Line: Η νέα πολυσυζητημένη άφιξη της Αθήνας δεν μοιάζει με τίποτα από όσα έχεις δει
Ένας υπέροχος και φωτεινός χώρος, μια μεγάλη και πανέμορφη μπάρα, κλασικά cocktails, κρασί χωρίς σταφύλι, νομαδικές ζυθοποιήσεις, προζυμένια ψωμιά και θεσπέσιο bar food. Αυτό είναι το Line στα Κάτω Πετράλωνα.
- 03/02/2022
- Κείμενο: Δημήτρης Κουπριτζιώτης
Σιγουρα το έχεις δει σε κάποιο story στο instagram. Σίγουρα κάποιος σου έχει μιλήσει για αυτό το νέο μαγαζί με το ιδιαίτερο όνομα που μόλις άνοιξε στα Πετράλωνα. Ίσως φταίει ότι τρία από τα πιο σημαντικά ονόματα της εγχώριας μπαρ σκηνής ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν κάτι που δεν μοιάζει σε κανέναν βαθμό, σε καμία πτυχή του με ό,τι έχεις δει μέχρι τώρα. Και όλα αυτά ακολουθώντας τη «μέθοδο της αναρχίας».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Alejandro Gkikopoulos (@alejandrogk)
Μόλις περάσεις την πράσινη πόρτα και κάνεις στην άκρη τη βαριά κουρτίνα, θα αντικρίσεις την υπέροχη μπάρα του, η οποία δεσπόζει στα 550 τετραγωνικά μέτρα της παλιάς γκαλερί Ζουμπουλάκη στα Κάτω Πετράλωνα. Εκεί η ομάδα της Nine Design έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα από όλους. Έδωσε ζωντάνια σε κάθε μικρή ή μεγάλη γωνιά του χώρου, κάνοντάς τον -αν και μεγάλο-οικείο και “γεμάτο”. Αυτά που ξεχωρίζουν είναι το open εργαστήριο όπου μπορείς να δεις όλα τα υπέροχα καλούδια που δημιουργούνται μέσα στο Line αλλά και η εσωτερική αυλή, όπου στοιχηματίζω ότι μόλις φτιάξει λίγο ο καιρός θα είναι δύσκολο να βρεις να κάτσεις.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ninedesign (@ninedesign.gr)
Το Line είναι ένας all-day χώρος που εμπνεύστηκαν ο Βασίλης Κυρίτσης και ο Νίκος Μπάκουλης του The Clumsies (δεν χρειάζονται συστάσεις) και ο εκ των δημιουργών των artisanal αναψυκτικών Three Cents Δημήτρης Νταφόπουλος. Αυτό ίσως από μονο του να αποτελεί εγγύηση για να το επισκεφτείς, όμως τα παιδιά δεν έμειναν εκεί. Θέλησαν να δημιουργήσουν κάτι μοναδικό και καινοτόμο σε κάθε πτυχή του project τους. Όπως μας είπε ο Νίκος Μπάκουλης, διαβάζοντας πριν από κάποια χρόνια ένα άρθρο για το πρόβλημα βιωσιμότητας του σταφυλιού και κατ’ επέκταση του κρασιού, αποφάσισαν να πειραματιστουν πάνω στο κρασί που δεν είναι από σταφύλι αλλά από άλλους καρπούς. Μπορείς να το πεις fruit wine, μπορείς να το πεις αλκοολούχο χυμό φρούτων ή grapeless wine. Σημασία έχει ότι στο Line φτιάχνουν χρησιμοποιώντας την μέθοδο της αναρχίας κρασιά που δεν είναι κρασιά αλλά είναι απίστευτα ενδιαφέρονται και γευστικά.
Κρασιά από σύκο Κύμης, από ρόδι από την Τιθορέα, από μήλο από την Βόρεια Ελλάδα, από μέλι από βαμβάκι που έρχεται από την Καρδίτσα. Όπως μας είπε ο Βασίλης, πρόκειται για ένα project που το δουλεύουν εδώ και δύο χρόνια. Σκοπός τους να βλέπουμε κρασιά από πολλά ακόμα φρούτα, διαφορετικής χρονιάς αλλά και να πειραματιστούν με το πώς επηρεάζει το terroir γευστικά το κάθε αποτέλεσμα. Όλα αυτά σε συνεργασία με τον Θάνο Γεωργιλά, οινολόγο του T-oinos της Τήνου. Προσωπικά αυτό που λάτρεψα είναι από την κατηγορία fancy αυτό με το ρόδι, τον καπνό και το τριαντάφυλλο.
Αν τόση ώρα ψάχνεις να βρεις πού είναι τα cocktail, ήρθε η ώρα τους. Ο κατάλογος έχει κλασικές συνταγές στις οποίες όμως εφαρμόζονται είτε καινοτόμες μέθοδοι παρασκευής είτε σαν συστατικά έχουν βερμούτ από τα κρασιά που αναφέραμε πριν. Επίσης αξίζει να δοκιμάσεις τις μπύρες τους, η παρασκευή των οποίων γίνεται στις εγκαταστάσεις της Alea Brewing Co.
Αν γυρίσεις τον κατάλογο από την άλλη, θα βρεις και τις επιλογές σε φαγητό. Το πρώτο πράγμα που επιβάλλεται να πάρεις στο Line είναι φυσικά το ψωμί από την αυτοδίδακτη baker Φαίδρα Μαυροειδή Σβανά. Δοκίμασα τις επιλογές από παντζάρι, από μαύρο σκόρδο, από κακάο και καφέ και από σιμιγδάλι και η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω ποιο μου άρεσε περισσότερο. Οι τέσσερις φέτες συνοδεύονται από αρωματισμένο βούτυρο, αρωματισμένο λάδι και ελιές, buttermilk και ένα spread από το σύκο που έχει μείνει από την παρασκευή των ‘κρασιών’.
Μετά ήρθαν και τα υπόλοιπα πιάτα του μενού το οποίο έχει επιμεληθεί ο πολλά υποσχόμενος σεφ Παύλος Κυριάκης, που μας έκανε εντύπωση στο μενού του Zillers. Η φιλοσοφία είναι bar food & food to share. Δοκιμάσαμε μια πολύ νόστιμη αθηναϊκή σαλάτα, σερβιρισμένη σε φύλλο μαρουλιού, έναν λαχανοντολμά, ένα μοσχαρίσιο ταρτάρ με τραγανό κρεμμύδι, σχοινόπρασο και αυγολέμονο, τρία είδη hot dogs σε διάφορα ψωμιά με λουκάνικο ή με καπνιστό χέλι, και ήταν όλα τους ιδιαίτερα και πολύ σωστά δομημένα σε γεύσεις και υφές. Στα γλυκά θα σου προτείνω να πάρεις όπως-και-δήποτε την creme brulee με τρούφα.
Όπως μας είπαν ο Νίκος, ο Βασίλης και ο Δημήτρης, το μενού του φαγητού είναι διαφορετικό από το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι και άλλο από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ, ενώ τις Κυριακές θα έχουν θεματικό brunch με φίλους τους να αναλαμβάνουν τα decks με βινύλια, παίζοντας την αγαπημένη τους μουσική.