Esthio: Βαλκανικές γεύσεις σε πειραγμένες συνταγές στο νέο εστιατόριο στο Κουκάκι
Στο Esthio ο Έλβι-Δημήτρης Ζύμπα υμνεί τη βαλκανική κουζίνα, σερβίροντας παραδοσιακά πιάτα από χώρες όπως η Σερβία, η Βουλγαρία, η Αλβανία και -φυσικά- η Ελλάδα, σε μια πιο πειραγμένη εκδοχή.
- 10/10/2023
- Κείμενο: Άννυ Τζαβέλλα
Το Esthio (από το αρχαιοελληνικό εσθίω, τρώω), το νέο εστιατόριο επί της Δημητρακοπούλου στο Κουκάκι, που βρίσκεται, μάλιστα, σε απόσταση αναπνοής από το μετρό της Ακρόπολης, αποτελεί το νέο hotspot της πόλης, στο οποίο θα απολαύσεις γεύσεις από τον γαστρονομικό πλούτο των βαλκανίων.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Esthiō (@esthio.athens)
Εδώ, ο σεφ Έλβι-Δημήτρης Ζύμπα, ο οποίος συνεργάζεται με τους Γιάννη Μπουτσικάρη και Θοδωρή Λεονταρίτη (ιδιοκτήτες του 7 Cactus), φέρνει αγαπημένες γεύσεις από βαλκανικές χώρες, σε συνταγές δοσμένες πιο δημιουργικά. Για παράδειγμα, όπου χρησιμοποιείται κανονικά κρέας, ο σεφ επιλέγει ψάρι, όπως στο αλβανικό gjellë me arra (με κοτόπουλο ή μοσχάρι), όπου ο Έλβι-Δημήτρης Ζύμπα το φτιάχνει με σκορπίνα. Στο Esthio συναντάμε και ένα από τα πιάτα του σεφ που ξεχώρισαν στο Άλφicon, το μέρος που τον σύστησε στο Αθηναϊκό κοινό και δεν είναι άλλο από τον γιαουρτοταβά με αρνίσια γλυκάδια.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Esthiō (@esthio.athens)
Μερικά πιάτα που επίσης μας κέντρισαν το ενδιαφέρον είναι η χταποδόπιτα, με κοκκινιστό χταπόδι τυλιγμένο σε χειροποίητο φύλλο, συνοδευόμενο από ταραμά και λάδι μυρωδικών, η μαριναρισμενη γαρίδα με τομάτα, τυρί γαλένι και πράσινη πιπεριά κέρατο, ενώ έντονες (θετικές) αναφορές γίνονται για το χειροποίητο προζυμένιο ψωμί με 3 διαφορετικά άλευρα, το οποίο συνοδεύεται από μαϊντανοσαλάτα εμπνευσμένη από τις Κυκλάδες, ελαιόλαδο και ελιές από την Μάνη. Όσο για την οινική του λίστα, αυτή έχει χτιστεί πάνω σε ελληνικά κρασιά, με τη βοήθεια του Perry Παναγιωτακόπουλου.