε θαλασσινά και κρέας, αλλά μπορείς να κάνεις το δικό σου mix n’ match, ανάλογα τη διάθεση της παρέας. Σου προτείνουμε τη γαρίδα με σκορδοβούτυρο, γλυκιά πάπρικα και λάιμ, αλλά και το ξιδάτο χταποδάκι που εδώ σερβίρεται με σουσάμι, γλάσο ροδιού ασκολύμπρους.
Από κρέας, το λουκάνικο έρχεται σε δύο εξίσου νόστιμες εκδοχές: ξιδάτο με γαλομυζήθρα και σταμναγκάθι και στη σχάρα με πάπρικα Θεσσαλονίκης και ψητή πατάτα. Δοκίμασε όμως και το συκωτάκι που έρχεται καλοψημμένο και μοσχοβολά αρώματα, αλλά και τα μοσχαρίσια κεφτεδάκια που μοιράζονται εύκολα.
Από το τραπέζι δεν γίνεται να λείπει ένα καραφάκι με το σωστό απόσταγμα. Εδώ η ομάδα έχει δώσει μεγάλη προσοχή και παρουσιάζει μια εκτενή λίστα με παλαιωμένα τσίπουρα και ιδιαίτερους κωδικούς σε ούζα, με πιο premium προτάσεις που δε θα βρεις εύκολα αλλού. Να σου πούμε μάλιστα ότι στο Μπαρδόν έχουν το δικό τους εμφιαλωμένο τσίπουρο, με την επωνυμία του μαγαζιού, το οποίο αξίζει να είναι μέσα στις επιλογές σου. Παράλληλα, υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε ετικέτες κρασιού, ενώ για όσους το επιθυμούν υπάρχει ρακόμελο και οινόμελο.
Αν πάλι ζητάς ένα καλοφτιαγμένο cocktail, εδώ είσαι και πάλι καλυμμένος. Στα signature θα συναντήσεις ιδιαίτερους συνδυασμούς με το ελληνικό στοιχείο να κυριαρχεί για μία ακόμη φορά. Σου προτείνουμε το “Ambrosia” με μαστίχα Χίου, λάιμ, βασιλικό και φράουλα ή το “Aegean Collins” που έρχεται με τζιν αρωματισμένο με θυμάρι και αγγούρι, φρέσκο λεμόνι, μέλι ανθέων, δροσερά φύλλα δυόσμου και τζίντζερ.
Εννοείται πως θα βρεις και κωδικούς που έχουν στη βάση τους το τσίπουρο, όπως το “Μαργαρίτα η Μαργαρώ” στο οποίο γίνεται μια μίξη τσίπουρου και τεκίλα, το οποίο ενισχύεται με λάιμ, γκρέιπφρουτ, αλάτι, βανίλια και περγαμόντο. Υπάρχει και το “Hephaestous” με τσίπουρο και ρούμι από τη Μαρτινίκα, τζίντζερ, μοσχοκάρυδο, λάιμ και μανταρίνι.
Το Μπαρδόν είναι εκείνο το μέρος που θα σου έρθει στο μυαλό όταν πεις «πάμε βόλτα για φαγητό». Είναι εκείνο το στέκι που χωρίς πολλά πολλά θα σε κάνει πιστό θαμώνα του για μεσημεριανές ή βραδινές συναντήσεις. Είναι εκείνο το αλλιώτικο μεζεδοπωλείο που θα σε φιλοξενεί στις πιο χαλαρές στιγμές σου. Και δεν χρειάζεσαι τίποτα άλλο.