Τα νέα εστιατόρια και μπαρ της Αθήνας που θα γίνουν στέκια μας αυτό τον χειμώνα
Εστιατόρια, bars, street food στέκια και brunch spots ανανεώνουν και αυτή τη σεζόν τον γαστρονομικό χάρτη της πόλης και φιλοδοξούν να γίνουν τα νέα σου στέκια.
- 10/10/2022
- Κείμενο: Μάρω Σενετάκη
Η εστίαση στην Αθήνα δεν ησυχάζει ποτέ και έτσι, μετά το πρώτο «κύμα» αφίξεων της νέας σεζόν, προστέθηκαν νέα εστιατόρια και bars. Άλλα υμνούν τις παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις, άλλα αγαπούν τις κουζίνες του κόσμου και άλλα σε καλούν για brunch, σνακ ή γλυκό. Όσο για τα νέα bars είτε αγαπάς τα cocktails, είτε το κρασί ή την μπύρα, σίγουρα θα βρεις κάτι νέο να δοκιμάσεις.
Ξεκινώντας από τα νότια, στον γαστρονομικό χάρτη της Γλυφάδας έχουν ήδη προστεθεί ένα κρητικό εστιατόριο και ένα κινέζικο, αλλά και μία νέα pub για τους λάτρεις του ζύθου. Πρώτη άφιξη στη λίστα λοιπόν, το εστιατόριο Parasties (Κωνσταντινουπόλεως 9), που μετά το Ηράκλειο της Κρήτης αποκτά μία ακόμη νέα διεύθυνση, στο κέντρο της Γλυφάδας. Σε ένα περιβάλλον με minimal διακόσμηση και αισθητική, σερβίρει κρητικές σπεσιαλιτέ με πρωτότυπα twists, ψημένες στη φωτιά (παραστιά).
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Tyson Comfort Pub (@tyson_pub)
Στο Νο8 της Γιαννιτσοπούλου πάλι, της οδού που συγκεντρώνει όλο και περισσότερες γευστικές προτάσεις στη Γλυφάδα, έχει προστεθεί το Cheer, ένα bar restaurant που έχει στόχο να μας ταξιδέψει στην Ανατολή, μέσα από γεύσεις της κινέζικης κουζίνας. Η νέα Tyson Comfort Pub (Κύπρου 18) συμπληρώνει την τριάδα των αφίξεων στην Γλυφάδα, και φέρνει ένα νέο στέκι για όσους αγαπούν τη μπύρα, συνδυάζοντας την με ιδιαίτερα πιάτα όπως κροκέτες πατάτας με πάνκο, κοτόπουλο και πικάντικη γραβιέρα, τάκος με μοσχάρι και πιπεριές pasilla ή churrasco μαύρου χοίρου.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Mini Habits (@minihabits.gr)
Τρεις νέες αφίξεις συναντάμε και στη Νέα Σμύρνη, με πρώτο το Mini Habits (25ης Μαρτίου 25), «αδερφάκι» του New Habits που φιλοδοξεί να γίνει αγαπημένο pit stop για όσους πάνε πλατεία, προσφέροντας καφέ, γλυκά -σε συνεργασία μάλιστα με το ΦΙΛΙΝΓΚΣ του Παγκρατίου, στο οποίο θα αναφερθούμε αναλυτικότερα παρακάτω-, πιάτα brunch αλλά και σαλάτες, burgers και μακαρονάδες για εσένα που ψάχνεις ένα γρήγορο και χορταστικό take away.
Στη bar σκηνή της Νέας Σμύρνης τώρα, συναντάς το νέο Mataroa Social Club (Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου 57), ένα νέο bar με πολλές επιλογές σε signature coktails, αλλά και κλασικά αγαπημένα, τα οποία μπορείς να απολαύσεις σε ένα όμορφο περιβάλλον, που θυμίζει νησί. Σε μια δροσερή αυλή παλιάς μονοκατοικίας υπό τη σκιά των δέντρων, το Popolo (Αντισυνταγματάρχου Φιλίππου 20) επίσης ειδικεύεται στα cocktails συνδυάζοντάς τα με finger food επηρεασμένα από διάφορες κουζίνες του κόσμου. Πίτσες corn-dogs, σαλάτες κοτομπουκιές, τυριά, αλλαντικά και άλλα, σου δίνουν μια καλή αφορμή να βρεθείς με φίλους ένα χαλαρό, δροσερό βράδυ του φθινοπώρου.
Σε καφενείο βγαίνεις; Στο new age καφενείο του Νέου Κόσμου, το Τιτάνας (Σισμάνη 18) θα πας και θα ξαναπάς. Στα μόλις 11 τετραγωνικά του σερβίρει καθημερινά πρωινό καφεδάκι με τοστ γαλοπούλα-τυρί ή… φυστικοβούτυρο-μαρμελάδα και δημητριακά με γάλα (!), ενώ προς το βραδάκι υπάρχει ούζο, τσίπουρο, κρασί αλλά και μπύρα, τα οποία μπορείς να συνοδεύσεις με μεζέδες ή με διάφορα σνακ που βρίσκεις στο παντοπωλείο εντός του μαγαζιού.
Και σιγά-σιγά πιάνουμε κέντρο, κάνοντας πρώτα μία νέα στάση στο Μετς, μία από τις πιο ζωντανές και αγαπημένες μας γειτονιές εκτός νοτίων προαστίων. Αυτή τη φορά βέβαια, η νέα άφιξη που συζητιέται πολύ δεν είναι ούτε bar ούτε εστιατόριο ή μάλλον θα μπορούσες να το πεις και εστιατόριο που σερβίρει μόνο γλυκά. Ο λόγος για το Ρεσιτάλ (Ἀναπαύσεως 15), όπου ο pastry chef Δημήτρης Γεωργόπουλος με την ομάδα του, ετοιμάζουν δημιουργικά, εστιατοριακού τύπου γλυκά που θα σε κάνουν να κολλήσεις.
Στο Παγκράτι, στην πιο δυναμική γειτονιά της Αθήνας, που οι νέες αφίξεις μοιάζουν να μην σταματούν ποτέ (άραγε έχουν μείνει άλλα μαγαζιά στην περιοχή ή έγιναν όλα café, εστιατόρια και bars;), βρίσκουμε μεταξύ άλλων το Borghese (Αρχέλαου 19) το νέο street food στέκι που θα σε μάθει να τρως σάντουιτς αλά ιταλικά, επιλέγοντας ανάμεσα σε 21 διαφορετικές εκδοχές με ιδιαίτερα υλικά από τη γειτονική χώρα για να φας στο χέρι, ή για να καθίσεις στα τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο, χαζεύοντας την περαντζάδα. Σημείωσε ότι εκεί θα βρεις και ιταλικά delis για να πάρεις για το σπίτι, από ζυμαρικά, αλλαντικά και τυριά, μέχρι μαρμελάδες και κρασιά.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ΦίΛΙΝΓΚΣ (@feelings.ath)
Αν τώρα θέλεις γλυκό, θα κάνεις σίγουρα μία στάση στο Φίλινγκς (Πύρρωνος 23), που αναφέραμε νωρίτερα και το οποίο είναι ένα new age ζαχαροπλαστείο με ξεχωριστές γλυκές προτάσεις οι οποίες μάλιστα, θα ανανεώνονται συνεχώς, δίνοντάς σου την τέλεια δικαιολογία να το επισκέπτεσαι ξανά και ξανά για να δοκιμάζεις τις νέες δημιουργίες του. Με γλυκιά διάθεση και το Wknd (Αμύντα 13) έχει στόχο να σε κάνει να νιώσεις πως κάθε μέρα μοιάζει με Σαββατοκύριακο σερβίροντας καφέ με πρωινό και brunch το οποίο περιλαμβάνει αφράτους λουκουμάδες και κρουασάν -σε γλυκιά και αλμυρή εκδοχή- με διάφορους συνδυασμούς γεμίσεων και toppings.
Στο Κουκάκι το Il Capitano (Βεΐκου 107) καταφέρνει να συνδυάσει με τον πιο ξεχωριστό τρόπο τα πιάτα της Ελλάδας και της Ιταλίας, συστήνοντάς μας το concept osteria-κουτούκι. Πίσω από το ξεχωριστό αυτό concept βρίσκεται ο Αρτέμης Παπαδόπουλος, του θρυλικού φούρνου «ο Τάκης» στο Κουκάκι και στο μενού του βρίσκεις από λαχανοντολμάδες και γίδα βραστή με λαδολέμονο μέχρι pasta. Όσο για το ποτό, μπορεί να ξεκινήσεις με τσίπουρο και να κλείσεις με amaro.
Αρκετά τα new entries βέβαια και στο κέντρο της Αθήνας. Εδώ θα βγεις για vegan brunch στο Holy Llama (Νίκης 23), που μετά το take away concept που γνωρίσαμε στην περιοχή του Υμηττού, απέκτησε νέο κατάστημα στο κέντρο όπου μπορείς και να καθίσεις, για να απολαύσεις πρωινό και brunch (french toasts, pancakes, waffles, avo-toasts, «καγιανά», porridge bowls, yogurt bowls κ.α.), καφέ και, φυσικά, προϊόντα βιενουαζερί.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Angelo et Manolo (@angeloetmanolo)
Για κρασί αξίζει σίγουρα να επισκεφθείς και το λιλιπούτειο wine bar / deli Angelo et Manolo (Μητροπόλεως 38A), που φέρει την υπογραφή της Φωτεινής Παντζιά του By The Glass και του πρωταθλητή του επί κοντώ Εμμανουήλ Καραλή. Μάλιστα, το όνομά του δανείζεται αφενός από τον Εμμανουήλ, αφετέρου από τον γιο της Φωτείνης, Άγγελο. Στην λίστα του βρίσκεις ετικέτες από τον ελληνικό αλλά και τον διεθνή αμπελώνα (αρκετές εκ των οποίων σερβίρονται και σε ποτήρι), που μπορείς να συνδυάσεις με πλατό από εκλεκτά αλλαντικά και τυριά.
Στην καρδιά της πλατείας Συντάγματος, το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία έχει μια φρέσκια πρόταση, με ιταλικό αέρα. Ο λόγος για το Il Giardino Segreto, το νέο ιταλικό μενού που σερβίρεται στο αίθριο του Alexander’s Lounge και σε καλεί για aperitivo σε συνδυασμό με ιταλικές σπεσιαλιτέ, όπως πίτσα, μπρουσκέτες και πλατό αλλαντικών, τα οποία μπορείς να απολαύσεις μετά τις 17:00.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη The Architects of Time (@thearchitectsoftime)
Στο Μέγαρο Παπαθανασίου, στο Νο3 της Πλατείας Αγίων Θεοδώρων, βρήκε τον ιδανικό του χώρο και το The Architects of Time, ένας νέος all-day χώρος για brunch, φαγητό μεσημέρι και βράδυ, αλλά και signature cocktails, ενώ τα decks του θα φιλοξενούν κατά καιρούς γνωστούς guest DJs.
Πηγαίνοντας και πιο βόρεια, στο Χαλάνδρι, ο σεφ Γιάννης Λουκάκος συστήνει το νέο του concept που αυτή τη φορά βάζει πλώρη για Μεξικό. Το Comal (Πλατεία Ελευθερωτών 8) έχει στο μενού του γνώριμες μεξικάνικες γεύσεις, αλλά με ιδιαίτερα twists και ενδιαφέροντες συνδυασμούς υλικών, που ανυπομονούμε να δοκιμάσουμε και τα οποία, κάνουν καλή παρέα με cocktails από μία πλούσια λίστα.